Mersul de-a busilea reprezinta una dintre cele mai firave si emotionante etape din viata oricarui bebelus. Acesta este momentul in care cel mic incepe usor, usor sa capete independenta fireasca etapei in case se afla si sa se pregateasca pentru ceea ce urmeaza. Totodata, este un proces esential si in dezvoltarea motorie a bebelusului, care vine, implicit, cu o serie de beneficii.


Daca, insa, nu stii exact la cate luni merge bebe de-a busilea sau care sunt modalitatile prin care il poti incuraja si ajuta pe cel mic sa adopte aceasta activitate, ai ajuns in locul potrivit. In continuare, o sa-ti dezvaluim toate informatiile pe care trebuie sa le stii cu privire la acest subiect important pentru orice parinte. Astfel, nu doar ca vei afla la cate luni merg bebelusii de-a busilea, dar si alte aspecte esentiale despre cum contribuie acest obicei asupra dezvoltarii celui mic.


Cuprins:

Mersul de-a busilea - importanța și beneficiile lui în dezvoltarea motorie a bebelușului

Mers de-a busilea, manute bebelus, babymatters.ro

Fotografie de Kateryna Hliznitsova pe Unsplash.com


Pana sa discutam despre cand merg bebelusii de-a busilea, o sa-ti aducem in vedere importanta si beneficiile pe care acest proces le are in viata oricarui micut. Chiar daca este un proces firesc, care se dezvolta din instinct, el este, de asemenea, si esential, iar mai jos vei afla de ce. 


In primul rand, cand merge bebe de-a busilea, el are nevoie sa-si coordoneze miscarile mainilor cu picioarele, ceea ce ajuta la dezvoltarea echilibrului si a coordonarii motorii. La randul sau, acest lucru este important pentru viitoarele activitati motorii fine, cum ar fi mersul, alergatul si scrisul.


Mai mult, aceasta activitate implica utilizarea muschilor bratelor, picioarelor, spatelui si abdomenului. Mersul de-a busilea intareste, astfel, musculatura din toate aceste zone importante si contribuie la dezvoltarea posturii corecte, pregatind bebelusul pentru urmatoarele etape din viata sa. 


Totodata, cand merg copiii de-a busilea, acestia exploreaza mediul inconjurator, ceea ce le stimuleaza curiozitatea si dezvoltarea cognitiva. In plus, ei descopera noi texturi, modalitati de a petrece timpul liber diferit, motiv pentru care nu va trebui sa te mai ingrijorezi de faptul ca bebe se plictiseste.


Tot prin intermediul acestui proces firesc, micutul incepe sa simta un sentiment de independenta si autonomie. Acest lucru contribuie semnificativ la dezvoltarea increderii in sine si la ideea ca poate face lucrurile pe cont propriu, poate gasi solutii strategice, abilitati esentiale pentru viitoarele etape de dezvoltare.


Nu in ultimul rand, un alt beneficiu pe care il are acest proces este acela ca el ajuta la dezvoltarea echilibrului, coordonarii si fortei musculare necesare pentru mersul in picioare. Concret, aceasta etapa pregateste bebelusul pentru urmatoarele etape de dezvoltare motorie, cum ar fi ridicarea in picioare si mersul independent, fara sprijinul de anumite obiecte sau al parintilor.


Asadar, este important sa te interesezi din timp la ce varsta merg bebelusii de-a busilea, pentru ca aceasta etapa vine cu o serie de avantaje esentiale in viata oricarui micut. Daca, insa, ea intarzie sa apara, trebui sa-ti pui cateva semne de intrebare, sa ceri ajutorul unui specialist sau sa-l ajuti chiar tu sa faca asta.

La câte luni merge bebe de-a busilea - etapele și vârsta la care apare acest comportament

Mersul de-a busilea este un comportament important in dezvoltarea generala a bebelusului si apare in primele luni de viata, intr-o serie de etape specifice. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca fiecare copil este unic si are propriul ritm, dar in mod obisnuit, exista anumite intervale de varsta in care majoritatea micutilor incep sa prezinte acest comportament. Este important sa cunosti aceste informatii, pentru ca in acest fel poti monitoriza intr-un mod cat mai corect dezvoltarea copilului si ii poti oferi sprijinul necesar in timpul acestor perioade extrem de sensibile pentru el.


Asadar, prima etapa de viata in care bebe incepe usor sa se dezvolte in acest sens este intre 2 si 3 luni, cand isi ridica capul si sta pe burta. Acesta este primul pas in dezvoltarea fortei musculare necesare pentru mersul de-a busilea. Este important sa-l incurajezi din timp sa faca constant aceste miscari simple, dar esentiale pentru el.


In etapa de viata dintre 3 si 4 luni de zile, bebelusul incepe sa-si sustina greutatea corpului pe antebrate in timp ce sta pe burta. Acesta este un pas important in dezvoltarea coordonarii si a fortei musculare necesare pentru a putea trece la ceea ce urmeaza curand in viata sa. 


Vine apoi etapa de viata dintre 4 si 6 luni, cand bebe incepe sa se rostogoleasca de pe burta pe spate si invers. Aceasta miscare ajuta la dezvoltarea coordonarii motorii si a flexibilitatii, pregatindu-l pe micut pentru miscarile mai complexe necesare pentru mersul de-a busilea.


Cand a implinit deja 7 luni, acesta incepe sa se sprijine pe maini si genunchi si sa se balanseze inainte si inapoi. Aceasta este o etapa cruciala, deoarece ajuta la dezvoltarea coordonarii si a fortei necesare pentru a incepe sa se deplaseze de-a busilea. Bebelusii pot petrece cateva saptamani in aceasta etapa inainte de a face urmatorul pas, insa unii dintre ei sunt ceva mai rapizi si nerabdatori sa fie pe cont propriu, motiv pentru care pot evolua mai usor.


Cu toate acestea, trebuie sa stii ca inainte de a incepe sa mearga de-a busilea, multi bebelusi incep sa se tarasca, folosindu-si bratele pentru a se deplasa inainte. Asta se intampla de regula in jurul varstei de 8 luni de zile, dupa care, pana la maximum 10 luni, ar trebui sa se instaleze in viata lor si acest proces cunoscut, care ii ajuta sa exploreze mult mai activ tot ce e in jurul lor.


Acum speram ca ai inteles cand incep bebelusii sa mearga de-a busilea. Nu este o regula scrisa pentru fiecare micut in parte, iar in timp ce unii isi pot dezvolta acest comportament la 7 luni, altii pot incepe abia in apropierea varstei de 1 ani, adica la 10 luni. 


Daca bebe nu da semne ca ar vrea sa inceapa sa aiba acest comportament cand a atins pragul acesta, nu trebuie sa-l fortezi, insa e important sa-l stimulezi prin diferite modalitati. Apoi, cand merge de-a busilea bebe, iti mai ramane doar sa-i creezi un mediu propice si sigur, pentru ca el sa nu se accidenteze si sa aiba parte de o dezvoltare cat mai armonioasa. 


Mers de-a busilea prin iarba, babymatters.ro

Fotografie de Kahar Erbol pe Unsplash.com


Semnele care ar putea indica eventuale intarzieri in dezvoltarea acestui comportament


Este important sa afli din timp la cate luni merg copiii de-a busilea, pentru a reusi sa constati daca micutul tau prezinta anumite semne ce indica intarzierea acestui comportament firesc si esential. 


Spre exemplu, daca bebelusul nu prezinta interes in a se misca sau a explora mediul inconjurator, acesta ar putea fi un semn de intarziere in dezvoltare. Mai mult, unii dintre ei pot avea si dificultati in a se sprijini pe maini si genunchi, care, din nou, poate fi un semnal de alarma, mai ales daca actiunea este repetitiva.


In plus, in cazul in care micutul nu progreseaza conform etapelor specifice fiecarei luni din viata sau nu incepe sa mearga de-a busilea in intervalul normal de varsta, adica aproximativ intre 6 si 10 luni, ar trebui sa discuti cu un specialist.


Monitorizarea atenta a progresului este esentiala pentru a sprijini dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a acestuia. Consultarea periodica a unui medic pediatru sau a unui specialist iti poate oferi linistea si ghidarea necesara de care ai nevoie, mai ales daca te afli la prima experienta de acest gen si nu stii exact cum ar trebui sa se desfasoare lucrurile.

Mersul de-a busilea la bebeluși - cum trebuie să fie mediul în care se deplasează

Acum, ca ai aflat la ce varsta merge bebe de-a busilea, o sa discutam despre cum trebuie sa arate mediul in care micutul isi desfasoara in fiecare zi activitatea. De asemenea, exista si unele semne care pot indica intarzieri in dezvoltarea acestui comportant esential, pe care le vom dezbate in continuare. 


Cum trebuie sa fie mediul in care se deplaseaza?


Mersul de-a busilea la bebelusi implica o mare atentie asupra felului in care anumite obiecte sunt amplasate in locuinta sau in camera in care el isi desfasoara activitatea. Pentru a te ajuta sa-i creezi micutului tau cel mai favorabil mediu, care sa-l ajute sa creasca armonios, iti vom dezvalui cele mai importante aspecte carora trebuie sa le acorzi o mare atentie inca de la inceput.


In primul rand, asigura-te ca obiectele mici, care ar putea fi inghitite, sunt asezate intr-un loc inaccesibil micutului. Este important sa pastrezi podelele curate si fara lucruri periculoase pe ele, cu scopul de a evita orice risc de accidentare sau de inghitire a obiectelor nesigure.


La fel de important mai este sa folosesti si dispozitive de siguranta pentru a bloca accesul la scari sau in alte zone periculoase ale casei, daca ele exista. De asemenea, asigura-te ca toate usile dulapurilor sunt bine securizate.


Acopera si prizele cu protectii speciale, pentru a preveni accidentele destul de neplacute care pot surveni de aici. Curiozitatea bebelusilor ii poate duce sa uneori in fata unor situatii destul de periculoase, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca ii pazesti de aceste lucruri inca dinainte de a implini varsta de mers de-a busilea specifica.


Mersul de-a busilea, bebelus pe patura, babymatters.ro

Fotografie de Ksenia Chernaya pe Pexels.com


In final, asigura-te ca mobilierul este bine fixat si ca nu poate fi rasturnat peste copil. Bebelusii tind sa se agate de toate obiectele din jurul lor pentru a se ridica, iar acestea ar trebui sa fie stabile, pentru a preveni accidentele. Este recomandat sa-i creezi un spatiu cat mai liber de circulatie, pentru ca el sa poata merge in voie, sa se miste liber si sa nu fie limitat de nimic din jurul sau.


Deci, dupa ce ai aflat de la cate luni merge bebe de-a busilea, trebuie sa te asiguri din timp ca locuinta ta intruneste toate criteriile de mai sus, fara exceptie.

Exerciții pentru mersul de-a busilea - modalități prin care poți încuraja această activitate

Desi acest comportament este natural pentru bebelusi, ca parinte, este esential să il sprijini si sa il incurajezi constant in aceasta activitate. Astfel, exista mai multe metode si exercitii pentru mersul de-a busilea, pe care le poti incerca zilnic cu micutul tau. 


Inca din primele luni de viata, incepe cu exercitii pe burtica, pentru a intari muschii gatului, umerilor si spatelui. Acest tip de activitate ajuta bebelusii sa-si dezvolte abilitatile necesare pentru a incepe sa mearga de-a busilea, insa uneori ei trebuie sa fie stimulati in acest sens. 


Mai mult, opteaza pentru diferite articole pentru camera copilului, care sa-l ajute si sa-l determine sa-si doreasca sa se miste cat mai mult. Spre exemplu, din dormitorul lui bebe nu ar trebui sa lipseasca saltelele interactive, care e bine sa fie amplasate inca dinainte de a incepe copiii sa mearga de-a busilea, pentru a se obisnui cu ele. Acestea sunt dotate cu diferite texturi, accesorii, sunete si jucarii, ce incurajeaza constant explorarea si miscarea. 


Saltea interactiva, babymatters.roBebelus pe saltea interactiva, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


De asemenea, exista si diferite jucarii de bebelusi extrem de importante in aceasta etapa, cum ar fi cele din lemn, care pot fi trase de micuti prin casa, sau chiar antemergatorul. Dupa ce copiii vor invata sa mearga de-a busilea, cu ajutorul unui astfel de accesoriu, ei vor avea tendinta si curiozitatea sa-si foloseasca cele doua picioruse mult mai rapid. In plus, acest obiect asigura si protectia lui bebe, care va avea constant pe timpul deplasarii lui un punct de sprijin fix.

Jucarie bebelusi, babymatters.roBebelus jucandu-se, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


Nu in ultimul rand, jucariile care se trag sau se imping pot stimula bebelusul sa se miste. Ele il vor incuraja sa-si foloseasca mainile si picioarele, pentru a ajunge la aceste accesorii ce-i vor starni curiozitatea, dezvoltandu-si, astfel, si coordonarea.

Masina de jucarie, babymatters.roTractor de jucarie, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


Acum, speram ca ai inteles exact la cat timp merge bebe de-a busilea, dar si cum il poti ajuta sa dezvolte mai rapid si sigur acest comportament important in viata lui.

In concluzie, primii ani din viata unui copil sunt plini de schimbari si de necunoscute. Este important sa te informezi din timp si sa ceri ajutorul specializat, in cazul in care simti ca ceva nu este in parametrii normali. La ce varsta merg copiii de-a busilea este, de regula, ceva bine stabilit, insa asta mai poate sa difere si de la un micut, la altul.