Introducerea jocurilor pentru copii in programul de activitati din casa reprezinta un obicei sanatos pentru dezvoltarea cognitiva a celui mic. Dincolo de rolul de divertisment pentru care au fost create, jucariile sunt menite sa dezvolte abilitatile sociale si imaginatia, adica acele calitati vitale pentru un viitor adult. Copiii sunt curiosi sa exploreze si sa descopere singuri cum functioneaza lumea din jurul lor. Jocurile si jucariile sunt concepute astfel incat sa serveasca fiecarei categorii de varste si etape de dezvoltare.


1. Jocurile pentru copii in casa care consolideaza relatia intre parinte si copil – Jocuri care dezvaluie personalitatea micutului tau


Jocurile pentru copii in casa-Parinti cu doi copii se joaca pe podea

Jocurile pentru copii care pot fi jucate in casa sunt deosebit de diversificate. Fie ca este vorba de jocuri interactive, fie ca micutul prefera jocurile de societate, fiecare dintre acestea au un aport valoros in formarea unui viitor adult cu o puternica inteligenta emotionala. De asemenea, copilul isi poate crea propriile jocuri cu ajutorul jucariilor potrivite. 

Traditionalele papusi textile, clasicele plusuri sau jucarii din lemn continua sa ocupe topul preferintelor in randul copiilor mici si mari. Ce le face atat de speciale fata de jucariile moderne care ocupa rafturile magazinelor mari? 

Descopera in capitolele urmatoare ce face ca plastilina, lemnul sau plusul sa-si mentina popularitatea de pe vremea copilariei parintilor. 

  • Jucati-va ‘’De-a scoala/gradinita’’ 

Joaca intareste comunicarea dintre parinte si copil. Daca abordezi jocul potrivit il poti face sa se destainuie si sa confeseze lucruri pe care pana atunci nu avea curajul sa le comunice. De exemplu, jucandu-va „De-a profesorul si elevul’’ ai sansa de a descoperi ce inhibitii intampina la scoala, ce temeri simte, care este relatia pe care o are cu profesorul, ce ii place sa manance si ce nu, care sunt activitatile pe care le prefera cel mai putin etc. 

Prin joaca, parintele identifica anumite aspecte comportamentale ale copilului. Descopera ce ii place sa faca, ce temperament are, care ii sunt frustrarile sau nevoile neimplinite. Prin joaca, poti descifra cauzele care genereaza anumite probleme de comportament. 

  • Cititi impreuna si povestiti 

Jucandu-va impreuna il poti ajuta pe micut sa-si mareasca vocabularul. Cititi impreuna cateva pagini din cartea preferata si roaga-l apoi sa-ti povesteasca ce a inteles. Daca vrei sa descoperi amanunte suplimentare despre personalitatea si nevoile lui, atunci cere-i sa-ti spuna care e personajul preferat din poveste, cel care ii displace si roaga-l sa-si argumenteze opiniile. 

Jocurile pentru copii de jucat in casa sunt solutii ideale prin care il distragi pe cel mic de la ecrane si retele de socializare. Tehnologia a progresat uimitor in ultimii ani, oferind lumii zeci de aplicatii de divertisment sau care simplifica sarcinile de zi cu zi. Insa tehnologia folosita in exces conduce la probleme de sanatate oculara, dureri de cap, scade capacitatea de concentrare si afecteaza randamentul scolar. Asadar, daca weekend-ul mohorat va tine in casa, atunci antreneaza-l pe junior in mirajul jocurilor si petreceti impreuna timp de calitate. 

  • Jocuri interactive pentru dezvoltarea logicii 

Jocurile sunt menite sa distreze copiii, dar au la baza si o latura educativa. Cele mai multe dintre acestea sunt concepute sa dezvolte logica si sa-l ajute pe cel mic sa identifice solutia unei probleme simplu si rapid. 

In acest sens sunt utile jucariile interactive pentru imbunatatirea memoriei, seturile de constructie magnetice, puzzle-urile, sahul sau seturile de Lego. Acestea ii vor indruma sa analizeze contextul problemei, sa mearga pe firul logic pana la rezolvare si sa gaseasca alternative interesante de rezolvare din mai multe perspective. 

Jocurile de constructie ofera, de asemenea, prilejul de a intra in contact cu secretele ingineriei. Jocurile cu blocuri, forme sau cuburi ajuta copiii sa descopere cum se construieste un pod, un turn sau o casa, astfel incat sa-si pastreze stabilitatea.

Asadar, cu cat incluzi mai mult jocurile creative in rutina copilului, cu atat cresc sansele ca acesta sa dezvolte in timpul scolii abilitati de rezolvare a problemelor de algebra si geometrie. 

  • Jocuri pentru cresterea capacitatilor senzoriale 

Jocurile pentru copiii mici incluse in activitatile de casa sunt legate de simtul tactil, vizual si auditiv. Pentru copiii cu varsta de 0-5 ani, specialistii recomanda jucariile zornaitoare, stralucitoare in culori diferite. Pe baza acestora, copiii vor invata sa deosebeasca sunetele, culorile si nuantele.

Mai mult, pictura, desenul, modelarea cu plastilina, decupajul si lipirea amplifica extinderea tuturor acestor simturi. Daca tot se vorbeste de simturi, atunci trebuie punctate beneficiile saltelelor interactive pentru evolutia si confortul copiilor. Saltelele interactive asigura un suport comod si spatios de joaca. Mai mult, acestea sunt dotate cu jucarii sigure si atractive care cuceresc si mentin atentia copilului cat timp parintii sunt ocupati cu sarcinile casnice. 

Prin joc si joaca, micutul se va familiariza cu texturi ale diverselor materiale, va deosebi culorile si, cel mai important: isi va pastra focusul mai mult asupra aceleasi activitati. 

  •  Jocuri creative de lucru manual 

Dincolo de cresterea puterii de concentrare si memorare, jocurile cu copii realizate in casa favorizeaza abilitatile motorii fine. Acestea vizeaza capacitatea omului de a-si folosi muschii mici din structura mainilor si a degetelor.   

Coordonarea mana-ochi presupune actiunea de miscare a mainilor urmarita de ochi. Cu alte cuvinte, copiii isi folosesc simtul vizual pentru a controla activitatea mainilor atunci cand realizeaza figurine, taie si lipesc materiale pentru lucrul manual, atunci cand scriu, deseneaza, picteaza, coloreaza, etc. La fel de utile sunt si jocurile de constructie, de sortare a formelor, puzzle-urile si bilele.

  • Jocuri pentru imbunatatirea laturii socio-emotionale 

Pentru un viitor adult sanatos din toate punctele de vedere este necesara si incurajarea timpurie a laturii socio-emotionale. Din punct de vedere psihologic, jocurile realizate cu copiii in casa ii ajuta pe acestia sa se manifeste si sa-si imparateasca trairile cu cei din jur. In plus, prin jocuri de grup, ei incep natural sa interactioneze cu cei din jur, sa faca schimb de solutii si idei si sa se adapteze regulilor de lucru in echipa. 

Toate aceste aspecte construiesc caramida cu caramida profilul unui adult adaptabil, asertiv, comunicativ si orientat catre o relatie de calitate cu oamenii din jur. Cuburile, papusile textile, folosirea jucariilor muzicale sunt de asemenea utile pentru incurajarea abilitatilor de comunicare in primii ani de viata. 

In concluzie, jocurile jucate de copii in casa pot avea o influenta foarte mare in viitorul lor de adulti. Din acest motiv, ai grija sa le alegi corespunzator varstei, nevoilor si in functie de fiecare etapa de dezvoltare mentala si fizica.

 

2. Jocuri terapeutice de jucat cu copiii in casa

Jocuri terapeutice de jucat cu copiii in casa-Barbat cu undite de jucarie si doi copii pe canapea

Copiii detin o sursa inepuizabila de energie, curiozitate si sete de cunoastere. De aceea, ei se plictisesc repede de rutina si trebuie sa recurgi la diverse jocuri inovative in zilele petrecute in casa. A tine pasul cu ritmul lor dinamic se dovedeste adesea o provocare pentru care adultii au nevoie de surse de inspiratie care sa-i scoata din impas.

In plus, daca cel mic se plictiseste de acelasi joc, atunci risti sa-l „pierzi’’ in fata ecranelor pentru tot restul zilei. Din fericire, poti sa apelezi la activitatile pe care le adorai cand erai de varsta copilului tau. Pana la urma, nu exista copil caruia sa nu-i placa desenul, pictura sau jocurile de rol. Mai departe, selecteaza cu atentie jucariile si concepe alaturi de cel mic jocuri cat mai diversificate. 

  • Arta vizuala, cheia sanatatii emotionale 
Cand a fost ultima data cand te-ai distrat pictand si desenand? Daca afara e vremea neprietenoasa, ori daca nu aveti planuri de weekend, inarmeaza-te cu instrumente de pictura si pune-te la treaba alaturi de micutul tau. Arta vizuala te va deconecta de la stresul unei saptamani dificile. 
 
Achizitioneaza un set de acuarele in toate culorile, carioci, creioane colorate si da viata personajelor din desenele animate, eroilor din basme, peisajelor din pozele de vacanta sau desenati chiar persoanele dragi din viata reala. Opteaza pentru ustensile din materiale naturale si culori non-toxice.
 
  • Dansul imbina distractia si terapia prin muzica si sport
Pentru a dinamiza programul artistic, puteti planifica jocuri prin care copiii sa-si imagineze cum ar dansa un catelus, o pisica, sau chiar personajele din desenele animate pe care le adora. 
 
  • Proiecte Do It Yourself 
Cand ati epuizat energia prin dans, atunci va puteti intoarce la masa de lucru pentru noi activitati antrenante. Lucrul manual are un impact pozitiv major asupra sanatatii psihice. Cu ajutorul unei foarfece, a unui set de hartie creponata, plastilina sau lipici puteti crea proiecte uimitoare. 
 
Poate fi vorba despre mici bijuterii hand-made pe care sa le oferiti in dar celor dragi sau poate fi vorba despre planse pictate sau colaje cu tematica de sarbatori. Puteti personaliza cutiile de cadouri, confectiona felicitari sau decora masa de lucru. Lucrul manual stimuleaza latura creativa, destinde activitatea cerebrala, relaxeaza mintea si ofera o stare generala de bine si de incredere la finalul proiectului. 

2.1.Jocurile de copii practicate in casa – Ce sa (nu) faci ca parinte?

Jocurile de copii practicate in casa-Cuplu care se joaca pe podea cu un copil mic si un catel Iata cateva indicatii care pot transforma jocurile de copii practicate in casa intr-o experienta cu multiple beneficii pentru psihicul copilului. 

 Iata cateva indicatii care pot transforma jocurile de copii practicate in casa intr-o experienta cu multiple beneficii pentru psihicul copilului. 

  • Temperarea nevoii de a interveni 

Lasa jocul sa decurga natural in directia gandita de cel mic. Interventiile adultilor limiteaza creativitatea, inhiba abilitatea de leadership, initiativa, comunicarea ideilor si scade increderea in sine a copilului. 

  • Oferirea de alternative interesante la clasicele dispozitive 

Multi parinti duc zilnic munca de convingere cu cei mici in speranta ca-i vor putea convinge sa lase din mana telefonul macar pentru o ora. De fapt, specialistii sunt de parere ca cea mai buna solutie in aceasta privinta sunt alternativele. Astfel, in loc sa obligi copilul sa renunte la telefon, il poti convinge sa o faca din proprie initiativa. Cum anume? Punandu-i la dispozitie jucarii si jocuri distractive de jucat in casa. 

Poate fi vorba de jocuri de rol, activitati artistice, proiecte de Do It Yourself in familie, jocuri de societate la care sa participe si copiii prietenilor sau orice altceva potrivit pentru varsta si personalitatea lui. Il poti intreba ce prefera sa joace. De asemenea, o varianta inspirata ar fi aceea de a comunica si cu cadrele didactice de la scoala sau gradinita pentru a identifica ce tipuri de activitati prefera sa practice. 

Pregatirea scolara este esentiala pentru un viitor academic stralucit. Insa latura emotionala si sociala a copilului nu trebuie neglijata. Studiile arata ca performantele sociale dezvoltate in primii 5 ani alaturi de echilibrul emotional, faciliteaza adaptarea copilului in viitorul colectiv. In plus, il pregatesc sa faca fata cu bine emotiilor inceputului de an scolar, incurajeaza puterea de concentrare si ducerea sarcinilor la bun sfarsit si stimuleaza abilitatile muncii in echipa.

3. Jocurile de copii realizate in casa – jucarii sigure pentru distractie si activitati educationale

Jocurile de copii realizate in casa-Femeie la masa bate palma cu copiii

Jocurile de copii realizate in casa cu ajutorul jucariilor din lemn sau material textil continua si azi sa fie la moda. La o analiza atenta, oricine isi poate da seama ca acestea isi merita pe deplin popularitatea. Descopera principalele argumente pentru care jucariile din lemn sau material textil sunt indragite de copiii din toata lumea. 

sa supravietuiasca timpului sa supravietuiasca timpului 

Jucariile din lemn sunt calitative, durabile si au o multime de avantaje educationale. 

  • Materiale concepute sa supravietuiasca timpului 

Piesele din lemn sunt realizate din lemn durabil, deci isi conserva aspectul impecabil generatii la rand. Iti amintesti de traditionalul calut din lemn? Sau de trenuletul din lemn colorat? Cu totii ne aducem aminte de jucariile din lemn care au facut istorie si care au fost lasate mostenire de la bunici, parinti si pana la stranepoti. Materialul este rezistent la uzura si se poate curata perfect ori de cate ori este nevoie pentru activitatile viitoare. 

  • Versatilitate – de la jucarii la instrumente educative 

Jucariile din lemn isi pot schimba statutul de simple jucarii, in piese integrate in diverse contexte fictive. De exemplu, formele geometrice din lemn pot servi la proiectarea constructiilor pe baza carora copiii sa invete tainele geometriei, manipuland piesele astfel incat sa creeze propriile structuri si modele geometrice. 

  • Incurajeaza coordonarea mana-ochi 

Prin gestionarea formelor din lemn, copiii isi dezvolta abilitatile de rationament. O activitate ideala in acest scop vizeaza sortarea jucariilor din lemn dupa criterii care tin de marime, forma sau culoare. Activitatile de ordonare a formelor din lemn in cutie sau sub forma unor constructii stabile, imbunatatesc coordonarea mana-ochi. 

Spre deosebire de jucariile confectionate din plastic, modelele din lemn sunt un pic mai robuste. Acest lucru este benefic pentru copiii cu probleme privind abilitatile motrice fine sau pentru cei care sufera de tulburari senzoriale. Prin manipularea jucariilor robuste, copiii devin constienti de greutatea din mana lor, devin atenti la ceea ce fac si incep sa se concentreze mai bine pentru a depasi singuri blocajele.

De exemplu, rotile unei jucarii din lemn ar putea functiona mai greu fata de variantele din plastic, ceea ce il va ambitiona pe junior sa se focuseze mai mult pentru a pune in miscare piesa respectiva. 

  •  Textura naturala, sigura si non-toxica 

Jucariile din lemn sunt vedetele jocurilor de casa pentru copiii de toate varstele. Motivul este simplu de intuit. Rezistenta naturala a lemnului nu permite sectionarea jucariei oricat de bruste sunt miscarile sau oricat de puternici sunt factorii de soc. Astfel, ai siguranta ca juniorul nu este pus in pericol de margini taioase sau bucati mici de material pe care le-ar putea inghiti. 

In general, jucariile din lemn sunt fabricate din material natural si vopsea ecologica, ceea ce reduce riscul intoxicarii. 

Jucariile din lemn sunt unice si ofera copiilor o experienta senzoriala aparte, pe care nu o poate egala nici un alt material.  

Papusile textile si plusurile, vedetele jocurilor de rol 

Din categoria jocurilor de jucat cu copiii in casa nu puteau lipsi papusile. Dupa cum s-a specificat deja, jocurile de rol influenteaza pozitiv dezvoltarea psihica a micutilor. Cu ajutorul papusilor textile sau a plusurilor, copiii abordeaza diverse roluri (medici, parinti, profesori), dezvoltandu-si astfel vocabularul si adaptand limbajul in functie de statutul pe care si-l asuma.

Un joc distractiv de jucat cu copiii in casa poate fi clasicul „Scoala’’. Indeamna copilul sa aseze papusile in scaune aliniate, sa le explice cuvinte sau reguli de comportament, sa le deseneze, sa le adreseze intrebari si sa le incurajeze sa participe la ore.  

Un alt joc atemporal este „Vizita la medic’’. Tu poti prelua rolul pacientului si sa vorbesti prin intermediul papusii. Copilul isi va asuma statutul de medic. In acest fel, juniorul va pune in practica ceea ce a experimentat in cursul vizitelor la medici reali. Ofera-i prilejul sa puna intrebari, sa afle cat mai multe despre pacient, sa descopere ce-l doare si sa identifice singur solutiile. In acest fel, copilul isi dezvolta empatia, se pune in locul celuilalt si invata sa se bazeze pe el insusi atunci cand cauta solutii la problemele pe care le intampina.  

Dupa „Scoala’’ si „Vizita la medic’’, puteti merge „La spectacol’’. Improvizati o casuta pentru papusi din diverse piese de mobilier, asezati papusile pe scaune in rolul de spectatori si dati drumul la distractie. Impreuna cu juniorul, stabiliti tipul de spectacol prin care veti incanta papusile spectatori. Puteti da drumul la un playlist antrenant si sa oferiti un numar de dans. Aveti optiunea sa recitati poezii, sa spuneti ghicitori sau chiar glume si bancuri. Puteti juca un joc de mima sau sa organizati un concurs de cultura generala sau unul in care sa modelati figurine contra-cronometru. 

Castigatorul poate fi premiat cu prajiturele gatite tot de voi sau cu diplome create in cadrul activitatilor de lucru manual. Iata, asadar, cum o simpla papusa ofera numeroase posibilitati de jocuri distractive de jucat in casa cu copiii! 

Jocul cu papusile sau plusurile il familiarizeaza pe micut si cu venirea pe lume a unui nou membru in familie. Cu ajutorul unei astfel de jucarii, arata-i prichindelului tau cum trebuie sa contribuie la ingrijirea viitorului bebelus. Iti mai amintesti de simpaticul joc de rol „De-a mama si copilul’’? Abordeaza-l alaturi de copilul tau. Arata-i cum trebuie sa aiba grija de un bebelus adaptand papusa in mai multe contexte: sa-i dea de mancare, sa o aseze in patut, sa o schimbe, sa o invete poezii, sa o ajute sa-si pregateasca temele pentru scoala, etc. 

In concluzie, cea mai eficienta cale de a creste un adult sanatos este joaca. Prin participarea activa a parintilor la jocurile lor, copiii preiau anumite valori morale, discern binele de rau, privesc problemele din mai multe perspective si elimina din gandire anumite stereotipuri insuflate din exterior. Mai mult, joaca dezvolta si incurajeaza latura unica a personalitatii fiecaruia. Cine isi doreste un copil supus? Prin joc si joaca, cei mici isi descopera identitatea si creeaza alaturi de parinte o conexiune puternica ce va evolua intr-o frumoasa prietenie la maturitate. 


Sursa foto: pixabay.com