Orice calatorie cu masina impreuna cu cei mici este placuta si sigura, atata timp cat utilizam un scaun auto pentru copil. Datorita importantei pe care o ocupa, scaunul pentru copii se afla printre primele obiecte pe care este musai sa le avem inainte de nastere. 


Ce reprezinta un scaun auto pentru copii?

Misiunea de parinte nu este usoara pentru ca ea implica un grad mare de raspundere fata de cei mici. Inca inainte de a deveni parinti trebuie sa luam decizii importante cu privire la cresterea armonioasa si sanatatea copiilor nostri, iar alegerea unui scaun copil auto este una dintre acestea. 


Un astfel de produs este un dispozitiv de siguranta destinat calatoriilor copiilor cu masina, conceput pentru a asigura confortul celor mici, in timp ce ii fereste de orice primejdie, in cazul unui accident rutier. 


De la concepere pana ajung pe rafturile magazinelor, scaunele auto pentru bebelusi si copii trec prin serioase teste, ce urmaresc siguranta si confortul celor mici, dar si usurinta de instalare.  


De ce este obligatoriu scaunul auto pentru copii?

Utilizarea unui scaun de masina este singurul mod prin care iti poti proteja copiii pe durata calatoriilor cu masina. Accidentele rutiere reprezinta una dintre principalele cauze de traumatisme si deces in randul bebelusilor si al copiilor. Simpla folosire a unui scaun auto ne mentine copiii nevatamati, chiar si in cazul unui accident rutier. 


Pana si o frana mica poate fi fatala corpului firav al unui bebelus. Dupa cum ne arata statisticile, numarul de accidente rutiere in care copiii sunt victime a crescut de la an la an. Daca nu utilizezi un scaun auto cei mici raman neprotejati in fata unui impact auto, soarta lor fiind incredintata astfel celorlalti participanti la trafic. 


Daca folosim, insa, scaune pentru bebelusi adecvate inaltimii si greutatii acestora chiar si in cazul unei scurte plimbari cu masina, ne luam toate masurile de siguranta, pentru a asigura protectia celor mici, indiferent de situatie. 


Cum alegem scaunul auto potrivit si la ce detalii trebuie sa fim atenti?

Stim cat este de important sa utilizam un scaun auto copii, dar stim cum sa il alegem pe cel mai bun? Avem nevoie de un scaun auto cu sistem isofix sau este mai bine sa optam pentru un scaun cu fixare cu ajutorul centurilor masinii? Iata mai multe informatii cu privire la cele mai importante detalii de care sa tii cont cand alegi un scaun pentru copii. 


In functie de greutatea copilului

Primul pas pe care il poti face in alegerea unui scaun auto pentru copii este sa te documentezi in gama produselor destinate grupei de greutate din care face parte bebelusul tau. Acestea sunt distribuite dupa cum urmeaza:

  1. Grupa 0: recomandata copiilor cu o greutate de la 3,5kg pana la 9kg.

  2. Grupa 0+: recomandata copiilor cu o greutate mai mica de 13kg. 

  3. Grupa I: recomandata copiilor cu o greutate cuprinsa intre 9 si 18kg. 

  4. Grupa II: recomandata copiilor cu o greutate intre 9 si 18kg. 

  5. Grupa III: potrivita copiilor cu o greutate cuprinsa intre 15 si 25kg. 


Scaunele grupate in functie de greutate sunt omologate R44


In functie de inaltime

Spre deosebire de omologarea R44, la cea i-Size nu avem grupele de kg cu care ne-am obisnuit, fiind o omologare care se aplica scaunelor cu isofix, in functie de inaltimea copilului. Copiii transportati in scaunele auto omologate astfel trebuie asezati cu spatele la sensul de mers pana la implinirea varstei de 15 luni. 


Eticheta produsului

Eticheta produsului contine toate informatiile de care ai putea avea nevoie atunci cand alegi un scaun auto, fie ca este cu sistem isofix, fie ca este cu prindere la centurile masinii. Eticheta R44 ne arata ca scaunul indeplineste Standardul European de Siguranta, tipul omologarii: universal (pentru instalare in toate vehiculele), semi-universal si specific vehiculului; dar si omologarea pentru greutate, litera Y fiind cea care ne indica daca scaunul dispune de fixare in 5 puncte. Nu lipseste mentionarea tarii in care a fost fabricat scaunul. 


Eticheta i-Size arata la fel ca cea R44, cu deosebirea ca scaunul este clasificat in functie de inaltime si nu de greutate. 


Usurinta de instalare

O alta caracteristica la care este bine sa fim atenti cand alegem scaunul este usurinta in instalare. Daca scaunele care se fixeaza cu centura de siguranta necesita un plus de atentie, pentru o montare precisa, cele auto isofix se pot monta intr-o clipa, avand de fiecare data garantia unei fixari perfecte. 


Fie ca optezi pentru modele care se fixeaza cu ajutorul centurilor de siguranta, fie pentru un scaun auto isofix, citeste cu atentie manualul de instalare. Fara o instalare corecta, scaunele auto nu pot conferi copiilor siguranta de care au nevoie pe durata calatoriilor cu masina. 


Pana la ce varsta este recomandat sa transportam copiii in scaune auto?

Utilizarea unui scaun auto pentru copii omologat, potrivit legislatiei in vigoare, este obligatorie pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani sau pana la atingerea inaltimii de 135cm. Astfel, se utilizeaza un scaun auto adecvat fiecarei etape de crestere, existand recomandarea Uniunii Europene de a fixa scaunele cu spatele la directia de mers pana la implinirea varstei de doi ani.

 

Cum alegem cele mai bune modele de scaune auto pentru copii?

In mod cert iti doresti sa faci cea mai buna alegere in achizitionarea unui scaun auto pentru copii asa ca iti prezentam cateva caracteristici menite sa te ajute sa faci cea mai buna alegere:


  1. Ghid pentru parinti

Agentia Americana de Pediatrie si RoSPA recomanda fixarea bebelusilor in scaune instalate cu spatele la directia de mers. Astfel, se recomanda orientarea spre spate pana la implinirea varstei de 2 ani sau pana la atingerea greutatii de 13kg. 


Exista scaune cu grupe combinate, care ii pot proteja pe copii in calatoriile cu masina de la nastere pana la varsta de 12 ani. 


  1. Standarde de calitate


Eticheta portocalie a unui scaun auto de copil, cu omologarile R44 si i-Size, este o garantie a standardelor de calitate.  In cazul omologarii R44, scaunele sunt testate la impact frontal si din spate, in timp ce modelele i-Size sunt testate atat la impact frontal si din spate, cat si lateral. Testele efectuate pentru obtinerea acestor omologari sunt un indicator al sigurantei pe care o ofera copiilor atunci cand calatoresc cu masina.


  1. Sisteme de fixare

Un scaun copil auto se poate fixa cu ajutorul centurilor de siguranta sau printr-un sistem isofix. In cazul in care optezi pentru prima varianta, pozitioneaza corect centura de siguranta, pentru o utilizare corecta, scaunele fiind sigure doar in cazul unei instalari corecte. 


Daca optezi pentru scaune auto cu isofix, acestea sunt usor si rapid de instalat, fiind nevoie de un singur clic pentru o fixare sigura in autovehicul. Chiar si produsele de tip inaltatoare auto se pot fixa permanent cu ajutorul sistemului isofix. 


  1. Centuri de siguranta

Scaunele auto cu fixare in 5 puncte dispun de 5 centuri, pozitionate la nivelul umerilor, al soldurilor si intre picioare, pentru a transfera impactul, in cazul unui accident, catre partile rigide ale corpului, precum umeri, solduri si osul pelvian. 


Toate aventurile tale cu masina vor fi distractive si relaxante, deopotriva, deoarece vei sti ca cel mic este bine fixat in scaunul auto cu centuri de siguranta ferme. 


  1. Cu baza sau fara

Daca iti doresti o instalare rapida, atunci un scaun auto cu baza reprezinta o buna alegere. In functie de produsul pe care il alegi, baza este compatibila si cu alte produse din gama selectata de tine, asigurandu-ti un plus de confort. 


Unele baze vin cu indicatoare de siguranta, care te asigura cu privire la instalarea corecta a scaunului auto, incat fiecare deplasare cu masina sa fie lipsita de griji. 


  1. Accesorii

Exista accesorii pentru scaunele auto, precum jucarii interactive care sa ii inveseleasca pe cei mici pe toata durata calatoriei, oglinzi prin care poti avea un contact vizual cu micutii pasageri sau chiar o husa scaun auto copii usor de intretinut, prin care sa iti protejezi scaunul de inevitabilele pete. 


Alte caracteristici de luat in considerare la achizitionarea unui scaun auto pentru copii

Odata ce ai stabilit ca un scaun copil auto intruneste caracteristicile necesare de siguranta si confort, poti alege o culoare vesela, care sa il atraga pe cel mic sau una mai rezistenta la pete, in functie de preferinte. 


Modele pe care ti le recomandam pentru anul 2021

Iata 3 modele de scaune auto pe care ti le recomandam pentru anul 2021:


Scaun auto copii GB – Vaya i-Size 360

Acest scaun auto rotativ cu isofix ofera siguranta si confort sporite pe durata calatoriilor cu masina. El dispune de 12 pozitii de ajustare a tetierei, sistem de protectie la impact lateral, sistem isofix intuitiv ce permite o instalare usoara si centura de siguranta in 5 puncte.  Atractia principala este SensorSafe, ce permite monitorizarea copilului prin intermediul unor alerte ce pot fi primite pe telefon. 


Scaun auto Joie Spin 360 

Cu un scaun auto copii 0-18kg Joie este imposibil ca bebelusul tau sa se plictiseasca pe durata calatoriilor cu masina. Posibilitatea de rotire la 360° schimba peisajul intr-o clipa, iar panourile de ventilatie integrate in structura sa confera un plus de confort, chiar si in cazul calatoriilor lungi. 


Gandit sa ofere tot suportul de care cel mic are nevoie pe durata calatoriilor pe 4 roti, acest scaun este usor de instalat si va ‘‘creste‘‘ impreuna cu copilul tau, pana acesta va atinge 18kg. 


Scaun auto pentru copii Nuna PRYM

Nuna nu inceteaza sa ne surprinda cu produsele pe care ni le pune la dispozitie, precum este si acest scaun copil auto. Sistemul de blocare dublu confera o siguranta sporita, in timp ce cele sapte pozitii de inclinare pentru orientarea cu spatele, dar si cu fata la sensul de mers, asigura tot confortul tau si al copilului tau. In plus, acest scaun ofera rotire la 360° si doua huse, una pentru vara si una pentru iarna, incat micul calator sa se bucure de o experienta grozava. 


Concluzii si recomandari

Achizitioneaza doar scaune omologate dupa standardele europene in vigoare, care respecta normele legislative de siguranta. Doar un astfel de scaun auto pentru copii poate oferi micilor calatori siguranta si confortul de care au nevoie. 

Cat timp scaunele auto sunt omologate, adaptate varstei si inaltimii copiilor si sunt instalate corect, nu ai motive de ingrijorare, succesul aventurilor tale pe patru roti fiind garantat.