Calatoriile cu masina sunt distractive atunci cand poti pleca la drum impreuna cu intreaga familie, iar pentru a te deplasa cu cei mici in siguranta, un scaun auto este obligatoriu, conform legii. Realizat pentru a proteja copiii pe durata calatoriilor cu masina si pentru a le asigura confortul, un scaun auto de calitate este realizat prin respectarea celor mai exigente standarde. 

Asa se face ca daca ai cu tine un astfel de dispozitiv pentru transportul copilului, realizat prin respectarea tuturor standardelor, poti merge la plimbare linistit, fiecare aventura pe patru roti putandu-se transforma intr-o experienta pe cinste. 


De ce este foarte importanta detinerea unui scaun auto pentru copil?

Singurul mod sigur de a te deplasa cu masina impreuna cu un copil este folosirea unui scaun auto. Este de ajuns o mica frana pentru ca un copil, care nu este prins intr-un scaun auto sigur, sa poata fi ranit grav. In cazul unui accident rutier, singura posibilitate prin care poti salva viata copilului consta in utilizarea corecta a scaunului auto. 

Corpul firav al unui bebelus nu ar putea supravietui nici macar in cazul unui accident minor care poate avea loc in oras. Ca dovada a importantei unui scaun auto in protejarea vietii copilului atunci cand este in masina, transportarea copiilor cu o inaltime mai mica de 135cm se poate face, potrivit normelor legislative, doar intr-un dispozitiv special conceput, care sa dispuna de omologarile in vigoare. 

De asemenea, conteaza foarte mult si pozitionarea copilului in scaun, care se face cu spatele la directia de mers a masinii, potrivit recomandarilor Uniunii Europene, pana cand cel mic implineste 2 ani, fiind de preferat chiar si pana la 4 ani. 

Atunci cand esti echipat cu un scaun pentru copii corespunzator, pe care il instalezi corect, poti porni la drum fara nicio grija, stiind ca ai luat o decizie corecta, menita sa ii salveze viata copilului tau. 

Cum alegem scaunul auto in functie de grupe (varsta, greutate si inaltimea copilului)?

Vei gasi cu usurinta cele mai potrivite scaune pentru bebelusi, daca acorzi importanta varstei, geutatii si inaltimii copilului. 

Scaunele existente astazi pe piata sunt omologate R44 si i-Size. 


Scaune R44, clasificate in functie de inaltime si greutate

Scaunele omologate R44 sunt clasificate in functie de greutate pe grupe de varsta, dupa cum urmeaza:

  • Grupa 0: potrivita de la nastere pana la implinirea varstei de 9 luni si atingerea greutatii de 9kg.

  • Grupa 0+: recomandata copiilor de la nastere pana la 15 luni, care ating greutatea de 13kg. 

  • Grupa 1: include scaune auto pentru copiii de la 6 luni pana la 4 ani, cu o greutate cuprinsa intre 9 si 18kg. 

  • Grupa 2: adecvata copiilor cu varste intre 3 – 8 ani si o greutate cuprinsa intre 15 si 25kg. 

  • Grupa 2-3: recomandata copiilor de la 6 pana la 12 ani, cu o greutate cuprinsa intre 22 si 36kg, acestea fiind inaltatoare auto. 


Exista si variante de scaun auto copii in grupe combinate, ce pot fi utilizate pentru o perioada mai mare de timp, clasificate dupa cum urmeaza:


  • Grupa 0+/1: cu modele de scaun auto recomandate de la nastere pana la aproximativ 4 ani, pentru copiii cu o greutate cuprinsa intre 0 si 18kg. 

  • Grupele 0/1/2: include scaune auto ce pot fi utilizate de la nastere pana la aproximativ 8 ani, de catre copiii cu o greutate cuprinsa intre 0 si 25kg. 

  • Grupele 1/2/3: cu scaune auto potrivite copiilor de la 9 luni pana la 11-12 ani, avand o greutate cuprinsa intre 9 si 36kg. 

  • Grupele 2/3: recomandata copiilor intre 4 si 12 ani, cu o greutate intre 15 si 36kg. 

Scaune omologate i-Size, fara clasificare de varsta

Spre deosebire de scaunele auto R44, cele omologate i-Size nu sunt clasificate pe grupa de varsta, acestea fiind recomandate in functie de inaltimea copilului. Un astfel de scaun i-Size este modelul Joie I-Spin cu rotire 360 de grade, care este un scaun rotativ cu isofix, ce poate fi utilizat de la nastere pana cand copilul atinge inaltimea de 105cm. 

Pentru a alege un scaun auto i-Size potrivit copilului tau trebuie sa tii cont cu precadere de inaltimea acestuia.


Cum alegem un scaun auto care sa se potriveasca masinii in functie de sistemul de prindere?

Exista doua sisteme de prindere ale scaunului auto, respectiv de centurile masinii sau isofix. Daca detii un autoturism fabricat incepand cu anul 2014 atunci ai nevoie de un scaun auto cu sistem de prindere isofix, intrucat orice autoturism fabricat incepand cu acest an trebuie sa fie obligatoriu prevazut cu isofix. 

In cazul in care ai o masina fabricata inainte de anul 2014, este bine sa verifici inainte daca este echipata cu sistem de prindere isofix.  Pentru a afla daca masina ta are isofix, verifica bancheta din spate, intre spatar si sezut, unde ar trebui sa existe un marcaj isofix. In cazul in care acesta nu exista, verifica manualul de utilizare al masinii. 

In lipsa sistemului de prindere isofix la masina ta, este bine sa te orientezi catre un scaun auto care permite prinderea prin utilizarea centurilor de siguranta ale masinii. 

Cum ne asiguram ca scaunul auto este in conformitate cu standardele UE?

Achizitionam un scaun auto pentru a proteja viata copiilor, motiv pentru care este obligatoriu sa alegem un model de calitate, care sa respecte standardele de siguranta existente. Cel mai simplu pentru a sti daca un scaun respecta standardele Uniunii Europene consta in citirea etichetei portocalii. 

Prezenta pe spatele scaunului, aceasta ne indica daca modelul respectiv dispune de omologare R44 sau i-Size. 

Omologarea R44

Aceasta omologare arata ca scaunul indeplineste Standardul European de Siguranta. Prezenta literei Y pe eticheta indica ca scaunul dispune de un sistem de fixare in 5 puncte. Pentru a primi omologarea, scaunele sunt testate la impact frontal si din spate, cu manechini de tip P cu 4 senzori. 


Omologarea i-Size

Incepand cu luna iulie a anului 2013 scaunele sunt omologate i-Size, care vine in plus fata de omologarea R44 cu obligativitatea asezarii copiilor cu spatele la directia sensului de mers pana la implinirea varstei de 15 luni. De asemenea omologarea, a introdus testarea laterala la impact, pentru a oferi copilului un nivel ridicat de protectie la nivelul gatului si al capului.

Pentru testarea scaunelor, la omologarea i-Size se folosesc cele mai avansate manechine, echipate cu senzori sensibili, care maresc nivelul de siguranta pe care il ofera scaunele. 


Cum ne asiguram ca scaunul auto este usor instalabil, detasabil si manevrabil?

Cu siguranta iti doresti un scaun auto care sa se instaleze usor si care sa poata fi scos din masina in doar cateva clipe. Scaunele cu sistem de prindere isofix sunt cele care ofera o instalare rapida, cu risc redus de instalare gresita. De asemenea, permit comutarea intre pozitiile scaunului fara efort, folosind doar o singura mana.

In cazul scaunelor care se prind de centura masinii, acestea necesita un plus de atentie pentru a permite o instalare corecta. Din fericire insa, multe dintre scaunele existente astazi pe piata vin cu functii utile, care sa permita o manevrabilitate crescuta. Un astfel de model este scaunul Nuna i-Size Prym, care dispune de sistem de blocare dubla si bara integrata pentru mai multa siguranta, dar si inserturi detasabile si sapte pozitii de inclinare a sezutului, cu instalare simpla, printr-o simpla apasare de buton. 

Cum alegem scaunul astfel incat sa ne asiguram ca va fi apreciat si de copil?

Odata ce te-ai hotarat asupra unui scaun, iti doresti ca cel mic sa il accepte. Pentru a fi posibil acest lucru te poti folosi de jucarii interactive si accesorii colorate, care vor atrage interesul copilului, pentru a-l convinge mai usor sa petreaca timp in scaun pe durata calatoriilor cu masina. 

Aceleasi functii le poti gasi la un scaun copii GB, conceput pentru a asigura siguranta copilului tau si usurinta ta de utilizare. 

Te intereseaza un scaun auto copii MD sau un scaun auto copii VW? Preferi un scaun i-sofix rotativ, care sa il incante pe cel mic cu cele mai frumoase privelisti pe durata plimbarilor cu masina? Indiferent de nevoile tale, cele mai vandute modele de scaun asteapta sa le descoperi, impreuna cu accesorii jucause, care sa ii incante pe cei mici. 

Cu jucaria potrivita orice scaun auto devine spatiul preferat de cei mici, pentru a va bucura de plimbari sigure si distractive.  


Recomandari si concluzii

Stim ca esti un parinte responsabil si acorzi importanta fiecarui produs pe care il cumperi pentru copilul tau, fie ca achizitionezi o masina cu pedale, o jucarie de plus, un scaun de masa sau un scaun auto. Alege produse de calitate, care sa beneficieze de omologarile in vigoare si care sa se potriveasca sistemului de prindere al masinii tale.

De asemenea, tine cont de greutatea si inaltimea copilului tau. Cat timp vei acorda atentie acestor detalii, vei face o alegere buna, pentru ca cel mic sa calatoreasca in siguranta fie ca mergi pana la un magazin pentru a cumpara lapte, fie intr-o aventura in afara orasului. 

Distreaza-te in fiecare clipa pe care o petreci in masina alaturi de cei mici si creeaza cele mai frumoase amintiri pe patru roti, stiindu-ti familia in siguranta, indiferent de provocarile pe care le-ati putea intalni.