Inceperea procesului de diversificare la bebelusi este un moment extrem de important pentru toti parintii care se ciocnesc de o etapa noua si care trebuie sa invete sa preparare cat mai bine mancarea, astfel incat sa fie ideala pentru micutii inca foarte firavi. In acest sens, trebuie sa stii ca gatitul la aburi este prima optiune pe care trebuie sa o incerci, daca te afli si tu in aceasta etapa din viata si nu numai. 


Atat cei mai mici, cat si cei mari se pot bucura de diferite preparate culinare pregatite in acest fel, intrucat beneficiile lor sunt maxime. Poti pregati diferite lucruri, de la legume, pana la carnuri, iar partea cea mai buna dintre toate este ca nici macar nu trebuie sa-ti pierzi prea mult timp pentru gatirea la aburi.


In continuare, iti vom dezvalui exact care sunt beneficiile acestui procedeu, dar vom discuta si despre cum poti prepara alimentele in acest fel, astfel incat sa stii tot ce trebuie despre gatitul la aburi. 


Cuprins:

1.Gatitul la aburi - care sunt beneficiile mancarii la abur pentru prepararea hranei bebelusilor


Gatirea la aburi este una dintre cele mai eficiente si sanatoase modalitati de pregatire a mancarurilor, mai ales cand vine vorba de prepararea hranei bebelusilor. Daca inca nu stii avantajele acestui procedeu, mai jos vei afla toate beneficiile sale.


In primul rand, trebuie sa stii ca gatitul la aburi este una dintre cele mai bune metode de a pastra nutrientii intacti din alimente. Temperaturile scazute si presiunea aburului ajuta la conservarea vitaminelor, mineralelor si antioxidantilor din toate ingredientele folosite, fara a le distruge sau a le degrada in timpul procesului de preparare, asa cum se intampla in alte cazuri, cum ar fi, spre exemplu, in procesul de prajire sau chiar si de coacere. Astfel, acest lucru este crucial in alimentatia bebelusilor, care au nevoie de toti nutrientii esentiali, care le sustin dezvoltarea si cresterea cat mai sanatoasa si armonioasa.


Mai mult, un alt avantaj il constituie si timpul de preparare al legumelor la abur, care este unul extrem de mic, mai ales daca optezi pentru un robot de gatit special pentru asa ceva, care se foloseste simplu, este extrem de practic si te ajuta sa-i pregatesti micutului tau mesele in cel mai scurt timp. Beneficiile unui astfel de aparat merg mai departe de atat, intrucat sunt multifunctionale si in functie de modelul pentru care optezi, poti avea inclus in acelasi robot mai multe functii, precum cea de sterilizare, incalzire de biberoane, decongelare de alimente, iar lista poate continua, in functie de necesitatile tale. Asadar, tot ce-ti va mai ramane tie de facut va fi sa asezi mancarea care se prepara singura in cel mai scurt timp pe articolele pentru masa speciale si sa-l lasi pe bebe sa se bucure de cel mai delicios pranz sau cina. 


Revenind la beneficiile gatitului la abur, este important de mentionat si faptul ca alimentele pregatite astfel isi pastreaza o textura moale, ceea ce inseamna ca vor fi usor de digerat si de mestecat de catre bebelusi. 

Gatitul la aburi -  care sunt beneficiile gatitului la aburi, in special pentru prepararea hranei bebelusilor. De ce sa-l alegi- robot de gatire abur, mama si bebe-min

Gatitul la aburi -  care sunt beneficiile gatitului la aburi, in special pentru prepararea hranei bebelusilor. De ce sa-l alegi- robot de gatire la abur-min

Sursa foto: babymatters.ro


De asemenea, procesul nostru „vedeta” pastreaza si gustul perfect al alimentelor, fara a le taia din arome, cum se intampla in alte cazuri. Acest lucru ii permite bebelusului sa se obisnuiasca cu gusturile exacte ale alimentelor si sa-si dezvolte, astfel, cat mai bine preferintele culinare intr-un mod echilibrat.

Gatitul la aburi -  care sunt beneficiile gatitului la aburi, in special pentru prepararea hranei bebelusilor. De ce sa-l alegi- robot gatire la abur cu ecran-min

Sursa foto: babymatters.ro


Nu in ultimul rand, in timpul acestui proces de gatire, alimentele sunt expuse la temperaturi mai scazute si nu vin in contact direct cu o sursa de caldura, ceea ce elimina riscul de ardere a hranei. Acest lucru este important in special atunci cand pregatesti alimentele pentru bebelusi, deoarece te asiguri in acest fel ca mancarea este cat mai perfecta si sanatoasa pentru varsta lor, intrucat arsura poate fi destul de nociva, mai ales pentru micuti.


2.Gatirea la aburi - cum se prepara alimentele la aburi


Pana sa vorbim despre timpul de gatire pentru carnea de pui la aburi, iti vom dezvalui in mare ce trebuie sa faci pentru a pregati si tu alimentele in acest fel, intrucat procedeul este acelasi. Dupa cum vei vedea mai jos, totul este extrem de usor, motiv pentru care vei dori sa folosesti aceasta metoda in fiecare zi.


Asadar, trebuie sa incepi prin a curata si a pregati alimentele pe care doresti sa le gatesti. Spala fructele, legumele sau carnea sub apa rece, pentru a indeparta orice urma de murdarie. Apoi, trebuie sa tai alimentele in bucati sau felii potrivite, astfel incat sa incapa perfect in cosul aparatului.


Apoi, trebuie sa umpli rezervorul robotului cu apa proaspata, dupa instructiunile pe care le vei putea citi si pe cartea ce insoteste aparatul. Asigura-te ca adaugi cantitatea corecta, pentru a facilita, astfel, functionarea eficienta a acestuia, care trebuie sa produca abur, pentru prepararea mancarurilor bebelusilor. 

Gatirea la aburi - cum se prepara alimentele la aburi- mama care hraneste bebelus-min


Poza de MART  PRODUCTION pe Pexels


Apoi, trebuie sa pui alimentele pregatite anterior in cosul sau cosurile speciale, intrucat ele pot fi mai multe, in functie de modelul aparatului ales. Dupa acest proces, trebuie sa setezi timpul si temperatura corespunzatoare, in functie de tipul si cantitatea de alimente pe care le gatesti. Majoritatea aparatelor de acest gen au butoane sau imagini digitale, care iti permit sa ajustezi cu usurinta timpul si temperatura de gatire si care iti indica exact pe ce categorie sa apesi, astfel incat intregul procedeu sa fie unul cat mai simplu.


Mai mult, pe site-ul nostru vei gasi modele care iti ofera si timer, astfel incat sa nu uiti de mancare, dar si un sunet special care te atentioneaza ca preparatul este gata. La final, cand timpul s-a scurs, verifica cu ajutorul unei furculite produsele, pentru a vedea daca s-au gatit corect. In functie de tipul si dimensiunea alimentelor, poate fi necesar sa ajustezi minutele, pentru a obtine rezultatele dorite. Dupa acest pas, opreste aparatul, scoate alimentele si lasa-le sa se raceasca putin, inainte de a i le servi lui bebe.


Nu in ultimul rand, nu uita ca pentru cea mai buna experienta culinara, cel mic va avea nevoie si de vesela si tacamuri pentru bebelusi, dar si de unul dintre scaunele de masa disponibile, care nu-i asigura doar confortul, ci si siguranta la masa. Asadar, echipeaza-te corespunzator din timp si ofera-i micutului tot ce are nevoie pentru aceasta etapa din viata lui, care este una foarte importanta. 


3.Gatit la aburi - cum gatesti legumele la aburi, timpi de de gatire + retete utile


Acum ca am discutat despre beneficiile gatitului la aburi pentru bebelusi, iti vom veni in ajutor si cu cateva idei practice de retete, dar si cu timpii de gatire pentru unele dintre cele mai cunoscute legume pe care i le poti oferi celui mic.


Vorbind, mai intai, de minutele pe care aceste alimente trebuie sa le petreaca in aparatul special, trebuie sa stii ca acestea sunt destul de putine, incepand chiar de la 7-8 minute, pana la 20. Spre exemplu, broccoli, fasolea verde, conopida si dovleceii vor fi gata mai repede, mai exact in aproximativ 10 minute. In schimb, daca vrei sa-i pregatesti celui mic morcovi sau cartofi, va trebui sa lasi aceste legume in robot timp de 15-20 minute, pentru a te asigura ca sunt gata. 


Nu trebuie sa te gandesti ca bebe se va plictisi de preparatele culinare, intrucat exista mai multe modalitati prin care ii poti servi aceste ingrediente. O prima varianta este, in mod evident, savurarea legumelor ca atare, in diferite combinatii, pentru a avea pe masa cat mai multe texturi si gusturi diferite. Nu combina, insa, mai mult de trei variante, mai ales daca cel mic este la inceput, pentru ca, in caz contrar, nu-si va dezvolta gustul pentru acele produse la fel de bine.


O alta idee de preparat mai este si pasta de broccoli si cartofi, pe care cel mic o va adora cu siguranta. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi legumele in blenderul special, dupa ce acestea au fost pregatite la abur. Poti adauga si putina sare sau alte condimente, in functie de varsta celui mic.


Apoi, daca te mai intrebi ce poti gati la aparatul cu aburi, in afara de aceste optiuni, o alta varianta ar mai fi si piureul de dovleac, care face parte din categoria legumelor ce necesita un timp mai indelungat la aburi, adica in jur de 30 de minute. Dupa ce e gata, pune-l in blender si adauga si putina apa, pentru a obtine consistenta ideala.


Lista poate continua la nesfarsit, intrucat exemplele de acest tip sunt multiple. Dupa cum ai putut vedea din variantele de mai sus, poti mixa si poti „jongla” cu diferitele tipuri de legume si texturi pentru a obtine piureuri delicioase si, implicit, variante de mese diverse pentru bebe. In functie de etapa de viata in care se afla micutul, poti adauga diferite condimente ori ingrediente, pentru a obtine gusturi si texturi mai complexe.

4.Ce poti gati la aburi? Carnuri + timpi de gatire


Ca sa uiti complet de intrebarea „cum se gateste la aburi”, iti vom dezvalui si cateva informatii importante pe care trebuie sa le stii cu privire la prepararea carnii in acest fel. Principiul ramane exact acelasi ca in cazul legumelor, iar singura diferenta poate consta in minutele pe care trebuie sa le petreaca alimentele in aparat.

Gatire la abur a carnurilor + timpi de gatire- bebe in scaun de masa-min

Poza de Lisa Fotios pe Pexels


Spre exemplu, cand vine vorba de pieptul de pui, va fi nevoie doar de aproximativ 15 minute, in functie de dimensiunea in care ai taiat bucatile. La carnea de curcan, minutele vor creste putin, adica intre 20-25 de minute. Pestele se va face, insa, ceva mai repede, aproape ca in cazul pieptului de pui, adica aproximativ 15 minute. Trebuie, insa, sa te asiguri ca acesta este perfect gatit, inainte de a i-l servi micutului. Nu in ultimul rand, atat carnea de vita, cat si cea de porc vor trebui sa stea in aparat aproximativ 20 de minute, daca acestea sunt taiate in cubulete mai mici, pentru a se pregati perfect.


Cand vine vorba de retelele pe care le poti obtine cu ajutorul acestor ingrediente, ar trebui sa incerci un piure de cartofi dulci cu piept de pui. Daca bebe abia a inceput diversificarea, pune ambele ingrediente in blender, pentru a obtine o compozitie omogena. In caz contrar, serveste-i carnea in cubulete mici, iar cartoful drept garnitura. Intregul procedeu este unul extrem de simplu, mai ales ca acum stii cum se gatesc legumele la abur.


Un alt preparat delicios ar mai putea fi si fileul de somon, servit alaturi de cateva bucati de broccoli. Poti adauga oricand peste peste si putina lamaie, dar si sare, pentru a da cat mai mult gust mancarii si pentru a-l determina pe micut sa manance tot ce i-ai pus in farfurie. 

Gatire la abur a carnurilor + timpi de gatire- somon cu broccoli-min

Poza de Leonardo Luz pe Pexels


O alta idee excelenta de preparat mai este si muschiuletul de porc servit alaturi de morcovi la abur intregi, ori gatiti sub forma de piure, daca copilul este mai mic. 


Tot pentru zilele in care te intrebi ce poti gati la aburi, mai poti lua in considerare si carnea de vita alaturi de fasole verde. Daca in cazurile de mai sus poti pregati legumele impreuna cu carnea, de aceasta data, vita va trebui sa fie gatita ceva mai mult timp decat garnitura sa, pentru a te asigura ca este cat mai moale si usor de mestecat de catre bebe.


Acestea sunt doar cateva optiuni delicioase pe care le poti incerca. Dupa cum  spuneam si in cazul legumelor, poti experimenta diferite variante si combinatii, intrucat gatitul in aburi iti ofera toata flexibilitatea de care ai nevoie. 

Gatire la abur a carnurilor + timpi de gatire- broccoli cu peste-min

Poza de Pixabay pe Pexels


In concluzie, atunci cand vine vorba de alimentatia bebelusilor, dar si a copiilor la modul general, prepararea mancarurilor la aburi este de-a dreptul esentiala, fara exceptie. Ofera o gama larga de beneficii si avantaje, iar mesele vor fi gata imediat daca ai la dispozitie aparatul potrivit.