Amenajarea camerei unui copil este adesea vazuta de multi parinti ca fiind una dintre cele mai complexe sarcini, deoarece implica o multime de detalii si aspecte de luat in considerare. Este crucial sa asiguri functionalitatea spatiului si sa te asiguri ca nu lipseste nicio piesa importanta de mobilier. Desi unele elemente pot parea neesentiale in primele luni de viata ale copilului, acestea pot deveni foarte importante pe masura ce copilul creste.


Daca trebuie sa amenajezi o camera de baiat si ai doi copii, situatia devine mai complexa. Va fi necesar sa creezi un spatiu care sa fie functional pentru ambii copii, ceea ce inseamna ca va trebui sa dublezi numarul pieselor de mobilier pentru a satisface nevoile lor. 


In acest articol, iti vom dezvalui tot ce trebuie sa stii despre amenajarea camerei de baiat, de la accesoriile care nu trebuie sa lipseasca de aici, pana la idei practice cu privire la cum poti aseza fiecare piesa in parte. Mai mult, iti vom spune si care sunt culorile pentru camera de baieti pe care le poti folosi, dar si cum poti crea un coltisor de relaxare ideal pentru fiecare micut.


Cuprins:

1. Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca

camera baieti - mamica, bebelus, pat, patut

Fotografie de Monica Turlui pe Pexels.com

Atunci cand esti in cautarea unor idei de camera de baieti, prima data trebuie sa iei in calcul mobilierul si accesoriile care sunt indispensabile din acest dormitor si pe care trebuie sa le achizitionezi, fara doar si poate, primele. Asadar, iti vom face o lista cu cele mai importante astfel de lucruri, de care orice micut abia venit pe lume va avea nevoie.


In primul rand, cele mai importante piese de aici sunt patuturile de copii, care trebuie sa aiba un design sigur si confortabil. In functie de dorintele si necesitatile tale, pe site-ul nostru poti gasi extrem de multe variante, prevazute cu diferite functii esentiale pentru a-ti usura viata, cum ar fi cea de pliere a patutului sau functia de reglare a inaltimii acestuia, astfel incat bebe sa stea in siguranta si cand creste, sau chiar modelul prevazut cu masuta. Daca, insa, ai 2 copii, iar celalalt are o varsta mai mare, in mod evident, pe langa aceasta piesa, trebuie sa se mai regaseasca si un pat de o persoana, asezat, daca este posibil, in partea opusa patutului.

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- patut copii-min

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- patut de bete-min

Sursa foto: babymatters.ro


Tot cand vorbim de mobilierul pentru camera copilului si de accesoriile indispensabile, trebuie sa incluzi pe lista si articolele pentru schimbat si infasat. Practic, acest loc special ii va asigura bebelusul un loc sigur, curat si confortabil in care va sta ori de cate ori trebuie sa-i fie schimbat pampersul. Acest spatiu va fi util si pentru tine, deoarece vei avea mereu la indemana toate lucrurile necesare pentru ingrijirea lui, fara sa mai stai sa le cauti minute bune prin toata camera.

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- accesoriu de infasat bebe-min

Sursa foto: babymatters.ro



Nu trebuie sa uitam insa nici de un dulap suficient de incapator, unde sa poti aranja mereu toate lucrurile celui mic. Daca vorbim de amenajarea camerei de baieti, atunci trebuie sa adaugi un dulap dublu, cu spatii multiple de depozitare, sau doua dulapuri pozitionate unul langa altul, astfel incat ambii copii sa aiba loc pentru toate lucrurile personale.

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- comoda camera de copil-minCamera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- dulap camera copil-min

Sursa foto: babymatters.ro



In amenajarea camerei pentru 2 baieti sau pentru unul trebuie sa mai incluzi si lampile de veghe, care vor face copiii sa se simta extrem de bine si de in siguranta pe tot timpul noptii. Mai mult, modelele disponibile la noi pe site, prevazute doar cu lumina calda, sunt in forma de diferite animalute de plus, motiv pentru care cei mici pur si simplu le vor indragi. De marea ajutor cand vine vorba tot de siguranta copilului, mai este si baby monitorul de bebelusi, care-ti va permite sa stii mereu ce face, in cazul in care tu nu esti in incapere. Cele mai bune momente in care poti folosi aceste dispozitive sunt pe timpul somnului celui mic, cand nu mai trebuie sa stai langa el pana se trezeste, deoarece acest ecran te va anunta imediat daca bebe se misca. 

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- jucarie plus lampa copil-min

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- monitor bebe cu ecran-min

Sursa foto: babymatters.ro



Nu in ultimul rand, tot cand vorbim de accesoriile importante pe care trebuie sa le incluzi in acest dormitor, balansoarele de copii sunt extrem de utile cand ai nevoie sa desfasori o anumita activitate, dar, in acelasi timp, sa te asiguri ca micutul tau este in siguranta. Acest loc nu doar ca asigura un confort maxim, dar ii ofera si posibilitatea micutului sa doarma extrem de bine. 

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- bebe in balansoar, mama-min

Camera de baieti - mobilierul si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca- balansoar de bebe-min

Sursa foto: babymatters.ro

2. Amenajarea camerei de baiat in functie de varsta copilului si de dimensiunile incaperii

camera baieti - bebelus, jucarie

Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels.com


Amplasarea mobilierului, dar si a accesoriilor mentionate anterior in camera unui copil, este importanta pentru a putea crea, astfel, un spatiu confortabil, functional si sigur, care sa ii ofere acestuia un mediu placut pentru odihna si joaca. 

Insa, pe langa aceste lucruri, exista si alte aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul, cum ar fi varsta copilului si marimea incaperii. 

2.1. Amenajarea camerei de baieti - cum se aseaza mobilierul in functie de varsta copilului


Asadar, in amenajarea camerei este important sa tii cont, in primul rand, de varsta baiatului sau baietilor tai. Daca vorbim de bebelusi si de copiii mici, trebuie neaparat sa te asiguri ca mobilierul si restul accesoriilor sunt sigure si adaptate nevoilor lor. Evita toate piesele care au colturi ascutite sau, daca acest lucru nu este posibil, cumpara separat anumite piese de protectie speciale. Mai mult, poti cumpara si piese de mobilier mai scunde si de dimensiuni mai mici, astfel incat sa-ti incurajezi copilul sa te ajute atunci cand aranjezi hainele.


Iata cateva sugestii pentru a aranja mobilierul in functie de diferitele etape de dezvoltare ale copilului:

camera baieti - bebelus care rade

Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels.com


Pentru bebelusi (0-2 ani)

Patutul: Plaseaza patutul departe de ferestre, prize si obiecte care ar putea reprezenta un pericol. Alege un patut cu bare la distante sigure pentru a preveni accidentele.

Masa de infasat: Amplaseaza acest obiect intr-un loc accesibil pentru a facilita schimbarea scutecelor. Ideal ar fi sa fie aproape de patut pentru a minimiza deplasarile cu bebelusul.

Dulapioare si rafturi: Asigura-te ca toate articolele necesare (haine, scutece, jucarii) sunt la indemana si bine organizate.


Pentru copii mici (3-6 ani)

Pat de dimensiuni mai mari: Poti trece de la patut la un pat de copii mai mare, asezat preferabil aproape de perete pentru a preveni caderile.

Spatiu de joaca: Amenajeaza o zona de joaca in camera cu covoare antiderapante si spatii de depozitare joase pentru jucarii, astfel incat copilul sa poata accesa usor jucariile si sa le puna la loc dupa utilizare.

Birou de studiu: Introdu un mic birou si un scaun potrivit dimensiunii copilului, unde sa poata desena sau sa se joace.


Pentru scolari (7-12 ani)

Birou pentru teme: Un birou mai mare cu spatiu adecvat pentru carti, materiale de studiu si un computer, daca este cazul.

Rafturi si biblioteci: Amplaseaza rafturi sau biblioteci pentru carti si materiale scolare, accesibile copilului.

Pat mai mare: In functie de spatiu si de nevoile copilului, un pat mai mare poate fi necesar.


Pentru adolescenti (13+ ani)

Zona de studiu extinsa: Asigura un spatiu de studiu bine echipat, cu iluminare adecvata si acces la tehnologie.

Mobilier modular: Mobilierul modular sau personalizabil poate fi o alegere buna, permitand adolescentului sa isi reconfigureze camera dupa preferinte si necesitati.

Spatii de relaxare: Include un fotoliu confortabil sau o canapea mica pentru lectura si relaxare.


Daca, insa, trebuie sa imbini mai multe categorii de varsta si sa creezi, astfel, designul camerei de baieti atat pentru un bebe, cat si pentru un copil mic sau un adolescent, asigura-te ca imparti dormitorul, astfel incat copilului mare sa-i creezi ceva mai multa intimitate si sa nu aiba lucrurile amestecate cu mezinul familiei.


2.2. Amenajarea camerei de baiat - cum se aseaza mobilierul in functie de dimensiunea camerei


Continuand cu dimensiunea camerelor, in cazul spatiilor mai restranse, prioritatea ar trebui sa fie optimizarea si maximizarea fiecarui coltisor disponibil. Astfel, este recomandat sa alegi mobilier compact si multifunctional. De exemplu, un patut care include si alte functii, asa cum am mentionat anterior, este doar una dintre optiunile pe care le poti considera. 


In camerele mari, ai mai multa libertate in alegerea si amplasarea mobilierului. Poti opta pentru piese mai complexe si pentru spatii de depozitare generoase, fara a ingreuna insa aspectul general al camerei, care trebuie sa ramana unul foarte curat, mai ales daca aici va sta un bebelus, care nu trebuie sa aiba niciun fel de „obstacol” ce il poate rani.


Totusi, in ambele cazuri de mai sus ai putea amplasa patutul langa perete. Daca este nevoie si de un pat normal, acesta ar putea fi pus paralel cu patul de bebe.


Aseaza apoi comoda sau dulapurile in apropierea patului sau intr-un alt colt al camerei, iar pentru un plus de functionalitate, poti amplasa si cateva rafturi si etajere pe peretii ramasi liberi sau in anumite colturi, care vor ramane oricum neutilizate, pentru a pune acolo cat mai ordonate cartile, jucariile si alte accesorii pe care le detine copilul tau. 

Amenajarea camerei de baiat - cum se aseaza mobilierul in functie de dimensiunea camerei- camera de baiat cu patut, dulap-min

Fotografie de Lotus Design N Print pe Unsplash


In final, fie ca vorbim de idei de amenajare pentru o camera de baietel de dimensiuni mici sau mari, trebuie sa eviti supraaglomerarea incaperii cu prea mult mobilier. Asigura-te ca exista suficient spatiu liber pentru a te misca si pentru a-i permite micutului sa se joace in voie, deoarece aceasta este activitatea principala pe care trebuie sa se puna accentul, mai ales la varste fragede.


3. Culori pentru camera de baieti - paleta cromatica pe care o poti folosi in procesul de amenajare


Atunci cand incepi decorarea camerei de baieti, trebuie sa alegi si o paleta de culori sugestiva, astfel incat sa te ghidezi cu ajutorul ei in alegerea tuturor obiectelor, pieselor de mobilier si accesoriilor.


Asadar, trebuie sa stii ca albastrul este o optiune clasica si versatila cand vine vorba de culorile de camera pentru baieti. Poti opta pentru diferite nuante deschise si luminoase, astfel incat sa-i conferi incaperii un aer fresh, dar si relaxant. Daca iti doresti, in schimb, o nuanta care sa nu se murdareasca atat de repede, atunci ia in calcul tonurile mai inchise.

Culori pentru camera de baieti - paleta de culori pe care o poti folosi in procesul de amenajare- perete albastru, patut alb, ursulet-min

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com


Verdele este o alta culoare minunata care poate fi gasita in acest tip de amenajare, fie ca ne referim la piesele de mobilier sau chiar la decoratiunile pentru camera copilului. Poti opta pentru anumite nuante mai pastelate sau pentru cele precum verdele smarald. 

Culori pentru camera de baieti - paleta de culori pe care o poti folosi in procesul de amenajare- perete berde, patut de bebe-min

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com


Griul este o alta culoare ce poate fi folosita cand vine vorba de modelele pentru camera de baieti. Este o nuanta neutra, dar destul de eleganta, ce poate fi utilizata ca baza pentru amenajarea propriu-zisa. Astfel, poti combina nuante de gri cu alte culori vibrante, cum ar fi albastru si verde, pentru a crea un aspect perfect pentru baietelul tau.


Nu in ultimul rand, mai poti lua in calcul si maroul, o nuanta destul de calduroasa, ce poate crea un aspect linistit si relaxant in camera copilului. Si aceasta culoare poate fi usor combinata cu diferite alte nuante, fie ca ne referim la cele de mai sus sau la altele pe care le preferi.

Culori pentru camera de baieti - paleta de culori pe care o poti folosi in procesul de amenajare- perete cu decoratiuni in nunate bej si maro-min

Fotografie de Toa Heftiba pe Unsplash


Asadar, nu uita ca alegerea paletei de culori potrivite poate transforma complet aspectul si atmosfera camerei unui baietel. Indiferent daca optezi pentru unele tonuri mai luminoase si vesele sau pentru nuante mai inchise, nu uita ca ele pot fi imbinate intre ele, motiv pentru care nu trebuie sa te axezi doar pe o anumita optiune.


4. Camera de baiat - cum o organizezi eficient?


Pentru a ne asigura ca vei obtine cea mai practica amenajare pentru camera baietelului, te vom ajuta si cu cateva sfaturi excelente ce tin de organizarea perfecta a spatiilor de depozitare si de crearea coltului de divertisment pentru micut. 

Ambele lucruri sunt la fel de importante si de relevante, motiv pentru care trebuie si tu sa le acorzi o atentie sporita.


4.1. Idei pentru camera de baiat in ceea ce priveste organizarea spatiilor de depozitare


Asadar, un prim pas in crearea unui design pentru camera de baietel este sa investesti in piese de mobilier cat mai functionale si prevazute cu diferite sertare si rafturi, deoarece in acest fel te vei asigura ca niciun lucru personal nu va sta imprastiat prin incapere si ca totul poate fi depozitat perfect in interior. De asemenea, pentru si mai multa ordine, poti folosi diferite organizatoare, pentru a separa si a aseza cat mai eficient diverse obiecte marunte.


Cand vine vorba de organizarea spatiilor de depozitare, nu trebuie sa uiti nici de rafturile de perete. Poti aseza pe ele extrem de multe lucruri pe care le detine copilul tau si vei crea, astfel, loc in plus pentru toate obiectele care se vor aduna in timp, iar ele nu vor fi deloc putine, mai ales daca vorbim de doi copii.


Pe langa dulapurile si piesele de mobilier propriu-zise, mai poti improviza diferite spatii de depozitare, in cazul in care copilul tau are nevoie de asa ceva. Spre exemplu, poti folosi niste cutii speciale pentru a face acest lucru, in care sa pui fel de fel de jucarii, chiar si hainute. Acestea se pot depozita usor fie sub pat, fie in alte locuri ascunse, astfel incat sa te ajute sa eliberezi spatiu pretios in dulapuri si sa mentii ordinea in camera.


Nu in ultimul rand, cand vorbim de o organizare cat mai atenta a spatiilor de depozitare din cutii, un truc excelent care o sa te ajute sa ai mereu parte de ordine si sa gasesti tot de ce ai nevoie este etichetarea acestora. Daca copilul este prea mic pentru a citi, poti folosi anumite imagini pe care sa le lipesti pe cutii si care sa descrie ce se afla in interiorul lor.


4.2. Camera de baiat si amenajarea coltului de divertisment


Tot cand vorbim de ideile pentru camera de baieti nu trebuie sa uitam nici de amenajarea unui colt de divertisment, acolo unde cel mic sa se poata relaxa, sa se distreze si sa isi dezvolte abilitatile cognitive si motorii specifice fiecarei varste. 


Asadar, daca ai un bebelus sau un copil mic, trebuie sa iei in calcul diferite accesorii care sa-i ofere siguranta, dar care sa-l si stimuleze din diferite puncte de vedere si sa-i asigure doza de divertisment de care fiecare copil are nevoie. Un exemplu perfect in acest sens ar putea fi chiar tarcurile de bebelusi, care sunt prevazute cu diferite functii si modele si care il pot tine pe cel mic ocupat ore in sir.

Camera de baiat - cum amenajezi coltisorul de divertisment- tarc de joaca-min

Sursa foto: babymatters.ro


Poti adauga, de asemenea, si saltele interactive in coltul de divertisment pentru a-i stimula micutului diferite abilitati. Si acestea pot avea diverse accesorii incorporate, functii si culori.

Camera de baiat - cum amenajezi coltisorul de divertisment- saltea interactiva bebe-min

Sursa foto: babymatters.ro


Nu trebuie sa uitam nici de leaganele pentru copii, ideale pentru momentele in care bebe are nevoie de un moment de relaxare, dar nici de jucariile pentru copii, cum ar fi jucariile interactive, extrem de importante pentru fiecare etapa din viata micutului.

Camera de baiat - cum amenajezi coltisorul de divertisment- cort de joaca copii, baloane-min

Fotografie de Nathan Dumlao pe Unsplash


Camera de baiat - cum amenajezi coltisorul de divertisment- cort de copil-min

Sursa foto: babymatters.ro


In concluzie, atunci cand alegi designul interior pentru camera de baieti, trebuie sa iei in calcul toate aspectele importante pe care le-am punctat in acest articol. Astfel, vei fi sigur de faptul ca obtii o incapere perfect functionala din toate punctele de vedere.