Viata in familie presupune o multitudine de provocari, iar copiii nu fac altceva decat sa condimenteze fiecare zi. Copiilor le place joaca si adora jucariile, insa pentru parinti organizarea acestora poate necesita gasirea unor solutii potrivite, adaptate mai ales spatiului si tipului de jucarii. Afla din acest material tot ce trebuie sa stii despre organizarea  jucariilor, despre cele mai bune idei depozitare jucarii si micile trucuri care iti pot face viata mai usoara. 

Cuprins:

Idei de depozitare jucarii - elemente de depozitare care sa te ajute in organizarea si eficientizarea spatiului


Idei depozitare jucării - rafturi, jucarii - babymatters.ro

Imagine de Ashwin Tanjore pe Unsplash.com


Una dintre cele mai mari provocari atunci cand vine de copii si de jucariile acestora este spatiul. Desi ai crede ca ai nevoie de o casa mare pentru atat de multe jucarii, mai ales ca volumul acestora creste pe masura ce copiii cresc, adevarul este ca ai nevoie doar de solutii care sa te ajute sa eficientizezi spatiul. Organizatoarele si spatiile de depozitare sunt exact ceea ce iti este necesar, aceste solutii putand fi adaptate in functie de spatiul de care dispune casa ta, dar si in functie de tipul jucariilor.

Cosuri pentru depozitare jucarii

Una dintre cele mai bune metode de organizare a spatiului si a jucariilor este sa folosesti cosuri pentru depozitare. Cosurile pentru depozitare iti ofera poasibilitatea de a organiza mai bine jucariile, dar si de a-l ajuta pe copilul tau sa invete cum sa isi ordoneze mai usor jucariile. Cosurile pentru depozitare sunt adesea folosite si la gradinite, tocmai pentru a facilita deprinderile de organizare inca de la varstele fragede ale copiilor.

Cosurile pentru depozitare te pot ajuta sa sortezi mai usor jucariile, dar si sa eficientizezi timpul dedicat acestei activitati. In plus, cosurile sunt colorate si vesele si pot fi dispuse lejer in incaperi, astfel incat sa depozitezi corect jucariile. Poti depozita in cosuri jucarii din lemn, papusi sau puzzle-uri, masinute sau diferite figurine si jocuri cu care copilul tau obisnuieste sa se joace zilnic. Unii copii prefera sa construiasca sau sa faca puzzle-uri, iar aceste jucarii, folosite in mod curent, pot fi dispuse mai usor in cosuri, permitandu-ti sa cureti podeaua mai usor si sa eviti micile accidente.

Mobilier multifunctional pentru depozitare jucarii

O solutie foarte avantajoasa pentru depozitarea jucariilor este folosirea elementelor de mobilier pentru camera copilului. In situatia in care copilul are propria camera il poti invata sa fie ordonat si sa isi sorteze si aranjeze jucariile prin folosirea sertarelor integrate in piesele de mobilier pentru camera de copil sau folosind rafturilor acestuia. 

Avantajul in acest caz este acela ca ii poti oferi copilului tau responsabilitati, cum ar fi aceea de a-si pastra propria camera curata, permitandu-i in acest fel sa aiba si libertatea necesara pentru a-si putea aranja jucariile in functie de preferintele sale.

Mobilier modular pentru depozitare jucarii

Mobilierul modular este adesea preferat in amenajarile in stil scandinav tocmai datorita faptului ca ofera vizibilitate si ajuta la pastrarea ordinii intr-o locuinta. De aceea mobilierul modular poate fi utilizat si in cazul amenajarii pentru camera copiilor, mai ales daca vrei sa te bucuri de beneficiile acestuia in ceea ce priveste organizarea, dar si de posibilitatile enorme de a-i arata copilului cum sa se ocupe de strangerea propriilor lucruri. 

Mobilierul modular pentru copii permite si o vizibilitate foarte buna a lucrurilor pe care le depozitezi in interiorul modulelor, evitand astfel imprastierea acestora. Copilul va avea loc suficient pentru a-si etala jucariile de tipul blocurilor de constructie sau colectia de plusuri, papusile sau alte tipuri  de jucarii pe care poate ca ar vrea sa le aiba la indemana. 

Organizatoare de perete

Pentru copiii mici, care au nevoie de accesibilitate, organizatoarele de perete sunt cea mai buna solutie pentru organizarea jucariilor. Exista o multitudine de modele de organizatoare din care poti alege, in functie de culoare sau stil, pentru a-l putea ajuta pe cel mic sa inteleaga dinamica jocului, dar si a strangerii jucariilor ulterior. In organizatoare poti pune jucarii interactive, pentru a-i facilita copilului accesul la acestea, carti si celelalte jucarii cu care se joaca mai des. 

Cutii de depozitare etichetate pentru depozitare jucarii

Un mod foarte eficient de a pastra ordinea si de a incuraja si copilul sa faca acelasi lucru este sa folosesti cutii de depozitare etichetate. In cazul in care copilul tau nu stie inca sa citeasca, nu iti face griji. Poti crea niste etichete dragalase cu imagini, pe care sa le lipesti pe cutii. Astfel, simbolurile vor functiona exact la fel ca si cuvintele, permitand copilului tau sa respecte regulile de organizare. In cutii poti pune o multitudine de jucarii in functie de tipul lor si in functie de eticheta cutiei: papusi textile, figurine, blocuri de constructie, iar lista poate continua.

Buzunare de depozitare

Pentru jucariile de mici dimensiuni, pentru plusurile folosite ca jucarie de confort in timpul somnului sau pentru jucariile cele mai pretuite, poti folosi buzunare de depozitare care pot fi agatate pe usa sau alte elemente de sustinere. Acestea sunt usor accesibile si ofera copilului un reper in ceea ce priveste locul in care merg jucariile atunci cand nu ne jucam cu ele.


Alte idei pentru depozitarea jucariilor si importanta implicarii copilului in organizarea jucariilor


Idei pentru depozitarea jucariilor - copil, mobila, jucarii, solutii de depozitare - babymatters.ro

Imagine de Paige Cody pe Unsplash.com


Copiii trebuie sa invete inca de la varste fragede ca trebuie sa pastreze ordinea, sa sorteze jucariile si in definitiv sa pastreze integritatea jucariilor. Implicarea celor mici in procesul de strangere a jucariilor are beneficii pe termen lung, care se vor vedea foarte bine si mai tarziu, in viata de adult.

Primele notiuni in ceea ce priveste responsabilitatea

Atunci cand sunt mici, copiii inteleg destul de greu notiunea de responsabilitate, insa aceasta poate fi exersata cel mai bine prin joaca. Atunci cand ii oferi copilului jucariile, asigura-te ca il anunti ca la final le veti strange impreuna. In primele zile veti putea face acest lucru impreuna, iar mai apoi, repetand, vei vedea ca va fi capabil sa rezolve acest task de unul singur. Asigura-te ca il apreciezi verbal, mai ales la inceput, pentru efortul sau, pentru a-i intari de asemenea si increderea in sine, pe langa sentimentul responsabilitatii.

Disciplina si control

Strangerea jucariilor dupa joaca este un proces care cultiva disciplina si care creeaza o rutina predictibila pentru copil. Rutina si disciplina merg mana in mana, iar din aceasta perspectiva exemplele sunt multiple. Spre exemplu, copiii inteleg ca dimineata rutina incepe cu spalatul pe dinti si abia apoi cu restul activitatilor, in vreme ce seara ei se asteapta ca dupa igiena sa urmeze somnul. Acelasi lucru se intampla si in cazul obiceiurilor legate de joaca, pentru ca prin strangerea jucariilor se cultiva disciplina, necesara de altfel si mai tarziu, in viata de adult. 

Dezvoltarea abilitatilor cognitive

Desi pare ca strangerea jucariilor este un proces repetitiv care nu imbunatateste decat perceptia rutinei, adevarul e ca activitatea are beneficii si asupra abilitatilor cognitive. Pentru a putea strange jucariile si pentru a le sorta si aranja in cutii si organizatoare este nevoie de cunostinte cu privire la jucarii. Identificarea acestora dupa tip, materiale folosite sau alte detalii ajuta copilul sa faca mai usor cunostinta cu lumea inconjuratoare. 

Dezvoltarea abilitatilor motrice

Pentru ca este o activitate dinamica, strangerea si sortarea jucariilor este de ajutor si in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor motrice ale copiilor. Poti exersa mersul copilului in acest proces, alergarea, ridicarea obiectelor, asezarea acestora sau chiar manipularea obiectelor mici. Cel mai probabil la inceput procesul va fi mai dificil, insa abilitatile motrice ale copilului tau se vor imbunatati o data cu trecerea timpului, asadar exerseaza si observa cum copilul tau se dezvolta, chiar si prin joaca. 

Reducerea stresului

Pentru multe persoane adulte a strange lucrurile si a organiza casa reprezinta o modalitate buna de reducere a stresului. O casa libera, organizata si curata are efecte benefice asupra mintii, iar acest lucru este valabil chiar si in cazul copiilor. Strangerea si organizarea jucariilor are efecte benefice asupra copiilor, reducand stresul si anxietatea in cazul acestora.

Dezvolta creativitatea

Organizarea jucariilor are si o componenta creativa deoarece ii permite copilului sa isi stabileasca propriile idei in ceea ce priveste amenajarea. Acest lucru creste stima de sine a copilului, dar si sentimentul de independenta, lucruri care sunt foarte importante in dezvoltarea armonioasa a celui mic. 


Idei de depozitarea jucariilor - cand organizarea intalneste creativitatea


Mai exista si alte idei pentru depozitarea jucariilor insa trebuie sa stii ca reusita acestui proces depinde in mare masura si de parinte, dar si de modul in care acesta gestioneaza sistemul de organizare. Ca parinte tu esti responsabil sa ii arati copilului care este dinamica corecta si ce are de facut, incepand chiar cu punerea la dispozitie a sistemului de organizare. În plus, tu ar trebui sa fii un exemplu pentru copil, iar din acest motiv este necesar sa strangi alaturi de el jucariile, pentru ca el sa invete mai usor. 


Idei de depozitarea jucariilor - cuburi colorate - babymatters.ro

Imagine de La-Rel Easter pe Unsplash.com


Alte idei creative pentru depozitarea jucariilor:

Cosulete tematice

Poti folosi cosulete cu diferite teme pentru a strange in acestea figurine sau alte jucarii, mai ales daca vorbim despre cele pe care copilul le foloseste cel mai des. Poti stabili tema animalelor, a printeselor, a masinilor, tematica eroilor, iar lista ar putea continua, in functie de ideile tale creative. 

Decorarea organizatoarelor cu stickere cu imagini

Daca vrei sa faci organizatoarele mai „apetisante” pentru procesul de sortare a jucariilor, poti apela la stickere sau alte elemente distinctive, eventual care sa indice continutul acestora. Acest lucru va atrage atentia copilului si il va ajuta sa stie mai usor ce se afla in fiecare sertar sau buzunar al organizatorului, punand astfel jucariile mai usor in categoria potrivita. 



Idei pentru depozitarea jucariilor - cum poti sa ajuti copilul sa isi organizeze jucariile?


Atunci cand sunt mici copiii au nevoie de sustinere si ghidare, iar aportul tau este incomensurabil. Exista cateva tehnici prin care poti ajuta foarte mult copilul sa faca cunostinta cu disciplina ordinii, iar pe cateva dintre acestea le discutam in cele ce urmeaza:

1. Implicarea copilului in proces

Daca vrei ca cel mic sa se familiarizeze cu procesul de pastrare a ordinii, atunci ar trebui sa il implici in procesul de ordonare de fiecare data. Acest lucru este important pentru educatia sa, asa ca incearca sa nu faci exceptii si sa il rogi sa vina sa te ajute de fiecare data cand este momentul pentru strangerea jucariilor. 

2. Foloseste organizatoare cat mai accesibile

Pentru ca un copil sa se poata ocupa de organizarea jucariilor trebuie sa aiba acces la organizatoare. Nu folosi organizatoare foarte inalte, la care copilul sa nu aiba acces, sau organizatoare pe care copilul sa nu le poata manui. Opteaza pentru organizatoare de perete, pentru cutii de depozitare sau sertare, pentru a-i permite copilului sa isi organizeze cat mai usor propriile jucarii. 

3. Explica-i copilului diferentele dintre jucarii

Unul dintre beneficiile majore ale sortarii jucariilor si organizarii acestora  este faptul ca il ajuta pe copil sa inteleaga anumite caracteristici ale acestora. Jucariile din lemn, jucariile textile, jucariile din plastic sau jucariile interactive reprezinta categorii de jucarii pe baza carora poti eticheta cutiile de depozitare. Copilul va retine aceste informatii si va sti de fiecare data ca un anumit tip de jucarie va trebui pusa la locul ei, in functie de caracteristicile acesteia. 

4. Creeaza o rutina amuzanta de organizare

S-ar putea ca procesul de organizare a jucariilor sa nu fie tocmai pe placul copilului tau, insa poti schimba acest lucru daca ai in vedere transformarea momentului intr-o rutina amuzanta. Strangeti impreuna jucariile in timp ce cantati sau chiar in timp ce va jucati cu jucariile in drumul lor spre organizatoare. Acest lucru ii va atrage atentia copilului tai, iar procesul se va desfasura mai fluid, fiind astfel si mai placut. 


Nu uita sa iti incurajezi in permanenta copilul si sa ii oferi acestuia laudele cuvenite pe masura ce inainteaza in procesul de organizare a jucariilor, construindu-i astfel increderea in sine si stimulandu-i simtul proprietatii. 

Organizarea jucariilor poate fi un moment de conectare intre parinte si copil, dar si un mod bun de responsabilizare a celui mic. Ofera-i copilului independenta si ajuta-l sa inteleaga nevoia de a pastra ordinea chiar si in cazul jucariilor, aratandu-i cat de usor este sa gasesti jucariile atunci cand acestea sunt puse la locul lor. 


In concluzie, organizarea eficienta a spatiului de depozitare pentru jucarii poate transforma haosul intr-un mediu ordonat si placut, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Exista numeroase solutii practice care pot fi adaptate in functie de dimensiunea si designul camerei. Alegerea unui sistem de depozitare adecvat ajuta nu doar la mentinerea curateniei, ci si la incurajarea copiilor sa fie mai responsabili si sa participe activ la organizarea propriilor jucarii.