Atunci cand vine vorba despre copii si, mai ales, despre cei mici, carucioarele devin un subiect de discutie prin care orice parinte trece la un moment dat. Nu doar pentru ca ele faciliteaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi, dar te ajuta si in transportarea bagajelor. 

Totusi, alegerea este extrem de importanta in siguranta celui mic. De aceea, trebuie sa tii cont de mai multe criterii. Astfel, iata informatiile de care ai nevoie pentru a cunoaste in mod detaliat utilizarea caruciorului pentru copii si vezi ce trebuie sa stie orice parinte legat de aceste carucioare. 

1. Utilizarea caruciorului pentru copii - ce presupune

Utilizarea-caruciorului-pentru-copii-ce-presupune

Carucioarele pentru copii, mai ales in zilele noastre, pot fi de multe feluri si le poti gasi in diverse modele si culori. Totusi, doar pentru ca un carucior de copii arata frumos ca design, culoare sau model, nu inseamna neaparat ca este si un carucior calitativ, care ii va oferi siguranta necesara copilului tau. Tocmai de aceea, atunci cand vrei sa alegi un carucior pentru copilul tau, trebuie sa tii cont de mai multe criterii, precum:

  • asamblarea caruciorului;
  • cum se pliaza un carucior;
  • care este pozitia corecta a bebelusului in carucior;
  • siguranta copilului in carucior;
  • cum inveti copilul sa stea in carucior;


Unele carucioare sunt mult mai atractive decat altele, ceea ce inseamna ca prichindelul tau va prinde mult mai repede drag de ele.

Avand in vedere evolutia tehnologica, mai ales in ceea ce priveste fabricarea modelelor noi de carucioare, acestea sunt prevazute, din ce in ce mai des, cu mai multe optiuni si au tot mai multe functionalitati moderne, ceea ce poate face ca alegerea unui model potrivit sa devina din ce in ce mai greu de realizat. Astfel, vorbim de carucioare pentru nou-nascuti, perfecte pentru primele luni de viata ale copilului, de carucioare duble, cea mai buna alegere daca ai gemeni, carucioare 2 in 1 si carucioare 3 in 1, care sunt extrem de facile si eficiente in orice situatie si de carucioare sport, usor de asamblat, transportat si manevrat. Pentru ca tu sa alegi cele mai bune carucioare pentru copii trebuie sa stii exact ce pretentii ai de la un astfel de echipament si ce nevoi trebuie el sa iti satisfaca. 

Tocmai de aceea, in alegerea unor carucioare de copii care sa se plieze nevoilor si dorintelor tale in ceea ce priveste confortul si siguranta celui mic, dar si in ceea ce tine de aspecte de design, culoare si model, trebuie sa tii cont in special de modul de utilizare al respectivului carucior. Spre exemplu, un carucior 2 in 1 inseamna un model specific ce vine echipat cu landou pentru un copil nou nascut. Dupa ce micutul creste, acesta poate fi asezat in continuare in carucior si poate fi folosit acel model pentru o perioada mai lunga de timp.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste un model de carucior 3 in 1 dintr-o gama premium, acesta vine la pachet atat cu un landou pentru nou nascuti, cat si cu o scoica ce poate fi utilizata atunci cand este transportat copilul cu masina, pentru a oferi un plus de siguranta acestuia. Pe langa scoica si landou, exista si caruciorul propriu-zis in care poti aseza copilul pana la un anumit prag al varstei sale. 

Utilizarea caruciorului ar trebui sa fie una foarte usor de realizat, pentru ca un parinte are o multime de activitati pe timpul unei zile, ceea ce inseamna ca are nevoie de un produs usor de folosit si intuitiv. Asadar, un carucior care ii permite adultului sa aiba mainile libere, are spatiu pentru obiectele bebelusului generos si ii da voie celui mic sa stea confortabil si sa fie in siguranta, devine varianta ideala. De asemenea, cu siguranta vrei ca acest echipament sa poata fi pliat si asezat in portbagaj pentru a-l transporta in vacante sau plimbari cu masina. 

Atunci cand alegi un carucior, trebuie sa te asiguri ca se poate plia usor si, mai ales, ca se poate deschide usor, in doar cateva secunde, folosindu-te chiar de o singura mana. Multi adulti au deja bebelusul in cealalta mana. Astfel, modul de utilizare al unui carucior este, fara doar si poate, o componenta extrem de importanta atunci cand vine vorba despre alegerea unui model potrivit pentru copil, dar practic, usor de folosit, usor de curatat si elegant pentru a indeplini dorintele si nevoile parintelui.

Atunci cand vine vorba despre pozitia corecta in carucior, cea mai eficienta si buna pentru copil este pe spate. Acest lucru este recomandat chiar si de specialisti in primele sase luni de la nastere. Dupa aceea, pozitia trebuie sa fie in sezut, iar cel mic sa poarte toate centurile de siguranta ale caruciorului. 


2. De la ce varsta se foloseste caruciorul sport

De-la-ce-varsta-se-foloseste-caruciorul-sport

In alegerea unui model de carucior sport trebuie sa tii cont de anumite detalii care pot face diferenta dintre un model practic si unul care va fi greu de utilizat si de gestionat. Un parinte activ este un parinte care are nevoie de un carucior usor de manevrat, de un carucior practic, care ofera spatiu de depozitare al obiectelor necesare pentru ingrijirea celui mic, care se poate plia si pune in portbagaj intr-un mod simplu, si care se poate desface si plia simplu si rapid. Astfel, o optiune la care multi parinti apeleaza pentru a putea oferi siguranta si comoditate copilului este reprezentata de un carucior sport

Datorita modului practic de transport, pliere si deschidere si a existentei unor modele care sunt realizate din materiale ce pot fi curatate usor, un astfel de carucior este dorit si ales de multi parinti, fiind unul dintre cele mai usor de folosit. Trebuie sa tii cont, insa, ca un astfel de carucior poate fi utilizat abia dupa ce copilul trece de un anumit prag al varstei. In mod normal, folosirea se poate face la cateva luni de la nastere si pana la varsta de 4 ani, in functie de inaltimea si greutatea copilului. Astfel de carucioare au adesea o functie de inclinare pentru ca cel mic sa poata utiliza caruciorul si atunci cand vrea sa doarma. De la cate luni se poate folosi caruciorul sport depinde de modelul ales, deoarece exista anumite modele de carucioare care pot fi utilizate din prima luna de dupa nastere, dar exista si modele care sunt folosite dupa varsta de 6 luni. 

Daca te intrebai pana la ce varsta se foloseste caruciorul, indiferent ca este vorba despre un model sport sau de unul clasic, ei bine, de cele mai multe ori vei putea observa ca un carucior poate fi folosit pana la varsta de 4 ani, insa asta nu constituie in mod neaparat o regula. Utilizarea caruciorului depinde si de factori precum inaltimea copilului sau greutatea acestuia, deoarece sunt copii care cresc mai repede si sunt copii care se dezvolta mai lent, chiar daca au trecut de varsta de 4 ani. De altfel, exista copii care dupa varsta de 3 ani nu isi mai doresc sa fie asezati in carucior sau resping caruciorul. Prin urmare, de la cate luni se recomanda caruciorul sport si pana la cate luni este folosit in mod real depinde de mai multi factori, iar asta poate experimenta fiecare parinte in parte in ceea ce tine de propriul sau copil si nu este o regula general valabila ce trebuie respectata. 

Cel mai important in folosirea caruciorului, a landoului, a scoicii sau a scaunului pentru transportul cu masina este sa tii cont de siguranta si nevoia copilul tau. Preferintele celor mici sunt multe si mereu schimbatoare, de aceea ar trebui sa te orientezi dupa nevoile sale, siguranta si eficienta unui produs. Multi dintre ei resping in totalitate carucioarele, in timp ce altii nu vor sa se mai ridice din ele. Este complet normal, insa parintii trebuie sa gaseasca un echilibru.

Niciun copil nu este la fel cu altul, cum, de altfel, niciun parinte nu isi creste copilul la fel cum o face alt parinte si, de cele mai multe ori, in cresterea copilului trebuie sa te adaptezi unei anumite situatii. Achizitionarea unui model nu ar trebui sa fie o sarcina atat de complicata, mai ales daca stii care sunt nevoile tale si ale bebelusului. Un copil va creste indiferent de carutul pe care il are. Totusi, un model performant va imbunatati viata intregii familii, pentru ca vorbim despre confort, siguranta, manevrabilitate usoara, dar si un pret corect. 

In concluzie, alegerea unui carucior poate fi realizata destul de repede odata ce stii caror factori si detalii trebuie sa le acorzi atentie. Tu ce model de carucior ai ales sau vei alege pentru copilul tau?


Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com