Prima aniversare din viata unui copil reprezinta evenimentul care poarta o semnificatie aparte pentru tinerii parinti. De aceea, pregatirile pentru ziua cea mare si gasirea cadoului potrivit pentru copilul de 1 an ii determina pe adulti sa ceara sprijin si sfaturi. Rafturile magazinelor sunt pline de fel de fel de jucarii, care par ideale pentru a fi daruite cadou copilului care implineste 1 an. Totusi, inainte de a lua o decizie, trebuie sa tii cont de cateva criterii esentiale: stadiul dezvoltarii copilului, personalitatea acestuia, cat de mult il ajuta pe cel mic sa-si creasca abilitatile, calitatea materialelor, nivelul de siguranta al produsului, plus altele.

Multe persoane se mandresc prin faptul ca inca pastreaza jucariile de cand erau mici. Pentru a-i oferi copilului prilejul de a lasa mosternire viitoarelor generatii prima lui jucarie, urmeaza cateva sfaturi si sugestii cu privire la criteriile care definesc cu adevarat cadoul indicat copiilor de 1 an. Astfel, te asiguri ca faci din prima alegeri inspirate, care il vor ajuta pe cel mic sa-si descopere personalitatea si sa se bucure de o jucarie unica.

1.Cadouri aniversare pentru dezvoltarea fizica si psihica a unui copil de 1 an

Magazinele se intrec in oferte atractive de jucarii pentru toate varstele, menite sa distreze si sa stimuleze curiozitatea si aptitudinile cu care a fost inzestrat copilul. Totusi, atunci cand planuiesti un cadou potrivit pentru copilul tau de 1 an, expertii in educatie iti recomanda sa te orientezi catre jucarii care au capacitatea sa le stimuleze cat mai mult abilitatile cognitive si sa le mentina viu interesul pe termen lung. De exemplu, poti opta pentru jucariile care necesita sortarea pe forme, culori, categorii etc.

Cadou copil 1 an-Jucarii interactive bebelusi

Cadou copil 1 an-Jucarii interactive bebelusi(2)


O idee geniala sunt puzzle-urile prin care copilului i se cere sa manipuleze obiectele, sa se familiarizeze cu acestea si sa inteleaga cum pot fi imbinate formele, imaginile etc.

  • Jocurile de constructie si indemanare 

Ce ai mai putea darui drept cadoul copilului de 1 an? Extrem de utile sunt jocurile si jucariile care imbunatatesc capacitatea de concentrare, atentia la detalii si coordonarea mana-ochi. Puzzle-urile si jucariile din lemn cu forme si sortatoare sunt exemplele perfecte.

Cadou copil 1 an-Jocuri potrivire forme

Cadou copil 1 an-Jocuri potrivire forme(2)

Include printre ideile tale de cadou pentru bebele de 1 an si jucariile interactive precum formele cu texturi, culori, activitati si cifre diferite. Acestea se vor dovedi foarte utile pentru a-l ajuta sa recunoasca mai tarziu cifrele, sa isi exerseze memoria, atentia la detalii.

  • Jucariile de tras si impins 

Acestea sunt chiar cadouri indicate pentru un bebe de 1 an. La aceasta varsta, micutul incepe sa faca primii pasi, cauta sa isi mentina echilibrul si sa caute suport pentru a face miscare. Aici putem aminti celebrele carucioare pentru papusi, ori trenuri si masinute din lemn sau jucariile pentru echilibru, care il vor incuraja pe junior sa mareasca numarul de pasi, dar si sa isi creasca abilitatile motorii.

Mai mult, daca se intampla ca jucaria sa se rastoarne de exemplu, bebelusul va descoperi singur solutia pentru rezolvarea problemei, dezvoltandu-si astfel increderea in sine si devenind tot mai independent.

Idei de cadouri pentru copii de 1 an-Antemergator bebelusi

Antemergatoarele sustin dezvoltarea musculaturii, a oaselor si participa la imbunatatirea coordonarii miscarilor.

O idee fericita de cadouri pentru bebelusii de 1 an sunt tricicletele pentru copii, care pot fi manevrate de catre adulti, dar care pot fi impinse si de copil cand va creste. Astfel, micutul isi dezvolta musculatura, coordonarea, echilibrul si incepe sa isi constientizeze corpul.

  • Jucariile de rol

Bebelusul tinde sa iti imite gesturile si astfel invata sa intre in diverse roluri care vor aparea de-a lungul vietii. Sigur ii vor placea ideile tale daca ii alegi un set de masinute, o trusa de doctor, un telefon de jucarie, bucatarie, accesorii pentru gatit, construit, sau machiat, drept cadou la implinirea varstei de 1 an. Asigura-te ca jucaria este destinata varstei sale si ca nu contine piese mici care il pot expune pe cel mic riscului de sufocare.

  • Jucariile muzicale

Cadouri pentru copil de 1 an-Jucarie muzicala bebelusi

Nu exista copil care sa nu indrageasca jucariile muzicale, asadar acestea trebuie sa se regaseasca pe lista cu idei de cadouri pentru copiii de 1 an. Sunetele activeaza anumite parti ale creierului, incurajeaza copilul sa deprinda suntele, sa lege cuvintele si chiar sa se ridice in picioare pentru a dansa. Daruieste-i copilului jucarii din plus moi, confortabile si prevazute cu functii muzicale si luminoase pentru somn.

  • Jucarii din plus

Cadou copil 1 an-Iepuras de plus pentru bebelusi

Jucariile din plus, la fel ca si cele din lemn sunt clasice si raman in preferintele copiilor.

Cu jucariile de plus copiii merg la somn, alaturi de ele vor sa manance, sa iasa la plimbare, in timp devenind cei mai buni camarazi de joaca. Ca idee aniversara pentru petrecerea de 1 an a bebelusului, cumpara jucarii din plus nu prea pufoase, lipsite de accesorii mici sau nasturi care pot fi inghititi de micut.

Idei de cadouri pentru copii de 1 an care ii vor face pe parinti sa-ti fie recunoscatori

Acum ca te-ai lamurit ce jucarii recomanda specialistii in educatie pentru bebelusi, afla ca lista ta de idei de cadouri pentru copii de 1 an ii poate viza si pe parinti. Exista anumite articole si accesorii menite sa ofere confort si siguranta bebelusului, ceea ce va simplifica semnificativ efortul proaspetilor parinti.

  • Accesorii pentru camera copilului

Accesoriile pentru camera copilului sunt concepute sa creeze un ambient placut si linistitor, care sa asigure un mediu optim pentru un somn neintrerupt. De exemplu, lampile de veghe sunt aproape indispensabile pentru obtinerea unui climat odihnitor in camera micutului.


Cadou copil 1 an- Lampa de veghe

Investeste intr-un cadou genial pentru copilul tau de 1 an si orienteaza-te catre lampile de veghe dotate cu functii de redare a playlist-ului de cantece de leagan, povesti nelimitate, numeroase variante de lumini si sistem automat de oprire.

  • Saltelute pentru joaca

Idei de cadouri pentru copii de 1 an-Saltea interactiva bebelus

Saltelele interactive sunt locuri distractive pentru ca bebelusul sa stea ocupat cat timp parintele este prins cu treburile prin casa, pregatirea mesei sau sa raspunda la telefon. O saltea interactiva ofera o varietate de sunete, imagini, texturi, culori si accesorii, care stimuleaza simturile bebelusului si coordonarea mana-ochi.

  • Un monitor pentru copil

Monitoarele se numara printre cele mai utile idei de cadouri aniversare a varstei de 1 an pentru bebelusi.

Idei de cadouri pentru copii de 1 an-Monitor camera bebelus(1)

Idei de cadouri pentru copii de 1 an-Monitor camera bebelus

Monitoarele pentru bebelusi permit parintilor sa isi supravegheze copilul de la distanta, sau in timp ce sunt implicati in treburi casnice. Exista anumite modele de monitoare prevazute cu sisteme de monitorizare a temperaturii in camera copilului, cu functii de comunicare bidirectionala, optiuni pentru redarea melodiilor sau a povestilor pentru linistirea copilului.

  • Accesorii esentiale pentru copii de minim 6 luni 

In aceasta categorie pot intra urmatoarele: carucioare, scaune auto pentru bebelusi, leagane, plus multe alte accesorii indispensabile pentru un bebelus. Daca ai hotarat sa oferi prietenilor un astfel de cadou pentru aniversarea varstei de 1 an a copilului lor, atunci intereseaza-te in prealabil daca parintii nu au achizitionat inainte acelasi produs. Mai mult ca sigur nu ti-ai dori sa investesti o suma colosala intr-un accesoriu pe care parintii l-au primit deja.

Un marsupiu 

Daca esti invitat la ziua copilului prietenei tale, atunci un marsupiu este cu siguranta unul dintre cele mai practice cadouri pentru bebele de 1 an, iar tanara mama iti va ramane profund recunoscatoare. Cel mai placut sentiment este acela cand porti in brate bebelusul, in cel mai sigur si confortabil loc din lume.

Marsupiile permit copilului sa isi mentina pozitia corecta a corpului-piciorusele indepartate, genunchii indoiti si coloana in pozitia C. Astfel, copilul va sta confortabil, in timp ce parintele se ocupa cu alte activitati prin casa, iar plimbarile prin parc vor deveniun prilej de relaxare pentru parinti.

2.Cadouri pentru un bebe de 1 an, indicate in functie de sexul copilului

Cand pornesti in cautarea cadoului special pentru bebele de 1 an, ai putea tine cont si de sexul copilului. Desi acest element nu se numara printre prioritati atunci cand vine vorba de cadourile unui copil atat de mic, totusi ofertele magazinelor iti vin in ajutor cu produse utile, practice, sigure si de calitate pentru fetite si baietei.

Cum arata cadoul care ar putea cuceri instant gusturile unui baiat de 1 an? Un tren din lemn care poate fi construit pe baza cuburilor de stivuire, ofera sansa ca cei mici sa isi dezvolte coordonarea mana-ochi si abilitatile motrice fine. Pe langa faptul ca sunt jucarii utile, acestea pot fi utilizate si cu scop decorativ in camera copilului.

De asemenea, un set de construit sau o colectie de masinute vor trezi interesul celui mic, dar trebuie sa ai grija ca acestea sa se adreseze categoriei sale de varsta si sa nu includa piese mici care pot fi inghitite.

Papusile din plus, papusile textile, carucioarele pentru papusi, accesorii din lemn pentru casuta papusilor sunt cateva idei care sa te ghiseze spre cadoul de vis pentru o fetita de 1 an.

3.Cadouri riscante pentru siguranta fizica si emotionala a copilului de 1 an

Ai fost invitat de catre persoane apropiate la petrecerea aniversara a copilului lor de 1 an? Sau, te afli in fericita postura de parinte si analizezi piata in cautarea darului indicat pentru varsta puiului tau? Fie esti parinte pentru prima data, fie inca nu ai copii, cert e ca in ambele cazuri esti expus riscului de a face o achizitie inadecvata pentru cel mic. Ca sa eviti gafele, iata cateva sugestii prin care sa recunosti cele mai nepotrivite idei pentru daruri.

  • Jucarii care pateaza 

Aici intra: slime-urile, sclipiciul, plastilina si orice material care murdareste. Imagineaza-ti cat de fericiti sunt parintii sa curete non-stop camera copilului de urmele de sclipici sau sa descopere pe pereti urme de manute din plastilina.

  • Jucarii enorme

Desi la prima vedere pare tentant sa cumperi ursul acela din plus, gandeste-te ca o jucarie uriasa ocupa mult spatiu, ceea ce poate reprezenta un disconfort pentru familiile care stau in apartamente de bloc.

  • Articole de imbracaminte si incaltaminte de sezon 

Bebelusii cresc intr-un ritm uluitor, deci cel mai probabil rochita sau pantalonasii scurti pentru vara nu i se vor mai potrivi la anul. Daca optezi pentru imbracaminte si incaltaminte atunci cand cauti cadoul ideal pentru aniversarea copilului de 1 an, atunci pastreaza bonul. Pe baza acestuia pot fi schimbate hainutele sau papuceii, in cazul in care nu sunt masura bebelusului. De asemenea, fii atent la materiale si opteaza pentru articole din bumbac 100%, prietenoase cu pielea sensibila a bebelusului si care permit ventilatia.

  • Obiecte decorative

Daca totusi insisti sa cumperi o rama foto, un set de lumanari sau orice alt obiect pentru decor, asigura-te ca stii in detaliu preferintele parintilor. In caz contrar, risti sa te trezesti ca darul tau ajunge uitat intr-un sertar, deoarece nu rezonzeaza cu stilul de amenajare al casei.

  • Animale de companie

Este cel mai gresit lucru sa oferi o pisica sau un catel drept cadou unui bebelus de 1 an. Animalele necesita atentie, grija, supraveghere. Asadar, poti pastra aceasta idee pentru aniversarea unui copil suficient de mare, incat sa inteleaga ce implica grija fata de un animal de companie. La un animalut nu poti renunta precum la o jucarie de care te-ai plictisit.

  • Dulciuri

Toti copiii iubesc sa primeasca dulciuri, dar majoritatea parintilor nu accepta asta. Discuta cu acestia inainte, alege variantele cele mai sanatoase sau, renunta la idee. Sunt parinti care refuza sa le dea dulciuri din comert, preferand alternativele preparate in casa dupa retete mai sanatoase.

  • DVD-uri 

Vremea filmelor si desenelor animate pe DVD-uri a apus demult. Azi, copiii au acces usor la desenele preferate, deci sunt sanse mari ca darul tau sa fie vizionat o data si apoi uitat intr-un dulap.

De asemenea, in categoria jucariilor nedestinate bebelusilor mai intra si: jucariile realizate din materiale non-ecologice, jucariile zornaitoare care pot afecta auzul si cele radiocomandate pe care copilul inca nu le poate controla.

Fie ca te afli in fericitul rol de parinte, fie urmeaza sa participi la prima zi de nastere a copilului prietenilor tai, goana dupa cadoul perfect iti poate da batai de cap. Varsta de 1 an marcheaza momentul in care bebelusul devine copil mic, incepe sa isi dezvolte independenta, sa se miste singur, sa cunoasca lumea. Ramane in slujba adultilor sa-i ofere jucariile si jocurile potrivite care sa ajute la sanatatea fizica si mentala a juniorului si sa il pregateasca pentru urmatorul nivel.

Sursa pixabay.com