Venirea pe lume a unui nou-nascut implica multe lucruri ce trebuie sa fie descoperite pas cu pas. Chiar daca unele dintre ele nu pot fi invatate decat atunci cand sunt puse in practica, ce poti tu sa faci, in cazul in care esti o proaspata sau viitoare mamica, este sa te documentezi cat mai mult cu privire la viitoarele etape prin care va trece micutul tau. Astfel, vei afla faptul ca inca din primele luni de viata, refluxul la bebe va fi ceva des intalnit. 


Acest lucru ii poate genera micutului destul de mult disconfort, daca tu nu ai in vedere mai mutle recomandari utile, iar despre asta vom discuta si noi in acest articol. Exista mai multe cauze care genereaza refluxul la bebelusi, iar simptomele sunt si ele multiple. Cand le detectezi, nu trebuie sa intri in panica, intrucat ele sunt niste semnale firesti. Cu toate acestea, este important sa-l sustii in aceasta etapa sensibila, iar noi te vom invata cum.


In continuare, vom vorbi pe larg despre ce este un reflux gastroesofagian la bebelusi si iti vom dezvlaui care sunt principalele modalitati prin care poti ameliora aceste simptome.


Cuprins:


Reflux la bebe - ce este, care sunt cauzele, simptomele și ce impact are asupra bebelușului

Daca esti deja parinte, ori urmeaza sa devii, probabil ca te-ai intrebat cel putin o data ce inseamna refluxul la bebelusi. Acesta este practic procesul de intoarcere a continutului din stomac in esofag, iar fenomenul apare atunci cand muschiul circular situat la legatura dintre cele doua nu se inchide corespunzator, dupa ce alimentele au trecut in stomac. 


La nou-nascuti, acest muschi este adesea imatur si nu este perfect dezvoltat, motiv pentru care are loc refluxul gastroesofagian, care poate fi recunoscut dupa mai multe simptome, dar care are la baza si diferite cauze.

Reflux la bebe - cauze

Asadar, cand vine vorba de cauzele refluxului la bebelusi, trebuie sa stii ca una dintre acestea este datorata stomacului de dimensiuni mici pe care acestia il au, care se umple rapid si care creste presiunea. Acest lucru favorizeaza regurgitarea, care, de regula, are loc dupa fiecare masa.


De asemenea, laptele matern sau alte formule de acest tip se pot intoarce mai usor in esofag, comparativ cu alimentele solide. Acesta este un motiv in plus pentru care semnele refluxului la bebelusi nu mai sunt atat de des intalnite dupa ce micutul incepe sa creasca.


O alta cauza este pozitia in care micutii sunt hraniti. Daca stau culcati in timpul acestui proces, atunci asta poate facilita refluxul. Tocmai din acest motiv, exista anumite reguli clare cand vine vorba de modul in care ei trebuie sa fie asezati cand sunt hraniti si nu numai, iar asupra acestor aspecte ne vom opri atentia intr-un alt capitol.


Nu in ultimul rand, hranirea prea frecventa sau cu cantitati mari de lapte poate duce la umplerea rapida a stomacului, crescand riscul de reflux.

Refluxul la bebe - simptome și impactul pe care-l are asupra bebelușului


Cand vine vorba de simptomele refluxului la bebe, primul si cel mai cunoscut este regurgitarea la cateva minute dupa ce acesta a fost hranit. Tocmai din acest motiv, este recomandat sa folosesti mereu o babetica, care sa-i protejeze hainele micutului si care sa-l mentina curat pe tot parcursul zilei.


Reflux bebelusi, alaptare, babymatters.ro

Sursa foto: Shutterstock


Unii copii mai pot tusi sau pot avea episoade de sufocare, acestea incadrandu-se tot in gama simptomelor refluxului gastroesofagian la bebelusi. Ele sunt mai rar intalnite, insa sunt posibile, motiv pentru care nu trebuie sa te panichezi daca micutul tau se confrunta cu acestea.


Mai mult, bebelusii cu reflux pot fi destul de irascibili si pot plange mai des, mai ales dupa mese, din cauza disconfortului sau a durerii provocate de acidul din stomac. Totusi, dupa ce regurcitarea va avea loc, ei ar trebui sa se linisteasca, iar burtica lor sa se calmeze.


Tot cand vorbim de simptomele refluxului la bebelusi, mai trebuie sa mentionam si refuzul copiilor de a mai manca. Cei mici vor asocia mesele cu acest disconfort resimtit in stomac, motiv pentru care pot avea tendinta de a-si dori sa depaseasca un pranz, pentru a se simti bine. 


In acest sens, fenomenul poate avea un impact semnificativ asupra starii de bine pe care copilul o are in fiecare zi. Disconfortul si durerea asociate cu refluxul pot duce la iritabilitate si la dificultati destul de mari in timpul somnului. Bebelusii afectati pot fi mai agitati, pot plange mai des, iar aceste episoade se pot intinde pe cateva saptamani sau luni de zile. De asemenea, hranirea poate deveni si ea o experienta neplacuta pentru micut, dar si pentru mama, care se va chinui ceva mai mult sa-l alimenteze pe acesta decat ar fi normal. 


In final, nu trebuie sa te ingrijorezi, intrucat acest lucru este ceva comun pentru toti nou-nascutii, care se rezolva de la sine, de regula, pe masura ce bebe creste si acel muschi inferior devine mai puternic. Totusi, este important sa fii atenta la simptomele si comportamentul micutului tau si sa consulti medicul pediatru, in cazul in care ceva ti se pare ca nu functioneaza cum ar trebui.

Refluxul la bebeluși - ce măsuri poți lua pentru a ameliora simptomele refluxului

Chiar daca acest lucru poate fi privit drept un mare disconfort atat de micuti, cat si de parintii care vad durerile prin care ei trec, exista mai multe solutii pentru refluxul la bebelusi pe care le poti lua pentru a ameliora simptomele. 


In primul rand, in loc de mese destul de bogate, ofera-i bebelusului portii mai mici de lapte, dar mai des. Acest lucru poate reduce presiunea care se creeaza asupra stomacului si poate minimiza riscul de reflux.


De asemenea, la recomandarea medicului, poti incerca sa ingrosi formula de lapte pe care i-o oferi, prin diferite modalitati pe care bebe are voie sa le consume. Aceasta tehnica poate ajuta la reducerea regurgitarii, dar este esential sa discuti cu specialistul in pediatrie inainte de a face modificarea, pentru a nu-i sensibiliza si mai mult stomacul micutului si pentru a te asigura ca stii toate lucrurile importante ce tin de acest proces.


Un alt lucru esential pe care trebuie sa-l faci este acela de a tine bebelusul intr-o pozitie verticala in timpul hranirii, dar si timp de cel putin 30 de minute dupa. Acest lucru poate ajuta la mentinerea laptelui in stomac si poate reduce episoadele de reflux mai agresive. Ele vor veni, insa, in mod firesc si nu-i vor dauna in niciun fel micutului.


Reflux la bebelusi, biberon, bebelus, babymatters.ro

Sursa foto: Shutterstock


Totodata, nu aseza bebelusul in pozitii care pun presiune pe burtica lui. In timpul procesului de hranire, dar si cateva minute dupa, el trebuie sa stea cat mai relaxat si corect.


O alta masura pe care o poti lua, in cazul in care observi ca bebe nu se simte foarte bine, este sa-i faci acestuia o baie calda, care poate ajuta la relaxarea sa. Acest lucru amelioreaza disconfortul si-l poate ajuta pe micut sa depaseasca mai repede episodul. In plus, extrem de utile ar mai fi si masajele usoare pe burtica, in sensul acelor de ceasornic, care pot contribui la eliberarea gazelor si la reducerea durerilor ce sunt la nivel abdominal.


Nu in ultimul rand, la fel de importanta in acest proces mai este si amenajarea corespunzatoare a camerei copilului, care poate face ca refluxul bebelusui sa fie diminuat. Despre aceste aspecte vom discuta insa intr-un alt capitol, intrucat sunt multe lucruri de luat in calcul.

Refluxul gastroesofagian la bebeluși - cum se amenajează camera bebelușului pentru a reduce refluxul

Refluxul gastric la bebe poate fi o adevarata provocare, insa amenajarea corecta a camerei acestuia poate ajuta la reducerea simptomelor si la imbunatatirea confortului atat pe timpul zilei, cat si pentru cele mai odihnitoare nopti. In acest sens, este important sa tii cont de mai multe lucruri despre care vom discuta mai jos.


In primul rand, este ideal sa alegi unul dintre patuturile de bebe care permit inclinarea saltelei. Ridicarea sa la un unghi de 30 de grade ajuta la mentinerea micutului intr-o pozitie corespunzatoare pentru diminuarea refluxului gastroesofagian la bebelus, lucru ce-i garanteaza un confort permanent. Mai mult, aseaza acest corp de mobilier intr-un loc linistit si intunecat, departe de zgomote puternice si lumina intensa. Un mediu calm poate ajuta micutul sa fie mult mai relaxat si sa doarma mai bine atat pe timpul noptilor, cat si ziua. Daca, in schimb, vrei sa economisesti spatiu si sa montezi acest corp doar cand bebe doarme, trebuie sa iei in calcul patuturile pliabile, practice si favorabile pentru orice spatiu mic si nu numai. 

Patut bebe, babymatters.roPatut bebelusi din lemn, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


Balansoarele de copii, dar si leaganele pentru copii joaca si ele un rol important in tot acest proces. Acestea au in permanenta spatarul inclinat, motiv pentru care permit mentinerea bebelusului intr-o pozitie semi-verticala, ajutand, in mod implicit, la reducerea regurgitarii.

Balansoare bebelusi, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


Mai mult, marsupiile de bebelusi ergonomice sunt la fel de importante si ele si nu au voie sa lipseasca cand un micut vine pe lume. Acestea mentin capul copilului intr-o pozitie naturala, fiind, de asemenea, atat confortabile, cat si sigure pentru transportul sau. Este important sa optezi pentru un model care distribuie greutatea uniform si asigura o sustinere corespunzatoare a micutului. 

Marsupiu bebelusi, babymatters.ro


Sursa foto: babymatters.ro


Cand vine vorba de pozitiile de eructat la bebelusi pentru reflux in carucior, este important sa mentii micutul intr-o pozitie semi-verticala, similara cu cea din marsupiu. Alege, astfel, un model care permite ajustarea spatarului, pentru a reduce efectele negative din acest proces.


Tot pentru diminuarea refluxului gastric la bebelusi, este important sa optezi si pentru scaunele auto calitative. Acestea trebuie sa ofere un suport bun pentru cap si gat, mentinand micutul intr-o pozitie usor inclinata. Tocmai din acest motiv, in momentul in care-l alegi, e primordial sa te asiguri ca are incluse mai multe functii si ca poate fi adaptat dupa necesitati.

Scaun auto, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


Nu uita sa adaugi in camera micutului si saltelele interactive, care au prevazute foarte multe elemente de stimulare senzoriala, care-l pot ajuta pe bebe sa ramana mereu calm si ocupat si sa uite, astfel, de micul disconfort pe care-l simte in anumite momente.


Saltea interactiva, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


In final, nu uita ca vei avea nevoie si de articolele pentru masa corespunzatoare si necesare fiecarei etapa de viata, cum ar fi scaunul special de hrana, care il poate ajuta pe bebe sa aiba cea mai buna experienta in timpul meselor. In acest fel, se pot diminua si simptomele negative ale refluxului.

Scaun pentru masa, babymatters.ro

Sursa foto: babymatters.ro


Daca dotezi camera micutului cu toate aceste elemente importante, vei avea parte de o experienta mult mai placuta si vei reusi sa-i oferi si lui tot confortul de care are nevoie. In cazul in care vrei sa afli mai multe informatii despre de ce vomita bebelusul, vei gasi la noi pe site tot ce mai ai nevoie.

Refluxul silentios la bebeluși - ce este, cât durează și când trebuie să ridice semne de întrebare

Pe langa refluxul obisnuit, trebuie sa stii ca mai exista si refluxul silentios la bebelusi. Practic, este vorba despre acelasi proces, iar singura diferenta o face faptul ca cel mic nu mai regurgiteaza, ceea ce face ca semnele sa fie mai greu de observat. 


Cu toate acestea, chiar daca simptomele refluxului silentios la bebelusi nu sunt unele vizibile, exista totusi cativa factori care trebuie sa-ti dea de gandit. Spre exemplu, micutul poate plange mult si poate fi destul de greu de linistit, mai ales dupa hranire. De asemenea, in timpului procesului propriu-zis, el poate fi destul de agitat si poate intrerupe alaptarea in repetate randuri. 


Tot refluxul silentios la bebe poate provoca si o tuse persistenta, raguseala sau un gat iritat. De asemenea, din cauza faptului ca gazele nu sunt eliminate asa cum trebuie pe timpul zilei, micutul poate avea parte si de nopti ceva mai agitate decat ar trebui in mod normal.


Totusi, acest fenomen este si el destul de comun la bebelusi, in special in primele luni de viata. In majoritatea cazurilor, simptomele se imbunatatesc pe masura ce sistemul digestiv al copiilor se maturizeaza. Majoritatea depasesc refluxul silentios intre 12 si 18 luni. Cu toate acestea, pentru unii micuti, simptomele pot persista mai mult timp si pot necesita interventia medicului specialist, daca este nevoie.


Este important sa monitorizezi constant simptomele pe care le prezinta bebe si sa consulti un medic pediatru daca observi unele semnale, precum ar fi faptul ca acesta nu ia in greutate sau ca pierde kilograme sau grame prea multe. Un alt semnal de alarma ar mai putea fi si refuzul vehement al acestuia de a manca sau amumite pauze in respiratie. Aceste simptome pot fi generate de mai multe probleme, insa refluxul silentios la bebelus este una dintre ele.


Reflux bebelusi, hranire cu biberon, babymatters.ro

Poza de Lucy Wolski pe Unsplash


In concluzie, refluxul gastric este un lucru normal, care se intampla in etapa frageda din viata oricarui mic. Ce poti face tu, ca parinte, este sa apelezi la solutiile menite sa amelioreze anumite dureri care pot sa-l acapareze pe copil.