Statul in sezut este un moment de bucurie pentru fiecare parinte, numai bun de fotografiat si inramat, dar si o treapta cruciala in dezvoltarea celui mic. Daca bebelusul tau sta in sezut, nu mai dureaza mult pana cand va face primii pasi si va incepe sa exploreze mediul, asadar trebuie sa stii cum sa te pregatesti si cum sa pregatesti o casa baby proof, pentru a crea un spatiu cat mai sigur pentru micut. Pentru dezvoltarea unui bebelus, statul in sezut nu este doar un moment memorabil, ci si un prim pas spre independenta si o treapta importanta pentru dezvoltarea musculaturii. Statul in fundulet este un prag care ajuta in dezvoltarea muschilor bratelor si picioarelor, antreneaza mobilitatea si reprezinta in cele din urma o  treapta premergatoare primilor pasi. 

1. La cate luni sta bebelusul in sezut?

Simti ca dureaza cam mult? Cand vrei sa afli la cate luni sta bebele in sezut, mamicile de pe grup se lauda cu un prag de 7 luni? Daca micutul nu a inceput sa stea in sezut desi alti bebelusi au bifat acest prag, afla ca ingrijorarile sunt destul de comune. Cand parintii cred ca bebelusul nu a atins un anumit prag, specialistii spun ca nu trebuie sa existe motive de ingrijorare. In numeroase cazuri, bebelusii ajung sa parcurga anumite trepte mai tarziu, fara a avea probleme de dezvoltare sau dificultati in viitor. Cum adultii sunt diferiti, bebelusii sunt si ei la fel de diferiti. Unii se misca mai repede, altii mai tarziu, fara a exista probleme, dar in fiecare situatie, parintii trebuie sa dezvolte asteptari realiste si sa inteleaga propriul ritm de dezvoltare al copilului. Unii bebelusi reusesc sa stea in fundulet de la 5 luni, dar cei mai multi ajung sa stea in sezut fara sprijin de la 7 luni, cel mai intalnit interval fiind cel de 7-12 luni. 

 La cate luni sta bebelusul in sezut


Fiecare bebelus va atinge treptele importante in propriul sau ritm, importanta este intelegerea propriului ritm, asigurarea oportunitatilor si articolelor prin care cel mic isi poate dezvolta mobilitatea. Selectiile de patuturi pliabile le ofera parintilor ajutoarele potrivite in incurajarea mobilitatii intr-un mediu cat mai sigur, iar alegerea articolelor destinate bebelusilor trebuie sa tina cont de nevoile celui mic. Desi unele mame ar putea spune ca bebe sta in sezut la 4 luni sau la 3 luni, in realitate specialistii ofera intervalul de 7-12 luni. Multi parinti vor sa stie exact cand sta bebelusul in sezut, insa nu exista un moment anume, acest pas poate fi bifat si la 5 luni, dar de cele mai multe ori se intampla in intervalul 7-12 luni. De regula, intre 2 si 3 luni, unii bebelusi isi vor putea mentine putin greutatea in picioare cand primesc sprijinul parintilor, iar intre 4 si 5 luni, se poate observa o coordonare mai buna, cel mic isi va misca mai usor mainile si picioarele. Dupa primele 6 luni, majoritatea bebelusilor vor putea sa isi mentina mai bine greutatea cand primesc sprijin din partea parintilor si tot dupa acest prag, bebelusii vor incepe usor sa stea in sezut. Desi statul in fundulet este posibil dupa 6 sau chiar 5 luni, cel mai intalnit interval este cel de 7-12 luni, un interval in care motricitatea este mai bine dezvoltata, cei mici reusesc sa isi coordoneze corpul si sa isi mentina mai bine echilibrul. 

2. La cate luni stau bebelusii in sezut si cum il poti ajuta pe cel mic sa atinga acest prag

Specialistii spun ca fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare, un ritm care ar trebui sa fie inteles si respectat de catre fiecare parinte. In dezvoltarea mobilitatii si in mentinerea echilibrului, articolele importante destinate bebelusilor precum paturile sau modelele de scaune auto pentru bebelusi pot juca un rol important in mobilitatea celui mic, iar alegerea lor trebuie sa fie bine calculata. O rutina sanatoasa, un spatiu care respecta cele mai inalte standarde de siguranta si alegerea patuturilor, scaunelor auto si carucioarelor ergonomice care tin cont de nevoile celui mic sunt doar cateva elemente importante care contribuie la o dezvoltare armonioasa. Cum intervalul indicat de medicii pediatri este unul generos, motivele de ingrijorare nu pot exista in primele 7 luni, nici macar inainte de a implini un an, dar medicul pediatru va oferi cea mai buna strategie si cele mai sigure metode care incurajeaza mobilitatea micutului. Daca cel mic nu a atins aceasta treapta si te intrebi cum ii poti usura munca, desi este importanta respectarea propriului ritm al bebelusului si urmarea indicatiilor oferite de medic, exista diverse tehnici si jocuri care ii antreneaza coordonarea si faciliteaza statul in sezut. Iata cum ii poti fi alaturi: 


  • Pentru inceput, jucariile il pot ajuta pe cel mic sa stea in sezut. Plasand jucarii in diverse parti si schimbandu-le treptat locul, ii vei antrena curiozitatea si motricitatea. Prin acest joc il poti incuraja pe cel mic sa isi antreneze coordonarea in spatiu, sa apuce jucariile, sa le urmareasca si sa incerce sa le prinda. 

  • Daca vrei sa il incurajezi pe cel mic sa stea in sezut, trebuie sa ii oferi toata atentia si sprijinul de care are nevoie pentru a-l invata sa isi mentina echilibrul. 

    La cate luni stau bebelusii in sezut si cum il poti ajuta pe cel mic sa atinga acest prag

  • Ofera-i mai multa libertate de miscare intr-un spatiu baby proof. Statul in sezut poate fi favorizat de oferirea libertatii de miscare intr-o zona sigura in care plasezi jucariile preferate ale micutului. Amenajeaza o zona speciala si sigura animata de jucarii si asigura-te ca respecti toate masurile de siguranta pentru un spatiu 100% baby proof. 

3. Cum te pregatesti pentru primii pasi si cum creezi un spatiu baby proof?


Poate bebelusul tau a inceput sa stea deja in sezut sau te pregatesti cu sufletul de gura pentru acest moment si te intrebi ce urmeaza dupa? Daca te intrebi in cat timp va sta in picioare fara sprijin, specialistii spun ca acest pas poate fi bifat putin mai tarziu. Daca momentul de tranzitie de la scoica la scaun auto este important, primii pasi pot fi incomparabili, dar spre deosebire de tranzitiile asigurate si controlate de parinti, momentul in care cel mic face primii pasi este dictat de propriul ritm al micutului. Unii bebelusi reusesc sa stea in picioare timp de cateva secunde la 10-11 luni, dar specialistii spun ca acest prag este atins de majoritatea bebelusilor dupa ce implinesc un an, mai exact, dupa un an si doua luni. 

 Cum te pregatesti pentru primii pasi si cum creezi un spatiu baby proof


Cei mai multi bebelusi incep sa exploreze mediul cu propriile forte de la varsta de 1 an, dupa ce au invatat sa stea singuri in sezut, dar si in acest caz, lucurile variaza destul de mult. Unii bebelusi fac primii pasi in pragul varstei de 9 luni, dar cei mai multi depasesc pragul de 1 an, iar primii pasi, in medie, sunt facuti in intervalul 12-20 luni. 


Inainte de a face primii pasi, trebuie sa te asiguri ca siguranta primeaza si cel mic se poate misca intr-un spatiu baby proof. Trebuie sa te asiguri ca zona destinata bebelusului este lipsita de pericole. Multi parinti aleg zona de living ca spatiu destinat bebelusului, dar aceasta zona poate fi un adestul de periculoasa pentru cel mic. In alegerea unei zone sigure trebuie sa tii cont de toate piesele, de rezistenta. Piesele de mobilier din camera in care bebelusul se poate misca ar trebui sa respecte standardele de siguranta si sa fie bine prinse de perete.  In aceeasi masura, piesele de mobilier cu colturi ascutite sunt destul de periculoase pentru cel mic. 


Directii generale pentru un spatiu baby proof:


  • incepe sa creezi un spatiu baby proof inainte ca cel mic sa faca primii pasi

  • alegerea pieselor de mobilier care respecta standardele de siguranta

  • prinderea pieselor de mobilier de perete

  • blocarea accesului celui mic spre zone periculoase precum baia, bucataria sau scarile

  • ferestrele, prizele, prelungitoarele, sertarele trebuie sa fie childproof

  • folosirea spumei protectoare pentru securizarea colturilor

  • supravegherea celui mic este extrem de importanta 

4. Cand sta bebelusul in sezut, cat de comune sunt intarzierile si cand trebuie sa consulti medicul pediatru?

Desi fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare, iar treptele importante difera de la un copil la altul, exista si situatii in care ar trebuie sa iei legatura cu un specialist pentru a scapa de griji, dar si pentru a remedia eventualele probleme. Cand trebuie sa iei legatura cu medicul pediatru? Daca bebelusul inca nu sta pe sezut desi a atins pragul de 9 luni, aceasta intarziere nu semnaleaza neaparat o problema, dar daca cel mic nu isi poate mentine greutatea pe picioruse, nu raspunde la jocuri, nu rade sau nu  interactioneaza prea bine cu mediul, este nevoie de ajutorul unui pediatru. 

Cat de comune sunt intarzierile si cand trebuie sa consulti medicul pediatru

Este bine de stiut ca in cazul unui bebelus nascut prematur, este normala atingerea unor trepe mai tarziu. Specialistii atentioneaza ca este important ca un parinte sa inteleaga ca anumite praguri nu pot fi impuse sau grabite, este in schimb importanta urmarea oferirea oportunitatilor prin care cel mic isi poate dezvolta motricitatea si coordonarea. Desi intarzierile pot fi destul de populare in randul bebelusilor, fara a comunica probleme serioase, sunt si situatii in care pot interveni probleme in procesul de dezvoltare, iar in aceasta situatie, pediatrul trebuie sa monitorizeze dezvoltarea bebelusului. Tot pediatrul poate oferi suportul necesar ca cel mic sa stea pe sezut si sa faca primii pasi pana ajunge la 18 luni. 

 

Acestea fiind spuse, momentul in care bebelusul tau sta pentru prima oara in sezut este cu siguranta unul memorabil, bebelusul tau se pregateste sa exploreze lumea si face un mic pas spre independenta, dar acest moment nu poate fi grabit sau conditionat. Fiecare micut are propriul ritm de dezvoltare, iar atat timp cat intervalul general asociat statului in sezut nu este depasit cu multe luni, nu pot exista motive de ingrijorare. In cele din urma, orice motiv de ingrijorare trebuie sa fie adus in atentia medicului pediatru, el va oferi cele mai bune metode si solutii pentru dezvoltarea armonioasa a micutului. 


Sursa foto: Unsplash