Un scaun auto isofix este, fara indoiala, vital in mentinerea sigurantei micilor pasageri, motiv pentru care este printre primele obiecte pe care ne gandim sa le achizitionam atunci cand aflam ca vom deveni parinti. Alegerea unui scaun potrivit, insa, in care sa ne incredintam viata copiilor nostri, nu este deloc usoara. Pentru a-ti veni in ajutor, iti prezentam 6 criterii de alegere a unui scaun auto isofix. 


Instalare mai sigura si mai rapida la un scaun auto isofix

Un bun punct de plecare in calatoria printre oferte de scaune auto este intelegerea diferentelor intre un model isofix si unul cu fixare pe centurile auto. ISOFIX (International Standard Organization Fix) este un standard ISO international care permite instalarea scaunului auto pentru copii printr-un sistem de ancorare standardizat, fara sa fie necesara utilizarea centurii de siguranta a masinii.

Exista doua componente care fac posibila instalarea unui scaun auto isofix:

  • O componenta integranta in autoturism, alcatuita din doua bare metalice pe care se fixeaza scaunul;

  • O componenta a scaunului isofix, formata din doua tije metalice, care se fixeaza de barele metalice ale masinii. 

Din anul 2014, ISOFIX este un standard pentru producatorii de autoturisme, ce permite instalarea usoara a scaunelor auto pentru copii. 

Iata 6 criterii de alegere a unui scaun auto isofix:


  1. Varsta si greutatea

Varsta si greutatea reprezinta un criteriu important in alegerea unui scaun auto isofix. Astfel, scaunele sunt grupate pe categorii de varsta, dupa cum urmeaza:

  • Grupa 0 - pentru copiii cu greutate intre 0 si 10kg, de la nastere pana la aproximativ 9 luni. Aceasta grupa este reprezentata de landoul auto, ce permite o inclinare perfecta la orizontala si confera celui mic tot confortul de care are nevoie. 

  • Grupa 0+ - pentru copiii cu o greutate intre 0 si 13kg, cu varsta de pana la aproximativ 13 luni, in aceasta grupa regasindu-se cosul auto. 

  • Grupa 1 – pentru copiii cu o greutate cuprinsa intre 9 si 18kg si cu varste intre 6 luni si 4 ani. 

  • Grupa 2 – potrivita pentru copiii cu o greutate cuprinsa intre 15-25kg si varste de la 3 pana la 8 ani. 

  • Grupa 3 – pentru copiii cu o greutate cuprinsa intre 22-36kg si varste de la 6 la 12 ani. 

In magazinul nostru veti gasi si scaune auto pentru copii cu grupe combinate, care pot fi utilizate o perioada mai lunga, respectiv:

  • Grupa 0-1, potrivite de la 0 luni pana la aproximativ 4 ani, pentru copiii a caror greutate este cuprinsa intre 0 si 18kg. 

  • Grupa 0-1-2, potrivite de la 0 luni pana la aproximativ 8 ani, pentru copiii cu o greutate aflata intre 0 si 25kg. 

  • Grupa 0-1-2-3, potrivite copiilor de la 9 luni pana la aproximativ 12 ani, care au o greutate cuprinsa intre 0 si 36kg. 

  • Grupa 1-2-3, recomandata copiiilor cu o greutate cuprinsa intre 9 si 36kg si varste intre 9 luni si 12 ani. 

  • Grupa 2-3, potrivite copiilor cu o greutate intre 15-36kg si varste intre 4 si 12 ani.


  1. Inaltime 

Inaltimea este un alt criteriu important de alegere a unui scaun auto pentru copii. Chiar daca scaunele corespund nevoilor copilului din punct de vedere al greutatii, varful capului nu trebuie sa depaseasca tetiera acestuia. 

In cazul in care crestetul depaseste tetiera scaunului, siguranta celui mic este pusa in pericol, acea zona a capului nemaifiind protejata in cazul unul impact. 

Totodata, este important de retinut ca atunci cand punctul de pornire al centurii scaunului auto este pozitionat sub umarul copilului, in cazul grupelor 0-36 si 9-36, acestea nu mai pot fi utilizate. 


  1. Norme de omologare si teste de siguranta

Omologarile scaunelor auto reprezinta un indicator al sigurantei pe care acestea o ofera. Exista doua norme de omologare, dupa cum urmeaza:

  • ECE R44

Omologarea ECE R44 reprezinta o garantie a faptului ca scaunul auto isofix respecta standardele europene de siguranta. 

Primesc aceasta omologare scaunele auto care supravietuiesc unui impact frontal la o viteza de 50km/h, cat si unui impact din spate la o viteza de 30km/h. Informatiile acestei omologari sunt regasite pe eticheta portocalie, ce cuprinde date cu privire la:

  • Versiunea omologarii (se termina in 04 daca este o versiune recenta)

  • Tipul de omologare  

- universal atunci cand scaunul este aprobat pentru instalare un toate masinile                   

                               - semi-universal;

                                - specific vehiculului. 

  • Aprobarea pentru greutate; 

  • Grupa scaunului;

  • Autoritatea europeana care a facut omologarea;

  • Numarul omologarii, ale carui prime doua cifre arata versiunea aprobarii scaunului pentru copii. 


  • Omologarea R129, recunoscuta sub denumirea i-Size

Intrata in vigoarea incepand cu iulie 2013, omologarea i-Size vine cu noi standarde de mentinere a sigurantei micilor pasageri. Astfel, permite clasificarea scaunelor auto in functie de inaltimea copilului, impune utilizarea sistemului isofix pentru o siguranta sporita si calatoria cu copilul pozitionat in sens invers directiei de mers pana la varsta de 15 luni. 

De asemenea, un scaun auto i-Size beneficiaza de o protectie mai buna in cazul unui impact lateral, dar si de o instalare rapida, gratie utilizarii sistemului isofix. 


  • Testarea ADAC

Alaturi de cele doua reglementari de care este bine sa tineti cont in alegerea unui scaun auto, exista teste de impact care ne ofera o idee clara cu privire la siguranta pe care diferitele modele de scaune pentru copii o ofera. 

ADAC testeaza cele mai populare si mai cumparate scaune, in functie de standardul dupa care au fost construite, printr-un impact frontal de 64km/h pentru scaunele construite potrivit standardului R44 si un impact lateral de 50 km/h pentru scaunele concepute conform standardului i-Size. Incepand cu anul 2011, un test ADAC masoara si ergonomia scaunului, luand in consideratie pozitia corpulului si spatiul pe care il ocupa in autoturism. 

In luna mai a anului 2021 testarea ADAC a inclus 26 de scaune din toate grupele, iar trei dintre acestea au obtinut un scor de 5.5. Au existat, insa, scaune cu un scor foarte bun, acest lucru dovedind performantele producatorilor in fabricarea de scaune cat mai sigure pentru micii calatori. 


  • Testarea WHICH

Alaturi de testarea ADAC, incepand cu anul 1967 exista testarea WHICH, care selecteaza anonim scaunele pentru testare, pentru confort si ergnomie, cu manechine speciale, urmarind verificarea rezistentei scaunelor auto la impact frontal si lateral. 

La aceasta testare, parintii si expertii WHICH verifica rapiditatea si usurinta instalarii fiecarui scaun in parte, cat si compatibilitatea acestora cu 3 modele diferite de masini, pentru a verifica compatibilitatea acestora cu diferite tipuri de autovehicule. 

Alegerea unui scaun auto care a trecut cu brio testarea WHICH este o garantie in plus cu privire la avantajele pe care acesta le ofera. 


  1. Portabilitate

Portabilitatea este foarte importanta in alegerea unui scaun auto isofix, mai ales in cazul copiilor mici. Astfel, in cazul grupelor 0 si 0+, alcatuite din landouri si scoici auto, este neaparat necesar  sa te orientezi catre modele care se instaleaza foarte usor, in doar cateva clipe. 

Atat fixarea, cat si scoaterea scaunului din masina trebuie sa se realizeze cat mai simplu, asigurand atat confortul tau, cat si siguranta copilului. Din fericire, modelele cu fixare isofix permit o fixare si scoatere rapida a scaunelor in si din masina. 

In cazul grupelor mai mari, scaunele auto sunt fixate pentru a ramane in masina, portabilitatea fiind mai putin importanta, insa exista situatii in care este necesara mutarea scaunului dintr-o masina in alta, usurinta instalarii fiind, asadar, o necesitate. 


  1. Design 

Nu in ultimul rand, designul unui scaun auto isofix este un alt criteriu ce nu poate fi neglijat. In materie de design, culoarea este, probabil, cea mai importanta. Dat fiind faptul ca cei mici dispun de o capacitate remarcabila de a murdari obiectele pe care le ating, este de preferat sa optezi pentru o nuanta mai inchisa, rezistenta la pete. 

Daca rezistenta la pete nu este importanta pentru tine, atunci poti alege culori deschise si vesele, care sa ii distreze pe cei mici. In plus, unele modele vin impreuna cu accesorii, precum husa pentru vreme rece, copertina pentru soare sau suport pentru pastrarea sticlei de apa pe durata calatoriei. 


  1. Materiale de calitate

Siguranta copiilor atunci cand vine vorba de scaune auto este data si de materialele din care sunt confectionate, deopotriva. Pentru a face cea mai buna alegere, este bine sa te orientezi catre modele de calitate, care respecta reglementarile de siguranta, dar care sunt confectionate din materiale prietenoase cu mediul si cu sanatatea copiilor. 


Siguranta si confort – atributele celei mai bune alegeri

Siguranta si confortul sporite sunt atributele pe care dorim ca scaunele auto pe care le utilizam sa le indeplineasca. Din fericire, interesul mare al producatorilor pentru conceperea celor mai rezistente si confortabile modele, alaturi de testarile efectuate anual si oferta generoasa de produse ne ajuta sa facem cea mai buna alegere. De aceea in magazinul nostru veti gasi doar scaune auto omologate, care sa protejeze si sa ofere confortul dorit, deopotriva.

Cat timp vei alege un scaun confortabil pentru copilul tau, cu sistem de prindere isofix, ce permite o instalare usoara, adaptat greutatii si inaltimii copilului, cu omologare corespunzatoare normelor europene, inseamna ca faci o alegere responsabila, care raspunde nevoilor de calatorie cu masina ale copilului tau.