La varsta de 3 ani, copilul devine tot mai activ, curios si independent, iar in fiecare zi deprinde noi abilitati esentiale pentru dezvoltarea sa fizica si emotionala. La aceasta varsta, copilul dovedeste o concentrare mai buna asupra a ceea ce face, isi coordoneaza mai bine miscarile, incepe sa urce scarile, sa alerge de unul singur, sa pedaleze o tricicleta, sa prinda o minge cu ambele maini, sa mearga inapoi, sa calce pe ambele picioare si multe altele. Asadar, micutul tau isi descopera si extinde autonomia. 

Afla care sunt activitatile, jocurile si jucariile potrivite varstei sale. Introdu in rutina lui urmatoarele sfaturi pentru o igiena alimentara si de somn, astfel incat cresterea copilului sa se desfasoare cat mai armonios. 

Cuprins:

 

Copilul la 3 ani – ce schimbari apar in conduita lui la aceasta varsta?

Pe plan cognitiv, copilul la 3 ani incepe sa isi dezvolte capacitatea de memorare, abilitatile de vorbire, ajungand chiar sa deprinda cuvinte noi si sa construiasca propozitii complexe. De asemenea, la aceasta varsta, cel mic incepe sa-si exprime nevoile si sentimentele, sa socializeze, sa imparta jucariile cu alti copii, fiind asadar o etapa cruciala in explorarea abilitatilor de socializare si a empatiei. 

De asemenea, poate sa intoarca paginile cartilor sau sa tina instrumentele de scris cu degetele. La aceasta varsta, cei mici pot modela forme din plastilina, pot sa taie o foaie cu ajutorul unui foarfece sau sa insire margele pe o ata. 

Copilul la 3 ani devine capabil sa-si imbrace hainele, fara ca parintii sa se implice prea mult.   Adultul care e de fata in momentul imbracarii trebuie doar sa-i ofere un minim de ajutor, sa-i explice cum sa incheie nasturii, sireturile sau fermoarul. De asemenea, fiecare reusita a copiilor trebuie rasplatita cu laude pentru a-i incuraja sa fie tot mai independenti.

In aceasta etapa, cel mic incepe sa renunte la nevoia de pampers. Atunci cand copilul este pregatit pentru aceasta schimbare, parintii trebuie sa-i respecte nevoia. Fiind un moment in care dezvoltarea lui cunoaste un avant accelerat din multe puncte de vedere, adultii ar trebui sa fie atenti pentru a nu-l trata in continuare ca pe un bebelus. Cu cat copilul este supraprotejat, cu atat mai mult ii va fi inhibata independenta. 

Incepand cu aceasta varsta, simturile se dezvolta, iar copilul incepe sa perceapa lumea la un nivel mult mai profund. Acesta exploreaza ceea ce se afla in jurul lui, distinge formele, sunetele, recunoaste culorile, texturile sau aromele. De aceea este indicat ca adultul sa-l initieze in activitati plastice, muzicale, sa-l implice in treburi casnice si sa-l indemne sa se joace in iarba, pe nisip sau in apa. 

Abilitati sociale si lingvistice la copiii de 3 ani 

Limbajul si abilitatile sociale cunosc un avant fulminant la aceasta varsta. Copilul la 3 ani incepe sa-si exprime trairile, ideile cu ajutorul vocabularului pe care il extinde in fiecare zi adaugand cuvinte noi. De asemenea, fiecare copil se adapteaza diferit la schimbari sau atunci cand trebuie sa se integreze intr-un mediu nou. De aceea unii inainteaza cu entuziasm, in timp ce altii sunt timizi si cauta continuu suportul emotional al persoanelor dragi. 

1.Copilul la 3 ani-fetita, baietel, pat, luminite brad, tavita, cana

Poza de Мария pe Pexels


Copiii la 3 ani incep sa faca lucruri fara a mai cere ajutorul parintilor, iar acest comportament este normal pentru procesul de dezvoltare emotionala a celui mic. Daca intampini astfel de situatii, atunci abordarea ta trebuie sa fie calma si, pe cat posibil, sa comunici cu micutul, astfel incat sa reusesti sa-i intelegi motivul care sta la baza acestor reactii. De asemenea, stabileste anumite limite atunci cand copilul prezinta comportamente inadecvate. Ofera-i optiuni dintre care sa poata alege si nu uita sa-l lauzi sau sa-l recompensezi atunci cand se comporta corespunzator si te asculta. 

Din categoria abilitatilor lingvistice care apar in dezvoltarea copiilor de 3 ani fac parte si urmatoarele:  

  • spune povesti scurte si creaza propozitii simple;  

  • numeste obiecte, persoane si animale care se afla in campul sau vizual;  

  • utilizeaza pronume personale, ,,ea’’, ,,el’’, ,,eu’’, ,,tu’’. 

 

Abilitati emotionale la varsta de 3 ani 

Copilul la 3 ani se simte mai apropiat de mama, motiv pentru care ii place sa fie implicat alaturi de aceasta in activitati casnice, precum pregatirea alimentelor pentru masa, spalatul vaselor, cumparaturile etc. Tot la aceasta varsta, cel mic experimenteaza sentimente de gelozie in raport cu fratii sau cu alti copii cu care simte ca se afla in competitie pentru aprecierea educatoarei si pentru afectiunea unuia dintre parinti. 

Relatiile sociale sunt mai armonioase si comunicarea se desfasoara mai usor cu cei de aceeasi varsta, decat cu cei mai mici decat ei. In aceasta etapa este importanta consolidarea anumitor expresii in vocabularul copilului, precum ,,Multumesc’’, ,,Te rog’’ si formule de salut. 

Alte comportamente specifice dezvoltarii emotionale la copiii de 3 ani: 

  • stari de iritabilitate atunci cand apar modificari in rutina obisnuita; 

  • manifesta o gama tot mai variata de emotii atunci doreste sa fie vazut sau auzit; 

  • simt al empatiei dezvoltat fata de prietenii sau colegii de joaca; 

  • tendinta de a imita comportamentele adultilor; 

  • renuntarea la obiceiul de a plange atunci cand se desparte de parinti, deoarece devine constient ca aceasta separare este temporara. 


Sfaturi de alimentatie pentru copiii de 3 ani 

Dorinta de explorare se extinde si in ceea ce priveste alimentatia. Desi la aceasta varsta, copilul incepe sa manifeste interes pentru majoritatea alimentelor, mai ales din gama celor consumate cu placere de parinti, totusi, acestia trebuie sa monitorizeze si sa ghideze alimentatia copilului la 3 ani. 

Pentru dezvoltarea functiilor creierului, hrana celui mic trebuie sa cuprinda surse de fier, vitamina C si zinc. Pentru a-i sustine abilitatile motorii, dieta copilului de 3 ani trebuie sa includa un aport adecvat de zinc si fier. Sistemul imunitar trebuie alimentat cu seleniu, fier, zinc, vitaminele A, C si D. 

Un alt aspect care trebuie sa fie luat in calcul este cel legat de portiile de mancare. Dimensiunea acestora trebuie ajustata la varsta si la rutina de activitati pe care copilul le practica in mod obisnuit. In acest fel, parintii au siguranta ca organismul copilului primeste nutrientii necesari unei cresteri armonioase si in acelasi timp este evitat riscul supraalimentarii. 

Hidratarea este vitala, mai ales in cazul copiilor la 3 ani care sunt in crestere. Este indicat ca acestia sa consume minim 1 litru de apa pe zi, iar ceaiurile fara zahar ori sucurile naturale sa fie oferite ocazional. Aceeasi regula a moderatiei se va aplica si in privinta dulciurilor si a alimentelor procesate. Consumul  acestora pe o perioada lunga favorizeaza simptomele asociate diabetului, bolilor de inima sau pot favoriza obezitatea. 

Dezvoltarea copiilor de 3 ani: cand este indicat sa soliciti opinia medicului? 

Fiecare copil se dezvolta in ritmul propriu, dar daca nu prezinta interes pentru joaca, se exprima cu dificultate sau nu intelege sugestii simple, atunci este indicat sa consulti sfatului unui specialist. De asemenea, din categoria semnalelor de alarma mai fac parte si pierderea apetitului, febra persistenta, fluctuatiile de greutate, starile de apatie, dureri de cap frecvente, dificultatile de somn, comportamentul agresiv sau pierderea interesului pentru activitatile care il fascinau candva. 

Ce este puseul de crestere la 3 ani? 

De asemenea, schimbarile sunt evidente si in plan fizic, atunci cand apare puseul de crestere la 3 ani. In aceasta etapa, greutatea sa ar trebui sa atinga 4 kilograme, iar inaltimea se dezvolta cu 5 centimetri. 


Introducerea activitatilor pentru copii de 3 ani reprezinta un aspect indispensabill pentru dezvoltarea motorie fina si grosiera. 

Asadar, pentru a-l impulsiona pe cel mic sa-si foloseasca degetele si mainile, ii poti oferi puzzle-uri, cuburi si alte astfel de jucarii interactive, care sunt utile si pentru activarea simturilor, gratie materialelor moi, placute la atingere. 

Pentru extinderea abilitatilor motorii grosiere sunt incurajate activitatile care implica miscarile coordonate ale corpului. Printre acestea se numara plimbarile pe trotinete sau biciclete pentru copii, alergatul, saritul corzii etc. Pentru dezvoltarea functiilor cognitive sunt incurajate acele activitati creative pentru copii care stimuleaza memoria. Acum este momentul oportun sa-i daruiesti jucarii care dezvolta capacitatea de memorare, abacuri ori cantare ca solutii distractive de invatare a numerelor. 

2.Activitati pentru copii la 3 ani-fetita, baietel, femeie, planta verde

Poza de Anna Schvets pe Pexels


La aceasta varsta, exprimarea sentimentelor si a starilor trebuie dirijata astfel incat sa aiba loc intr-o forma cat mai sanatoasa. In categoria dedicata activitatilor pentru copiii de 3 ani acasa ar mai trebui incluse si desenul, pictura, modelajul si chiar muzica. Acestea imbunatatesc abilitatile motorii fine si ofera o modalitate sanatoasa de a petrece timpul alaturi de cel mic. 

La aceasta varsta, micutul incepe sa exprime interes fata de ceilalti si sa-si doreasca interactiune cu cei de varsta lui. Jocurile de grup, cele in aer liber sau de rol cu ajutorul acestor jucarii din lemn sunt cele mai indicate activitati prin care un copil de 3 ani este incurajat sa inteleaga complexitatea relatiilor sociale. 

De asemenea, atunci cand amicii sau colegii sai nu sunt disponibili, copilul tau poate continua socializarea alaturi de plusuri sau papusi textile pe care sa-i considere prietenii sai imaginari, sa-i includa in diverse jocuri si carora sa le atribuie diferite roluri dupa scenariile pe care si le imagineaza. 

Asadar, daca esti interesat de ce activitati poti face cu un copil de 3 ani, atunci orienteaza-te catre cele care favorizeaza exprimarea emotiilor prin arta, dezvoltarea abilitatilor cognitive, de memorare, motorii fine si grosiere. 

Somnul la copiii de 3 ani si regresia – de ce este importanta rutina inaintea orei de culcare?

Somnul la copiii de 3 ani variaza intre 10-13 ore, incluzand atat odihna pe timpul noptii, cat si scurtele reprize de somn pe timpul zilei. La fel ca in cazul adultilor, stabilirea unei rutine de somn este prioritara pentru un organism sanatos. Este importanta atat cantitatea, cat si calitatea orelor dedicate odihnei. 

Asadar, somnul la copiii de 3 ani trebuie sa fie predictibil, adica sa existe o ora fixa de culcare si de trezire. De asemenea, nu trebuie sa fie neglijate obiceiurile care compun ritualul dinaintea orei de somn. Aceasta poate fi formata din activitati relaxante, precum lecturarea impreuna cu parintele a catorva pagini dintr-o carte, o baie calda si activarea unei lampi de veghe cu sunete care induc starea de calm celui mic. In camera este recomandat sa fie intuneric, dispozitivele electronice care ar putea tenta trebuie eliminate din campul lui vizual, iar temperatura sa fie una confortabila. 

Regresia somnului au o durata de cateva saptamani, dar poti aplica o serie de reguli pentru copiii de 3 ani in ceea ce priveste depasirea mai usoara a acestei etape: 

  • rutina stabila dinaintea orei de culcare; 

  • utilizarea unor saltele cu efect de masaj si a unor lenjerii de pat pentru camera copiilor, ideale pentru pielea sensibila, din materiale care favorizeaza ventilatia; 

  • schimbarea orei de culcare dupa aparitia regresiei de somn. 


Regresia somnului la 3 ani se intensifica odata cu dezvoltarea autonomiei si a independentei fata de parinti, precum si cu dorinta de a explora lumea din jur pe propriile picioare, cu un spirjin minim din partea adultilor. Din aceste motive, unii prefera sa renunte la somnul de zi in favoarea activitatilor distractive, ramanand doar 11-12 ore din cat trebuie sa doarma un copil de 3 ani pe timpul noptii. 

 

Dezvoltarea copiilor de 3 ani este un proces individual, care decurge in ritmul propriu al fiecaruia. Activitatile creative si utilizarea jucariilor potrivite varstei  sale sunt esentiale in acest decurs care sustine stimularea abilitatilor cruciale unui viitor adult sanatos din punct de vedere fizic si emotional. Abordeaza orice schimbare cu o atitudine calma, stabileste o rutina de somn, respecta o alimentatie nutritiva si nu neglija controalele periodice la medicul pediatru, mai ales atunci cand identifici semnalele mentionate anterior.