Pe cat de distractive si emotionante sunt primele calatorii cu masina impreuna cu un bebelus, pe atat de tematori suntem cu privire la siguranta acestuia, chiar si atunci cand ne echipam autoturismul cu o scoica auto de calitate. Orice temere, insa, poate fi inlaturata de utilizarea corespunzatoare a unei scoici potrivite, impreuna cu respectarea regulilor de circulatie, pentru a ne bucura de fiecare minut petrecut pe patru roti, impreuna cu mezinii familiei. 


Scoica auto – potrivita inca de la nastere  

Scoica auto se incadreaza in grupele 0 si 0+, astfel incat poate fi utilizata inca de la nastere, pana cand bebelusul atinge greutatea de 9kg sau de la nastere pana la greutatea de aproximativ 13kg. In cazul unei scoici omologate i-Size, reglementate atat in functie de greutate, cat si in functie de inaltime, se poate folosi de la inaltimea de 40/45cm pana la 75/83/85/87cm si o greutate de cel mult 13kg. 


Exista modele de scaune auto care pot fi utilizate de la nastere, pana la varsta de 4 ani, gratie unui insert pentru nou nascuti. Aceste scaune dispun de mai multe pozitii de inclinare si pot fi orientate cu fata, dar si cu spatele, la sensul de mers, pentru a asigura celor mici o calatorie sigura si confortabila. 


Poti porni in primele calatorii cu masina impreuna cu bebelusul tau facand pauze la fiecare 30-45 de minute, urmand sa cresti progresiv timpul petrecut in scoica pana la 2 ore. 


Testul tolerantei la scaunul auto pentru copiii nascuti prematur


De obicei, scoicile sunt recomandate de la nastere pana la greutatea de 9kg, cu o limita inferioara de greutate de 3,5kg si o lungime de 45cm. In cazul copiiilor nascuti prematuri, Academia Americana de Pediatrie recomanda observarea bebelusilor prematuri in scoica auto inainte de externare. Astfel, se realizeaza testul tolerantei la scaunul auto, prin care cei mici sunt asezati in scoica adusa de parinti la spital si sunt monitorizati, medicii observandu-le frecventa cardiaca si saturatia oxigenului. 


In cazul in care acestea se afla sub valorile corespunzatoare, medicul recomanda orientarea catre un alt tip de scoica, care sa asigure bebelusilor o pozitie mai buna pe durata calatoriei cu masina. 


Cum se instaleaza corect o scoica auto?

Instalarea unei scoici auto este esentiala pentru mentinerea sigurantei celor mici pe durata calatoriilor cu masina. Un prim pas catre o instalare corecta consta in citirea instructiunilor de utilizare oferite de producator. Exista producatori care au creat tutoriale de instalare, pentru a asigura o instalare corecta. 


Este recomandat sa obtii un unghi de inclinatie al scoicii intre 30 si 45 de grade, acesta variind in functie de modelul ales. In manualul de utilizare gasesti informatii cu unghiul de inclinare recomandat pentru modelul pe care il utilizezi. 


Extrem de important in montarea scoicii este faptul ca aceasta trebuie intotdeauna montata cu spatele la directia de mers, indiferent daca dispune de sistemul de prindere isofix sau se monteaza cu ajutorul centurilor de siguranta ale masinii. Se face pozitionarea cu spatele la directia de mers pentru a proteja capul si muschii cervicali ai copilului, care au nevoie de sustinere. 


Vitala, insa, este instalarea corecta a scoicii, fara de care siguranta bebelusilor pe durata calatoriilor cu masina nu poate fi respectata. Potrivit unui studiu realizat de catre Asociatia Americana de Pediatrie in anul 2014, mai putin de 10 procente dintre parinti utilizeaza in mod corect dispozitivele destinate transportului auto pentru copii. Un alt studiu, efectuat la nivel european in anul 2018, ne arata ca doar 50% dintre copiii care calatoresc cu masina intr-un scaun auto sunt corect pozitionati. 


De asemenea, manerul trebuie orientat in sus sau catre spatarul banchetei, acest aspect variind in functie de recomandarile producatorului. Manerul impiedica lipirea scoicii de spatarul banchetei atunci cand se revine in pozitia initiala dupa un impact. Citirea manualului de utilizare, este, asadar, extrem de importanta in instalarea corecta a unei scoici auto. 


Asezarea bebelusului in scoica 

Ai ales cea mai buna scoica auto pentru bebelusul tau, dar vrei sa te asiguri ca il asezi corect? Exista cateva detalii de care sa tii cont, precum:

  • Centurile trebuie sa fie prinse chiar deasupra umerilor copilului sau putin mai jos, in functie de optiunile scoicii utilizate. 

  • Pastrarea unui spatiu de pana la 2cm intre centura si copil. Centura este suficient de larga atunci cand poti adauga un singur deget intre aceasta si umarul copilului. 

  • Evitarea pozitionarii bebelusului cu barbia directionata catre piept, deoarece aceasta duce la ingustarea cailor respiratorii, favorizand astfel scaderea concentratiei de oxigen. 

  • Atunci cand se utilizeaza centura de siguranta a masinii, aceasta trebuie sa ii treaca copilului peste solduri si nu deasupra abdomenului. 

  • Inclinarea spatarului scoicii intre 30 si 45 de grade, in functie de recomandarile producatorului, pentru a preveni scaderea concentratiei de oxigen si a asigura, totodata, celui mic o pozitie confortabila. 


Sistemul isofix, pentru o instalare in doar cateva secunde 

Iti doresti, cu siguranta, o instalare rapida a scoicii in masina, in doar cateva secunde. Scoica auto cu sistem de prindere isofix (International Organization Fix) permite fixarea corecta si sigura a scoicii auto fara sa fie necesara utilizarea centurii masinii. Pentru a putea folosi un sistem isofix, este nevoie ca masina pe care o posezi sa dispuna din fabrica de un sistem de ancorare standardizat (ISO13216). 


Componentele sistemului se gasesc pe scaunele banchetei din spate a masinii si, in unele cazuri, pe scaunul pasagerului din dreapta, fiind pozitionate intre spatar si sezut. Sunt alcatuite din doua bare metalice cu forma si dimensiune specifice, de care se fixeaza componentetele scoicii, respectiv niste tije, care fac posibila fixarea scoicii in doar cateva clipe. 


Reguli in alegerea unei scoici auto potrivite

Alegerea unei scoici auto este mai putin anevoioasa atunci cand intelegi nevoile de siguranta ale copilului tau. Investitia pe care o vei face in alegerea unei scoici este importanta, intrucat vei investesti in siguranta copilului tau atunci cand calatoresti cu masina, indiferent de distanta pe care o vei parcurge. 


Pornind de la cele doua omologari existente pentru scaunele auto pentru copii, respectiv R44 si R129 (i-Size), poti alege o scoica auto in functie de greutatea copilului, dar si de inaltimea sau lungimea acestuia. 


Dat fiind faptul ca scoicile fac parte din grupa 0 si 0+, acestea pot fi utilizate pana la 9 sau 13kg, iar in cazul in care te orientezi catre grupe combinate, puteti opta pentru o varianta care sa il insoteasca pe cel mic in calatoriile cu masina pana la varsta de 4 ani sau chiar 12 ani.

Atunci cand vei alege o scoica omologata i-Size, o poti utiliza pana la inaltimea de 87cm a copilului, de pana la 2 ani. In cazul omologarii R44, se va tine cont de greutatea copilului de 9kg. 


Alaturi de omologarea scoicii, tine cont de tipul fixarii acesteia. Exista modele cu fixare in 3 puncte, ce unesc bretelele de pe umeri cu o centura unica din zona bazinului si cele cu fixare in 5 puncte, ce unesc bretelele de pe umeri cu centurile bazinului, iar apoi se prind precum o curea. 


Nu in ultimul rand, materialele din care sunt confectionate scoicile auto reprezinta un alt criteriu de selectie, impreuna cu scorul primit la testele de siguranta efectuate. Materialele prietenoase cu mediul si cu organismul delicat al bebelusilor sunt printre preferatele parintilor, iar modelele atractive prin culori vii atrag atentia celor mici. 


Printre cele mai cunoscute teste de siguranta se numara ADAC, care testeaza rezistenta scaunelor la impactul frontal si din spate, impreuna cu ergonomia scaunului, spatiul pe care il ocupa scoica in masina, dar si spatiul de care beneficiaza copilul in scaun si confortul pe care il confera acestuia.


Copiii in scoica auto pe scaunul din fata al masinii

Cu toate ca este considerat mai sigur ca cel mic sa calatoreasca pe bancheta din spate a masinii, legea ofera parintilor posibilitatea montarii pe scaunul din fata. Astfel, OUG 195/2002 ne arata ca «Scaunele auto cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din fata doar daca airbagul este dezactivat si daca producătorul scaunului permite acest lucru si, prin exceptie, scaunele auto cu fata la sensul de mers pot fi instalate pe locul din fața, daca producatorul scaunului permite acest lucru». 


Atunci cand doriti sa montati scoica auto pe scaunul din fata este obligatoriu sa va asigurati ca masina, dar si dispozitivul de transport, permit acest lucru. De asemenea, trebuie sa dezactivati airbag-ul, iar scaunul pasagerului trebuie impins in spate cat mai departe de bord, pentru a reduce astfel riscul de ranire in caz de accident. 


Desi unii parinti isi simt copiii in siguranta pe scaunul din spate, cercetarile arata ca exista mai putine distrageri in situatia inslatarii pe locul din fata. De asemenea, copiii sunt mult mai linistiti, mai ales in primul an de viata, atunci cand sunt mai aproape de parinte. 


Indiferent de varianta pentru care optati, pentru instalarea pe bancheta din spate sau pe locul din fata, alegerea unei scoici auto sigure, care beneficiaza de reglementarile in vigoare si instalarea corecta a acesteia, sunt esentiale pentru a va bucura de calatorii in deplina siguranta alaturi de cei mai mici membri ai familiei.