Prezenta unui copil in viata de cuplu poate fi perceputa ca o binecuvantare. Inca de cand se afla in pantece, micutul tau sau micuta ta trebuie sa aiba parte de toata atentia. In primul rand, mamica trebuie sa aiba o alimentatie corespunzatoare in timpul sarcinii care sa nu puna dezvoltarea bebelusului in pericol. Apoi, dupa ce bebe vine pe lume, atentia va trebui sa fie indreptata si mai mult catre cresterea si educarea lui. O dezvoltare armonioasa ii va aduce micutei sau micutului un echilibru. Copilul incepe sa constientizeze, inca de la o varsta frageda, ceea ce se intampla in jurul lui, iar curiozitatea ii va fi starnita. In plus, odata ce incepe sa descopere ce este in perimetrul sau, va avea tendinta, cel putin instinctiv, sa isi utilizeze mai mult simturile si sa isi dezvolte mobilitatea.

Primii pasi ai bebelusului sunt o adevarata provocare, atat pentru cel mic, cat si pentru parinti. Daca esti la inceput de drum pe latura de parenting, atunci trebuie sa cunosti cateva aspecte despre varsta la care incep copiii sa mearga, cand ar fi momentul oportun sa ii lasi sa faca singuri primii pasi, dar si ce ai avea nevoie in etapa aceasta in care bebe prinde curaj sa se avante singur, pe picioare. Toate aceste aspecte sunt extrem de importante, iar investirea timpului si rabdarii vor da, cu siguranta, roade.

1. De la ce varsta merg copiii?

Bebe care merge singur

Un bebe are nevoie de toata grija, iubirea si atentia ta. Inca din primele momente ale vietii, parintele trebuie sa ii asigure micutului sau tot confortul de care are nevoie, sa fie ingrijit si hranit corespunzator. Curiozitatea bebelusului este starnita inca de la o varsta frageda, fie ca este vorba despre culori, fie ca il atrag anumite sunete sau forme. Si, odata ce curiozitatea ii este starnita, atunci va incepe sa doreasca sa descopere. Isi va misca membrele superioare si inferioare, va incerca sa atinga totul din jurul sau si va avea diferite reactii, in functie de modul in care le va percepe. La un moment dat, va dori sa aiba si mai multa mobilitate, precum sprijinitul pe membre sau mersul de-a busilea. Insa, de la ce varsta merge un copil? Este o intrebare pe care multi dintre proaspetii parinti si-o adreseaza.

Inca din prima luna de la nastere, bebelusul va incepe sa isi miste corpul. In prima instanta, micutul tau va incepe sa isi ridice incet capul, dar pentru perioade foarte scurte. Abia dupa inca doua luni, bebe va putea sa inceapa sa isi tina capul intr-o pozitie verticala. Apoi, in scurt timp, copilul tau va incepe sa isi roteasca capul in stanga si in dreapta, fiind atent fie dupa tine, fie dupa alte lucruri care i-ar putea atrage atentia. Dupa patru luni, bebelusul va incepe sa prinda o altfel de mobilitate. Acesta va incerca sa se miste de pe o parte pe alta. Mai cu seama, va incerca sa se rostogoleasca pe burta sau spate. Apoi, intre sase si opt luni, micutul tau va incepe sa isi foloseasca mai mult mainile. Bebelusul va incerca nu doar sa stea in sezut, ci si sa isi sprijine antebratele. Acest punct va fi cel in care te-ai putea intreba cand merg bebelusii. Raspunsul ar putea fi unul destul de simplu: bebe va putea incepe dupa varsta de opt luni sa incerce sa se agate cu mainile de diferite colturi (mobila sau alte obiecte), cu intentia de a se ridica in picioare.

La inceput ii va fi greu, pentru ca nu va avea suficienta forta sa poata sta in membrele inferioare. Din curiozitatea de a atinge anumite lucruri sau din dorinta de a se misca, acesta va combina mersul de-a busilea cu forta din antebrate si dorinta de a se ridica in picioare. Exista, insa, situatii in care unii bebelusi nu vor merge neaparat “taras”, ci vor incerca din prima sa se sprijine in membrele inferioare. Abilitatea de a putea sa se ridice in picioare si sa paseasca va fi dezvoltata abia dupa varsta de zece luni. Atunci, bebelusul se va folosi de membrele superioare pentru a se sprijini de diferite obiecte. Abia dupa varsta de un an, copilul va putea pasi independent.

In tot acest proces de dezvoltare, este important ca tu sa ii fii alaturi. La fiecare pas pe care il face, trebuie sa ii oferi incredere si sustinere, pentru ca bebelusul tau sa simta ca tu esti langa el. Mai mult decat atat, atunci cand va dori sa se ridice in picioare, ai putea sa ii oferi sprijin, insa cu grija, pentru ca oasele si cartilajele sunt in dezvoltare. Ar fi indicat ca, in momentul in care va dori sa se agate de diferite obiecte, precum patul, canapeaua sau fotoliul, sa aiba si un punct moale in jurul lui (o perna usoara, de dimensiuni mici, sau un animalut de plus care sa aiba o forma turtita), pentru ca, in momentul in care se va dezechilibra, sa cada pe o suprafata care sa nu il loveasca. Implicarea activa in viata copilului tau va fi de bun augur pentru el si, in acest mod, ii vei arata ca fiecare care pas pe care il face va fi calauzit de tine. De la ce varsta merg copiii tine, de cele mai multe ori, de modul in care isi dezvolta mobilitatea. La unii dintre micuti poate veni momentul acela mai repede, la altii ar putea sa intarzie.

2. Cand este sigur mersul in picioare la bebelusi?

bebe-care-se-uita-prin-gard

Dupa ce ti-ai putut raspunde la intrebarea “La ce varsta incep copiii sa mearga?”, te poti gandi, acum, cand vine momentul cand este sigur mersul in picioare la bebelusi. Mai inainte de toate, trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare persoana este unica in felul ei si dezvoltarea se face in functie de mai multe criterii. Totul incepe de la o varsta frageda, cand bebelusul incepe sa perceapa mediul inconjurator, sa descopere, sa simta si sa aiba diverse reactii.

Dupa varsta de zece luni, cand micutul tau va putea incepe sa prinda forta in membrele inferioare si sa se ajute singur, de maini, sa se sprijine si ridice, va interveni si momentul in care va ajunge la mersul independent. Insa, si de data aceasta trebuie sa fii extrem de atenta. Odata ce bebe va incepe sa prinda curaj pe doua picioare, va avea tendinta sa alerge. Cel mai bine ar fi ca, pentru inceput, sa se afle intr-un perimetru lipsit de pericole. De exemplu, in casa. In camera copilului, poti amplasa diferite pernite moi si plate si indicat ar fi sa indepartezi obiectele in care ar putea sa se loveasca. De asemenea, odata ce se va tine pe picioare si va incepe sa mearga independent, mai putin cu ajutorul tau, va avea instinctul sa atinga alte obiecte pe care le descopera in camera. Astfel, trebuie sa “ascunzi” de bebe lucrurile care ar putea sa il raneasca.

Desi nu exista o varsta exacta care sa arate cand incep copiii sa mearga singuri, cu ajutor minim din partea parintilor, expertii sustin ca dupa varsta de un an micutul tau ar trebui sa se indrepte spre directia aceasta. In plus, nu uita ca, daca vrei sa ai o amintire frumoasa in familie, ai putea filma primii pasi ai copilului tau. Iar, peste ani, cand bebe va creste, va veti putea uita impreuna la evolutia lui!

  • In acest sens, bebelusii vor putea sa ajunga sa mearga independent trecand prin urmatoarele stadii:
  • Inca din prima luna, bebe isi va misca corpul;
  • Dupa trei sau patru luni, micutul tau va incerca sa isi tina capul in pozitie verticala, apoi va incepe sa efectueze rotiri in stanga si in dreapta;
  • Dupa varsta de patru luni, bebelusul va incepe sa se roteasca pe spate sau pe burta;Intre sase si opt luni, bebelusul incepe sa stea in sezut si sa isi foloseasca antebratele, pentru a se sprijini;
  • Dupa varsta de opt luni, copilul incepe sa prinda o altfel de mobilitate, si anume va incerca sa se prinda cu mainile de diferite obiecte ca sa se ridice in picioare;
  • Tot la varsta de opt luni, va avea tendinta sa mearga de-a busilea, folosindu-se de antebrate;
  • De la varsta de zece luni, se va ridica in picioare, tinandu-se de obiectele din jur, apoi va incerca sa invete sa paseasca independent;
  • Dupa varsta de un an, bebelusul va merge singur (specialistii sustin ca bebelusii au nevoie de 18 luni, pentru a putea dezvolta mersul independent).
Atunci cand incep bebelusii sa mearga, acestia vor incepe sa isi dezvolte tonusul muscular si, de aceea, este benefic pentru ei ca parintii sa fie extrem de atenti la fiecare pas pe care il fac. O greseala ar putea sa conduca spre o perioada grea atat pentru cei mici, cat si pentru parinti. Indiferent de cand incep sa mearga bebelusii, acestia trebuie sa fie monitorizati si de medicul pediatru, pentru ca parintii sa fie siguri ca dezvoltarea lor se afla pe traiectoria corecta.

3. Ce trebuie sa iei in considerare cand incep bebelusii sa mearga?

Copil care se catara pe o scara in casa

Odata ce micutul tau a invatat sa mearga, exista alte aspecte de care sa tii cont. Desi specialistii in domeniu sustin faptul ca atunci cand incep bebelusii sa mearga independent trebuie ca el sa fi implinit deja 18 luni, tu, ca parinte, trebuie sa fii foarte atent la modul in care i se va dezvolta tonusul muscular, pasii pe care ii face si modul in care calca pe podea. Exista situatii in care unii bebelusi nu reusesc sa duca aceasta actiune la bun sfarsit, motiv pentru care au nevoie de ajutorul unui specialist. De aceea, toate detaliile sunt importante. In primul an de viata al bebelusului, acesta trebuie sa fie sub supravegherea medicului pediatru, tocmai pentru a identifica o eventuala problema sau afectiune. In plus, trebuie sa stii ca un bebe nu poate fi pus direct in picioare, pentru a merge, deoarece ar putea sa ii afecteze dezvoltarea. Este indicat ca bebelusul sa fie lasat singur sa se agate de obiectele din jur, pentru a se ridica in picioare. Pe de alta parte, exista si bebelusi care ar putea sa se confrunte cu o intarziere motorie. In urma unui control pediatric, medicul ar putea sa recomande ca bebelusul sa fie consultat si de un medic neurolog, iar, ulterior, sa fie dus la un kinetoterapeut. Acesta il va ajuta sa isi dezvolte tonusul muscular. Cu cat recuperarea se face de la o varsta frageda, cu atat exista sanse mari ca bebe sa isi revina. In plus, si vizita la un medic ortoped este benefica, in cazul acesta, pentru ca specialistul va putea analiza postura membrelor copilului si va putea oferi indrumare.

Bebelusul tau trebuie sa aiba parte, de asemenea, si de o hrana corespunzatoare. Micutului i se vor introduce treptat alimentele, respectand fiecare perioada a diversificarii. Dupa perioada de un an, cand merg bebelusii in picioare, acesta trebuie sa aiba in alimentatie atat vitamine, cat si minerale, pentru a-i oferi energia de care are nevoie. Bananele, morcovii, ouale, legumele cu frunze, piureul de linte, laptele de vaca sau pestele reprezinta cateva dintre alimentele pe care bebelusii de peste un an le pot consuma. In plus, poate consuma si portocale, care sunt bogate in vitamina C. Toate acestea sunt elemente importante in alimentatia sa, care il vor ajuta sa se dezvolte armonios si sa prinda putere.

Dupa ce bebe va incepe sa mearga, trebuie sa te gandesti si la efortul fizic pe care il depune si confortul de care are nevoie, mai ales atunci cand mergeti in vacanta sau o simpla plimbare pe strada sau in parc. Odata ce micutul tau va deveni din ce in ce mai curios, va fi normal atat pentru tine, cat si pentru el sa calatoriti mai mult. De exemplu, daca vei merge sa te plimbi cu bebe in parc, atunci te-ai putea indrepta spre carucioare sport, care sunt usor manevrabile, nu ocupa foarte mult spatiu si sunt sigure pentru cel mic. In plus, carucioarele sport sunt reglabile, au structura rezistenta, iar rotile prezinta suspensii, elemente importante pentru confortul parintelui si al copilului.

Acest tip de carucioare este potrivit pentru parintii foarte activi care doresc sa isi scoata des copiii in natura. Fie ca mergi la munte, fie ca mergi la mare cu bebelusul tau, caruciorul sport iti va deveni un prieten bun in calatorie. Pe de alta parte, daca te gandesti sa pleci in concediu cu cel mic, trebuie sa te gandesti si la siguranta sa in timpul calatoriei. Piata abunda in scaune auto pentru cei mici, motiv pentru care poti alege in functie de tipul sau, punctele de sustinere, cu isofix, dar si in functie de materialul din care este construit. Evident, trebuie sa fii atent si la varsta si kilogramele pe care le are cel mic, pentru a face alegerea corecta.

Si, pentru ca o plimbare sa fie si mai relaxanta pentru cel mic, mai ales ca este curios si vrea sa descopere totul in jurul sau, poti sa il indrumi spre activitatile fizice si prin alegerea unor articole de plimbare pentru copii. Cand micutul tau va mai creste, tricicleta, bicicleta sau trotineta ar putea reprezenta trei articole prietenoase dezvoltarii acestuia.

Alte solutii temporare reprezinta hamul special pentru bebe si, eventual, premergatorul. Insa, de retinut faptul ca daca alegi sa il pui pe bebe in premergator, il poti utiliza doua sau trei saptamani. Desi reprezinta un punct de sprijin pentru cel mic, care ii ofera mobilitate, acesta va putea dezvolta o obisnuita in a fi mereu sustinut, lucru care nu este recomandat.

4. Primii pasi ai copilului - Ce activitati sunt recomandate cand incep copiii sa mearga?

Mama si copil care se distreaza

De la varsta la care merge un copil in picioare, parintele trebuie sa se gandeasca si ce fel de activitati sa efectueze cu acesta, pentru a-i dezvolta si mai mult simturile si tonusul muscular. Daca bebe a inceput sa mearga independent, fara sa se mai tina de obiectele din jur, atunci poti integra in viata lui si altfel de activitati menite sa il dezvolte. De exemplu, dansul. Este o activitate placuta pentru copil si, pe ritmurile unor melodii, il poti tine de manute si il poti incuraja sa se miste. Atentie mare, insa, la miscarile pe care le face, pentru ca in orice moment ar putea sa calce stramb sau sa roteasca intr-o pozitie nefavorabila. Activitatea nu trebuie sa fie intensa pentru cel mic, insa daca zilnic veti face, impreuna, cate zece minute un efort pe ritmurile muzicii, celui mic i se va dezvolta mai mult mobilitatea.

O alta activitate pe care o poate face cel mic este jucatul cu mingea. Obiectul trebuie sa fie usor, sa nu il raneasca pe bebe si nici sa aiba o dimensiune mult prea mare. Puteti simula un mic meci de fotbal in casa, lucru ce ii va dezvolta celui mic si atentia, pe langa mobilitate.

De asemenea, este indicat ca bebelusul sa faca exercitii fizice in fiecare zi, motiv pentru care ai putea sa il scoti in parc sau sa va plimbati pur si simplu pe strada. Daca vrei sa aiba parte de o altfel de experienta, ai putea opta sa mergi cu micutul tau la cateva ore de inot destinate celor mici. Exista clase de aqua gym speciale pentru bebe.

Totodata, nu uita ca este esential sa il lasi pe cel mic sa descopere lucrurile din jurul lui. Poti apela chiar la invatarea ludica, pentru a se putea dezvolta si pe partea creativa. Jocurile in functie de varsta si coloratul sunt doua activitati pe care le poti adopta in viata copilului tau inca de la o varsta foarte frageda.

Dupa ce ai descoperit de la ce varsta merg copiii in picioare, cand este sigur mersul individual la cel mic, dar si despre importanta activitatii fizice in viata lui, nu mai ramane decat sa ai grija, in permanenta, de pasii pe care ii face si modul in care se dezvolta. Nu uita ca o vizita regulata la medicul pediatru va fi benefica pentru bebe si iti va oferi si tie, ca parinte, un confort psihic. Pe langa o alimentatie corespunzatoare, in rutina celui mic trebuie sa fie integrat si sportul. Evident, gradul de intensitate va fi diferit de la o varsta la alta, motiv pentru care efortul fizic trebuie dozat.

Sursa foto: Pexels.com.