Atunci cand momentul mult asteptat in care iti vei cunoaste noul membru al familiei este tot mai aproape, subconstientul tau stie ca este momentul sa iti faci bagajul de maternitate. Afla in continuarea acestui material cand este cel mai bine sa il pregatesti, care sunt lucrurile necesare pentru geanta de maternitate si descopera de asemenea si alte sfaturi practice de organizare. 


Ce este un bagaj de maternitate?


Fie ca urmeaza o nastere intr-un spital privat, fie intr-un spital de stat, vei avea nevoie de un bagaj de maternitate care sa includa produse necesare pentru tine si pentru bebelus. Adauga cu atentie obiectele folositoare cu cateva saptamani inainte de data probabila a nasterii, pentru a fi pregatita chiar si in cazul in care bebelusul este nerabdator sa vina pe lume mai devreme. 


Cand este nevoie sa ai bagajul de maternitate pregatit?


Desi vei fi nerabdatoare sa iti pregatesti bagajul de maternitate mai devreme (din cauza efectului de nesting), cel mai potrivit moment pentru a o face este undeva la inceputul lunii a opta de sarcina. Pe masura ce sarcina evolueaza, iti poate fi mai dificil sa mergi la cumparaturi. Prin urmare, asigura-te inca din aceasta perioada ca geanta ta de maternitate include toate lucrurile de care tu si bebelusul veti avea nevoie. 


Planificarea listei de bagaj pentru maternitate

Planificare lista necesare bagaj de maternitate


Primul pas spre pregatirea bagajului de maternitate consta in planificarea listei cu obiecte necesare pentru bebelus, dar si pentru tine. Urmeaza o perioda incarcata de emotie si de oboseala, iar pentru a te asigura ca nu vei uita un obiect care iti poate fi necesar pe durata spitalizarii, cel mai indicat este sa iti faci o lista care sa includa tot ceea ce iti va fi util. 


Exista diferente privind geanta de maternitate in cazul unei nasteri naturale versus cezariana?

Daca ai ales nasterea prin cezariana, sederea ta in spital va fi prelungita cu cateva zile, de cele mai multe ori fiind necesare circa 5 zile de spitalizare, cu monitorizare inclusa pentru tine si pentru bebelus. Prin urmare, vei avea nevoie de cateva hainute in plus pentru tine si pentru copil, precum si de suficiente produse pentru igiena. 


Ce trebuie sa contina bagajul de maternitate?

Exista diferente intre nasterea ”la privat” si nasterea intr-un spital de stat, dar totusi exista lucruri care pot fi utile in ambele cazuri. Iata o lista completa de lucruri necesare pentru maternitate:

  • Actele necesare internarii: acestea sunt primele pe care este bine sa le adaugi in geanta ta de maternitate, deoarece ai nevoie de ele pentru a te interna si pentru a te externa;

  • Articole pentru igiena: adauga toate produsele de ingrijire personala de care tu si bebelusul veti avea nevoie pe durata internarii, precum sapun, periuta de dinti, pasta, gel de dus si prosoape;

  • Obiecte de imbracaminte: vei avea nevoie de haine confortabile, precum sunt camasile de noapte pentru alaptare si un halat (subtire, pentru vara, plusat, pentru iarna);

  • Articole pentru proaspata mamica: nu uita de obiectele tale preferate, precum o fotografie a unei persoane dragi sau cartea preferata;

  • Articole pentru bebelus: scutecele sunt nelipsite din bagajul pentru maternitate, la fel ca si un gel de dus si o crema cu zinc;

  • Obiecte de care nu ai nevoie: bijuteriile, dar si alte obiecte de valoare nu iti vor fi necesare pe durata internarii. 


Actele necesare internarii la maternitate

Pentru a fi posibila internarea la maternitate vei avea nevoie de cartea de identitate, o adeverinta de salariat si dosarul cu investigatiile medicale, ecografiile si analizele efectuate pe durata sarcinii. Bineinteles, vei mai avea nevoie de cardul de sanatate. 


Articole necesare mamei: Lucruri de care ai nevoie cand pleci sau te intorci de la maternitate

Atunci cand pleci la maternitate, vei avea nevoie de produse de igiena si ingrijire pentru tine, precum sampon, periuta si pasta de dinti, deodorant, hartie igienica, elastic de par, pieptene si tampoane absorbante. Sunt nelipsite obiectele care te vor ajuta sa te relaxezi pe durata internarii, precum o carte, casti pentru a asculta muzica preferata sau o tableta. 


Atunci cand te intorci de la maternitate, vei avea nevoie de hainele pentru iesirea din spital. Acestea iti pot fi aduse de sot in ziua externarii. In acelasi timp, s-ar putea sa ai nevoie si de un landou pentru bebelus.


Articole pentru nou-nascut necesare din primele clipe de viata

Nou nascut

Inca din primele clipe de viata nou-nascutul va avea nevoie de scutece marimea 0, motiv pentru care iti vor fi necesare gentile pentru scutece. Acestea sunt deosebit de practice pentru a depozita si transporta toate obiectele necesare celui mic, fiind utile atat la maternitate, cat si o lunga perioada dupa aceea. 


Alaturi de scutece, vei mai avea nevoie de o crema pentru eritem fesier si de ser fiziologic, ambalat in doze unice, cat si de comprese sterile. Acestea iti vor fi necesare pentru a curata ochii si buricul nou-nascutului. Nu uita de o unghiera pentru bebelusi, in cazul in care va fi nevoie sa tai unghiutele celui mic inca din spital. 


De asemenea, iti vor fi utile hainutele din bumbac, calcate si spalate in prealabil si o paturica sau 2-3 scutece din finet. Acestea te vor ajuta sa mentii patutul bebelusului mereu curat, regurgitarea fiind extrem de frecventa in primele luni de viata ale celui mic. 


Produse de igiena destinate bebelusului

Produse de igiena bebelusi

Exista putine produse de igiena de care vei avea nevoie pentru bebelusul tau in maternitate. Include in bagajul mamei 2 pachete de servetele umede recomandate celor mici si un sampon sau un sapun pentru bebelusi. 


Alaturi de acestea, vei mai avea nevoie de un prosop, ele fiind singurele obiecte de igiena folositoare pe durata celor cateva zile de spitalizare. 


Produse de igiena si ingrijire personala destinate mamei


Cu siguranta pe toata perioada sarcinii intreaga atentie este indreptata catre bebelus, insa atunci cand iti pregatesti bagajul nu poti exclude produsele de ingrijire personala, atat de necesare unei proaspete mamici. 


Acestea includ gelul de dus, samponul si balsamul de par, periuta si pasta de dinti, deodorantul, un prosop, cremele de fata si de corp, tampoanele absorbante si pieptenele, alaturi de elastice de par. Atentie si la absorbantele speciale de dupa nastere, pentru ca vei avea nevoie de acestea.


Articole pentru alaptare

Printre obiectele necesare mamei se afla si articolele pentru alaptare, precum pompa de san, un sutien pentru alaptare si o crema cu lanolina pentru ingrijirea sanilor. Totodata, viitoarele mamici vor avea nevoie de tampoane pentru alaptare, care le vor proteja hainele de petele firesti in aceasta perioada. 


Desi alaptarea este un proces natural, el nu este deloc simplu. Proaspetele mame se pot confrunta cu ragade (rani ale sanilor), cu ”furia laptelui” si cu puseele de crestere ale copiilor. 


Accesorii si produse pentru hranirea bebelusului

In cazul in care nu vei putea sa alaptezi, bebelusul va fi hranit cu lapte praf, care este asigurat in prima faza de unitatea medicala in care vei naste. Astfel, nu vei avea nevoie de accesorii si produse pentru hranirea bebelusului. Poti include insa in lista de obiecte necesare bebelusului suzete si accesorii, in eventualitatea in care iti vor fi de folos. 


Dupa plecarea din maternitate, vei avea nevoie acasa de biberoane, tetine si o formula de lapte praf adecvata varstei bebelusului tau. De asemenea iti va trebui un incalzitor si un sterilizator.


Ce hainute trebuie sa aiba bebe in si la iesirea din maternitate?

Bebelus in  bratele mamei

Pe durata sederii la maternitate bebelusul va avea nevoie de 2-3 body-uri cu capse, care sunt mai usor de imbracat, 2-3 perechi de pantaloni cu botosei si 2 salopete. Desi vei fi tentata inainte de nastere sa adaugi multe hainute pentru cel mic, limiteaza-te la articolele necesare pentru 3 zile pentru o nastere naturala si 5 zile in cazul unei nasteri prin cezariana. 


La iesirea din maternitate hainele de care vei avea nevoie difera in functie de sezonul in care te afli. Astfel, in zilele de vara un body si o pereche de pantalonasi sau un costumas vor fi suficiente. Pe masura ce vremea este mai rece poti adauga inca un strat sau doua de haine, alaturi de un combinezon pentru bebelusi, care sa asigure tot confortul termic de care cel mic are nevoie. 


Bineinteles, vei avea nevoie de o scoica auto pentru a pleca cu bebelusul de la maternitate in deplina siguranta. O scoica auto de la brandul-ul Cybex poate fi utilizata de la nastere pana cand bebelusul va atinge greutatea de 13 kilograme. In cazul in care nu doresti sa folosesti o scoica auto, poti opta pentru scaunul auto de la Cybex, care poate fi utilizat de la nastere pana cand cel mic va avea greutatea de 18 kilograme. 


Haine necesare proaspetei mamici

O proaspata mamica va avea nevoie de 2-3 camasi de noapte cu deschidere in fata pentru o alaptare mai usoara, papuci de interior si un halat. In aceasta perioada pot fi utili chilotii postnatali pentru lauzie, care sunt prevazuti cu benzi elastice pentru talie si zona inghinala si ofera un confort marit. 


Alte tipuri de obiecte care iti vor fi necesare

Alte obiecte care iti vor fi necesare la maternitate includ telefonul mobil, casti pentru a asculta muzica preferata sau pentru a urmari un film, carti, reviste si anumite obiecte care iti sunt dragi si te vor ajuta sa te simti cat mai confortabil la spital. Astfel, nu uita sa adaugi perna preferata sau o fotografie la care tii foarte mult. Acestea te vor ajuta sa iti personalizezi coltul tau din maternitate, pentru a parcurge mai usor emotiile firesti ale spitalizarii.

 

Nu uita de aparatul de fotografiat, pentru a surprinde cele mai frumoase momente din primele clipe de viata ale micutului tau. 


Lucruri de care nu vei avea nevoie

Dat fiind faptul ca te vei afla intr-un spital, nu vei avea nevoie de medicamente, acestea fiindu-ti asigurate de unitatea medicala in care te vei afla. De asemenea, nu iti vor fi necesare bijuteriile si obiectele de valoare. 


Propunere de activitati de relaxare pe timpul internarii

Relaxarea este foarte importanta, mai ales atunci cand te afli intr-un spital, fie ca ai nascut, fie ca nasterea urmeaza sa aiba loc. Prin urmare, acorda atentie activitatilor pe care le indragesti, pentru a te bucura de ele in maternitate. 


Acestea pot include vizionarea unui film relaxant sau a unui serial de comedie, ascultarea melodiilor preferate sau citirea unei carti. Toate acestea vor face ca timpul sa treaca mai usor, pana cand te vei putea intoarce acasa cu bebelusul tau. 


Ce ar trebui sa pregateasca partenerul sau persoana de sprijin?

In cazul in care maternitatea in care vei naste permite prezenta unui partener sau a unei persoane de sprijin pe durata nasterii, acesta trebuie sa fie pregatit pentru tot ceea ce presupune nasterea propriu-zisa. Urmarea unor cursuri prenatale iti va fi de ajutor, astfel incat partenerul tau sa iti poata fi alaturi pe durata nasterii. 


Sugestii de cadouri pentru proaspata mamica vizitata la maternitate


Exista nenumarate cadouri pe care le poti oferi unei proaspete mamici aflata la maternitate. Poti alege haine haioase pentru bebelus, o rama cu mulaj pentru amprentele bebelusului, bratari personalizate, un album foto sau jucarii pentru bebelusi. 


La fel de potrivite sunt accesoriile pentru mama, fie ca este o esarfa, fie ca este un pandantiv lucrat manual. Cu siguranta aceste cadouri vor fi incarcate de emotie si vor fi pretuite de mama, deoarece ii vor aminti cu drag de aceasta minunata perioada din viata ei. 


Prima plimbare a bebelusului

Prima plimbare a bebelusului, pe drumul de la maternitate catre casa, va fi imposibil de uitat. Alaturi de o scoica auto sau de un scaun auto, poti lega un port bebe, precum marsupiile de bebelusi, care poate fi utilizate de catre bebelusii cu o greutate de aproximativ 3,5 kilograme. Plimbarile cu bebelusul atunci cand porti un marsupiu vor fi confortabile atat pentru tine, cat si pentru cel mic. 


Intrebari Frecvente:


Ce tip de geanta se poate lua la maternitate?

La maternitate poti lua o geanta multifunctionala, cu buzunare si multiple compartimente, care sa iti permita o organizare eficienta a lucrurilor necesare pentru tine si pentru bebelus. De asemenea, iti poate fi de folos o geanta pentru scutece, in care sa pastrezi scutecele si obiectele de ingrijire pentru bebelus. 

Cat de multe lucruri poti lua cu tine la spital?

Desi iti vei dori sa ai cat mai multe lucruri cu tine la spital, data fiind sederea de scurta durata, de cateva zile, vei avea nevoie de putine obiecte. Orienteaza-te catre cele care iti vor fi necesare pentru 3 sau 5 zile de sedere. 

Daca se intampla sa uiti ceva in ziua respectiva?

In cazul in care se intampla sa uiti ceva in ziua respectiva, nu ai motive de ingrijorare. O persoana apropiata tie iti va putea aduce la maternitate obiectele de care ai nevoie.