Diversificarea la bebelusi este una dintre cele mai importante etape, atat din viata unei mamici, cat si din viata celui mic. Respectarea unor reguli pe care le impune aceasta noua perioada ii poate asigura copilului tau toate vitaminele si mineralele de care are nevoie la acea varsta, dar ajuta si la dezvoltarea papilelor sale gustative. In acest fel, cel mic testeaza, gusta si descopera diferite preparate, facandu-si deja selectia proprie asupra mancarurilor preferate.
Cu toate acestea, pentru mamicile care sunt la primul bebelus, diversificarea poate cauza batai de cap. Apar mai multe intrebari cu privire la alimentele pe care copilul are voie sa le consume la aceasta varsta frageda, cand ar trebui sa inceapa acest proces, cu ce ar trebui sa incepem si asa mai departe. In continuare, iti vom oferi o perspectiva ampla despre cum trebuie sa arate diversificarea pas cu pas, astfel incat sa-i asiguri bebelusului tau cele mai bune preparate, in functie de varsta acestuia.
1. Diversificarea la bebelusi – la ce varsta trebuie sa inceapa?
Diversificarea trebuie sa fie facuta pentru toti bebelusii, indiferent de modalitatea prin care acestia sunt hraniti, adica exclusiv de la san, mixt sau doar la biberon. In acest sens, diversificarea la 4 luni trebuie sa fie facuta doar la sfatul medicului pediatru si trebuie sa contina o gama foarte restransa de alimente. Cea mai recomandata este insa diversificarea la 6 luni, cand toti copiii sanatosi trebuie sa inceapa sa guste diferite legume ori supe lichide, care vor fi introduse treptat in alimentatie, insa despre acest lucru vom discuta putin mai tarziu.
Este extrem de important ca toate mamicile sa respecte atat sfaturile medicilor, cat si schema cu alimentele permise sau nu pentru copii in aceasta perioada, intrucat diversificarea gresita poate duce la anumite afectiuni. Tubul digestiv al acestora este inca imatur la varsta de 6 luni, iar greselile alimentare pot afecta dezvoltarea.
Mai mult, refuzul radical in timpul mesei este un alt lucru care-ti poate semnala ca bebelusul nu este pregatit sa inceapa diversificarea sau sa accepte anumite alimente. Totusi, aceasta etapa nu ar trebui sa fie intarziata, aceasta asigurandu-i copilului anumiti nutrienti, resurse de calciu si zinc, de care are nevoie pentru o dezvoltare cat mai sanatoasa si armonioasa.
2. Diversificarea la bebelusi – cum initiezi diversificarea?
Daca am aflat cand trebuie sa ii introducem in alimentatie bebelusului alte preparate in afara de lapte, acum vom discuta cu ce incepem diversificarea, dar si cum facem asta.
Diversificarea trebuie sa fie facuta treptat, iar la inceput aceasta va fi facuta doar o data pe zi, dar nu va inlocui o masa de lapte. Bebelusul poate fi destul de reticent in primele zile, motiv pentru care se va limita, cel mai probabil, doar la cateva lingurite de supa sau piure. Asta este total in regula si nu trebuie sa trezeasca nicio senzatie de panica. In realitate, este perfect normal ca micutul sa inceapa sa deguste cate putin, stomacul lui fiind inca in stadiul de dezvoltare. Mai mult, extrem de important in aceasta perioada este si sfatul medicului specialist, care trebuie sa-ti ofere o schema a alimentelor si preparatelor pe care copilul are voie sa le consume si care trebuie sa-l tina sub observatie pe cel mic, in cazul aparitiei anumitor posibile alergii.
Mai mult, nu-l vom coplesi pe cel mic cu multe alimente inca de la inceput, intrucat atat sistemul digestiv, cat si papilele gustative trebuie sa se dezvolte treptat si sa se acomodeze cu gusturile noi pe care le experimenteaza. Asadar, raspunsul la intrebarea „cu ce se incepe diversificarea?” ar trebui sa se rezume la o singura leguma la cateva zile, cel putin pentru primele doua saptamani, tocmai pentru prevenirea consecintelor mentionate mai sus, precum alergii sau anumite afectiuni digestive. Daca in cele trei zile, spre exemplu, cel mic nu a avut nicio reactie adversa la acea leguma, atunci diversificarea bebelusului poate continua mai departe cu aceasta. In caz contrar, se va scoate permanent sau temporar din alimentatie si se va consulta sfatul medicului specialist.
Dupa aceasta perioada de acomodare, poti incepe sa combini cate doua sau trei alimente cu gusturi si texturi diverse. Chiar daca la inceput le va respinge, pe parcurs se va acomoda, insa trebuie sa ai atat putin mai multa rabdare, cat si un spirit de convingere care sa-l determine pe acesta ca este bun ceea ce are in farfurie. De multe ori, bebelusii tind sa copieze exemplul pe care-l vad la parintii lor. Asadar, o alta varianta prin care il poti stimula este sa gusti chiar tu din preparatul lui.
Diversificarea pas cu pas trebuie sa inceapa, asadar, cu diferite piureuri, cu diferite supe sau cereale cu lapte. De regula, este recomandat sa te axezi pe legumele de sezon la inceput, intrucat fructele sunt putin mai dulci si pot fi mai greu de suportat de tubul digestiv. Incearca sa pregatesti cantitati mici, pentru a nu face risipa si pentru a nu avea tendinta de a-l obliga pe cel mic sa consume tot din farfurie. Hranirea trebuie sa se realizeze cu o lingurita de silicon, iar copilul trebuie lasat sa deschida gura, nu sa fie fortat.
De asemenea, dupa cum am spus anterior, bebelusul poate refuza la inceput o anumita leguma, iar ce trebuie tu sa faci este sa i-o reintroduci in alimentatie peste cateva zile, de data aceasta intr-o alta combinatie. Abia dupa mai multe incercari, poti spune daca acestuia nu-i place acel gust nou. Mai mult, cand invatam cum incepem diversificarea celui mic, trebuie sa stim faptul ca acesta va avea nevoie si de apa in aceasta perioada, care va fi introdusa tot treptat. Setea este o reactie normala pe care organismul o resimte dupa o masa, astfel incat trebuie sa-i dai bebelusului cateva gurite de apa, cand termina de mancat, dar nu numai.
Diversificarea la copii este un proces care trebuie introdus la timp si nu trebuie intarziat, intrucat ajuta foarte mult la dezvoltarea acestuia. Nu uita de faptul ca laptele nu trebuie eliminat complet din alimentatia copilului tau, pentru ca aduce un aport de proteine, zinc si calciu.
3. Diversificarea la bebelusi – schema de diversificare
Pentru ca micutul sa asimileze si sa constientizeze cat mai bine etapele prin care trece, dar si pentru ca digestia sa nu-i fie afectata, este foarte important sa stii cum incepi diversificarea.
Asadar, daca ne referim la luna a patra sau a cincea de viata a copilului, diversificarea va avea loc doar la ora pranzului si se va axa pe legume. Va reamintim ca diversificarea atat de prematura va avea loc doar la sfatul medicului, care va supraveghea constant copilul. Uneori, acest lucru este cauzat de diferiti factori, cum ar fi neacumularea in greutate, conform varstei lui.
Apoi, daca te intrebi cum se incepe diversificarea la 6 luni, aceasta trebuie sa se axeze tot pe masa de pranz, cand micutul va degusta diferite legume. Poti incepe prin prepararea piureurilor din cartof dulce, dovlecel, morcov, ardei gras sau ceapa, unde mai poti adauga si patrunjel, leustean, marar, dar si putin ulei de masline.
Cand bebelusul atinge varsta de 7 luni, acesta va avea deja doua mese bazate pe mancare, adica vom aduga si un mic dejun, unde putem introduce fructele. Asadar, o varianta extrem de acceptata de majoritatea copiilor ar fi marul cu biscuiti, dar si alte piureuri facute din piersici, pere sau chiar afine. Aceasta masa trebuie sa fie savurata la cel putin o ora dupa ce micutul s-a trezit, insa niciodata la scurt timp dupa ce acesta a baut lapte. Intre masa solida si lapte trebuie sa existe mereu o pauza de cel putin 30 de minute.
Masa de pranz de la varsta de 7 luni poate incepe sa fie putin mai constistenta si va contine noi alimente, precum ou, branza de vaci, carnea de pui sau de curcan. Toate acestea trebuie sa fie pasate. Poti introduce si noi condimente, pentru a adauga un plus de savoare, cum ar fi chimenul, scortisoara, oregano sau turmericul. Cand vine vorba de fructe insa, ne putem axa pe banane, pepene rosu, nectarine, mere, pere si chiar avocado.
Cand cel mic se afla in intervalul de 8-9 luni, atunci situatia se schimba, pentru ca va trebui sa-i introduci in alimentatie 3 mese semi-solide: mic dejun, pranz si cina, cea din urma nu trebuie insa sa se realizeze la ore prea tarzii. Daca dimineata acesta se va putea bucura de fructe, pranzul vine cu legume si diferite proteine animale, iar la cina bebelusul poate savura cereale, produse lactate sau, din nou, legume, care pot fi pregatite ca atare sau in diferite combinatii. De asemenea, gama de alimente se largeste si mai mult aici, iar printre noile alimente de care se poate bucura piticul tau se numara sfecla rosie, mazarea, broccoli, conopida, lintea rosie si verde, salata verde, strugurii, ciresele, visinele, papaya, curmalele, mango, merisoare, iaurt, unt, smantana, ficat si diferite tipuri de peste. Daca ne referim la cereale insa, putem sa-i gatim bebelusului orez, bulgur, couscous, ovaz, paste si quinoa.
Cand cel mic va implini varsta de 10 luni, totul va deveni mult mai simplu. Structura meselor se va pastra, insa copilul va cere portii mai mari, ceva mai consistente si cu o textura putin diferita, mai complexa. Tot acum este momentul in care trebuie sa introduci treptat si citricele, precum lamaile sau portocalele, dar si rosiile, care provoaca o aciditate ridicata. De asemenea, poti incerca sa-l surpinzi pe bebe cu ananas, smochine, masline, dar si fructe cu samburi, care pana acum au fost evitate. Te poti axa si pe alimente care contin nuci, arahide, caju, migdale, dar si diferite tipuri de carne, precum cea de porc, ied, miel sau chiar de oaie. Partea cea mai buna este ca in zilele noastre exista diverse aparate electrice pentru gatit, care te scapa de griji si prepara masa celui mic in cele mai optime si sanatoase conditii.
4. Diversificarea la bebelusi – alimentele permise si cele interzise in alimentatia bebelusului
Dupa ce aflam la cate luni incepe diversificarea bebelusului este recomandat sa retii de la inceput pe ce alimente trebuie sa te axezi in aceasta perioada si care sunt cele de care trebuie sa te feresti, intrucat pot provoca alergii serioase sau, pur si simplu, nu sunt potrivite in cresterea micutului.
Asadar, cand incepe diversificarea, copilul va avea voie sa manance diferite tipuri de legume, precum cartoful alb sau dulce, morcovul, dovlecelul, pastarnacul, broccoli, conopida, ardeiul gras, toate acestea fiind consumate in functie de planul discutat.
Tot din alimentele permise, cand se incepe diversificarea, fac parte, in mod evident si fructele, care trebuie sa fie introduse tot treptat. Si carnea este extrem de importanta in acest proces si, daca la inceput, in diversificarea alimentatiei sugarului aceasta trebuie sa fie pasata mai bine, pe parcurs se vor lasa si bucatele mai mari, pentru a stimula procesul de masticatie, care este extrem de important. Pestele este un aliment putin mai sensibil si se recomanda sa fie introdus in alimentatie in jurul varstei de un an.
Totusi, indiferent de la cate luni se incepe diversificarea, exista cateva alimente care nu sunt deloc recomandate a fi consumate de cel mic, pentru o lunga perioada de timp. Ne referim concret la margarina, conserve, mezeluri din comert sau anumite tipuri de branza topita. Mai mult, daca sus spuneam faptul ca somonul, adica pestele, trebuie sa fie introdus in alimentatie in jurul varstei de un an, trebuie sa te asiguri ca acesta este bine pregatit si in niciun caz crud. De asemenea, si ouale trebuie sa fie preparate foarte bine si sa fie proaspete, de preferat bio.
Se vor mai evita in procesul de diversificare a copilului si mierea, sucurile sau orice tip de produse pe baza de zahar, cum ar fi dulciurile. Puteti inlocui aceste preparate cu gustari pregatite in casa sau cu altele comercializate, care sunt special concepute pentru bebelusi.
Acum esti informat despre inceperea acestui proces la 6 luni, despre cum se face diversificarea si cand se incepe aceasta la bebelusi.
5. Diversificarea la bebelusi – pozitia corecta a copilului in timpul alimentatiei
Nu este important doar sa stii cu ce alimente incepem diversificarea, ci si care va fi pozitia corecta pe care cel mic trebuie sa o adopte in timpul mesei. Aici exista doar un raspuns, iar singurele obiecte care il pot proteja pe cel mic de posibilele incidente neplacute sunt scaunele de masa. Acestea ii tin coloana dreapta si il ajuta sa stea linistit si intr-o pozitie corespunzatoare cat timp mananca. Acestea sunt special concepute pentru el, astfel incat sa-i asigure confortul si stabilitatea de care are nevoie in timpul mesei. Mai mult, micutul va invata si ce inseamna disciplina, pentru ca va fi constient de faptul ca trebuie sa stea pe scaun cat timp mananca. Cu toate acestea, desi este extrem de sigur, iar micutul va fi prins cu diferite centuri de siguranta, acesta nu trebuie sa fie lasat nesupravegheat.
In concluzie, diversificarea este o etapa ce trebuie sa fie respectata pana la ultimul detaliu, pentru ca ajuta la dezvoltarea micutului. Speram ca in acest articol ti-am raspuns la intrebarile cu privire la „cu ce incepe diversificarea la bebelusi” sau „cand incepem diversificarea la bebelusi”, pentru ca, desi este o perioada presarata de necunoscut, trebuie sa stii ca nu esti singura in acest proces, ci impreuna cu piticul tau, care este gata sa descopere lumea. Diversificarea alimentatiei la sugar este un proces complex, dar extrem de frumos, in care vei descoperi foarte multe lucruri despre bebelusul tau.
Diversificarea alimentatiei la bebelusi trebuie sa fie facuta in functie de schema de mai sus, dar si in functie de sfatul medicului. Chiar daca, de regula, acest proces trebuie sa inceapa la varsta de 6 luni, uneori anumite probleme pe care le are micutul pot influenta la ce varsta incepe diversificarea si o poate grabi. Ghideaza-te dupa schema de diversificare la bebelusi, iar micutul tau va creste armonios si sanatos.
Sursa foto: pexels.com