Venirea pe lume a unui bebelus este o binecuvantare, iar cuplurile care au asteptat cu nerabdare sa isi intre in rolul de parinti trebuie sa calculeze fiecare pas. Inainte ca bebelusul sa ajunga acasa, parintii trebuie sa se gandeasca la toate aspectele – de la locul unde va dormi, pana la hrana si obiectele care il vor ajuta sa se dezvolte armonios. Este important ca un bebelus sa fie supravegheat, pentru a fi totul in regula. Inainte ca micutul sa ajunga in sanul familiei, parintii trebuie sa se asigure ca bebe are propriul sau loc. In acest sens, cei care isi intra in rolul de parinte trebuie sa stie, de exemplu, unde se va aseza patutul bebelusului.
In cele ce urmeaza, vei putea afla unde se pozitioneaza corect patutul celui mic, de ce este important ca bebelusul sa aiba un loc al sau, care sunt factorii de care trebuie sa tii cont si in ce alte lucruri ai mai putea investi pentru confortul celui mic.
1. De ce este important locul unde asezam patutul bebelusului?
Daca te-ai intrebat vreodata unde ar trebui sa fie asezat patutul unui bebelus, atunci trebuie sa stii faptul ca exista mai multe solutii pe care le-ai putea aborda. Inainte ca bebelusul sa fie adus acasa, toate aspectele trebuie puse la punct, pentru ca acesta sa aiba confortul de care are nevoie. Este esential ca fiul sau fiica ta sa aiba patutul propriu, insa exista posibilitatea ca bebe sa doarma si in acelasi pat cu mama.
Este important locul unde asezam patutul bebelusului? Categoric! Patutul celui mic trebuie sa fie asezat intr-o zona aerisita, dar ferita de curent sau alti factori care ar putea sa ii dauneze. Daca nu dispui de un spatiu special pentru cel mic, atunci bebe ar putea dormi si in camera cu tine. Cu toate acestea, este esential ca bebelusul sa aiba un loc corespunzator in care sa poata sta comod si sa aiba mobilitate, chiar si in timpul somnului. Patutul bebelusului trebuie sa fie asezat intr-o pozitie cat mai accesibila si sa nu fie inconjurat de alte obiecte care ar putea sa il raneasca. Este important sa ai loc pentru a merge la patutul bebelusului in orice moment al zilei.
Inainte de a achizitiona un patut pentru bebe, trebuie sa ai in vedere spatiul din camera. Este recomandat sa masori locul in care vrei sa montezi patul celui mic si, mai apoi, sa iti faci o lista cu ce alte lucruri ar mai fi necesare pentru bebelus. Camera in care va sta trebuie sa fie nu doar functionala (in ideea de a avea lucrurile necesare), ci si corect amenajata si fara sa aiba obiecte ce ar putea sa ingreuneze activitatile specifice perioadei de dezvoltare in care se afla (de exemplu schimbatul si alaptatul). Dupa ce ai luat toate dimensiunile din incapere, trebuie sa ai o atentie sporita si asupra patului in sine. Patul celui mic poate fi construit din mai multe tipuri de materiale, de aceea este esential sa alegi unul care sa fie durabil. De exemplu, patuturile din lemn sunt recomandate pentru ca materialele din care sunt fabricate sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci si pentru ca ofera un confort sporit celui mic. Daca vrei sa fie si colorat, este recomandat ca vopseaua sa fie pe baza de apa. Pe de alta parte, atunci cand alegi sa achizitionezi un pat pentru bebelus, trebuie sa ai in vedere si distanta dintre gratiile sale. Trebuie sa te asiguri ca bebe nu isi va strecura capul printre gratiile respective, mai ales in perioada in care va incepe sa exploreze totul din jurul sau si va fi curios sa se miste si sa atinga lucrurile din jur. Tot in aceeasi idee, patutul celui mic nu trebuie sa fie pozitionat sub o oglinda, rafturi sau alte obiecte pe care ar putea sa le atinga si sa le darame. Este important ca in orice loc s-ar afla bebelusul tau, acesta sa fie in siguranta.
2. Factorii de care trebuie sa tii cont in functie de locul in care se aseaza patutul bebelusului
In momentul in care te decizi sa asamblezi patutul bebelusului, trebuie sa te asiguri ca ai spatiul necesar si ca montarea lui va fi rapida si sigura. Este recomandat sa ceri ajutorul magazinului de unde il achizitionezi, in conditiile in care te afli in imposibilitatea de a monta patutul pe cont propriu. Unii dintre furnizori ar putea avea disponibile echipe care sa ajute, dar daca vrei sa montezi singura sau alaturi de partenerul tau patutului bebelusului, trebuie sa respectati indeaproape toate instructiunile. Multi parinti se intreaba unde se aseaza patutul bebelusului, iar raspunsurile pot fi multiple. De pilda, patutul unui bebelus se poate monta fie in camera care va fi a lui, fie chiar in camera parintilor. In conditiile in care patutul celui mic va fi in camera ta, trebuie sa iei in considerare locul unde va fi montat si ce altceva va avea in jurul sau. De exemplu, daca bebe va sta cu parintii in camera, atunci exista si varianta achizitionarii unor patuturi pliabile de diferite dimensiuni. Unele dintre acestea pot avea arcada cu jucarii tocmai buna pentru cel mic atunci cand este treaz, dar si un sistem de leganare, mai ales atunci cand trebuie sa doarma si sa se linisteasca. De retinut este faptul ca un patut pliabil este foarte util pentru incaperile in care spatiul nu este extrem de mare.
2.1. Amplasarea unui patut de bebelus in functie de spatiu
Amplasarea unui patut pentru bebe poate fi gandita, in primul rand, in functie de spatiul de care dispui. Este important ca patutul sa fie pozitionat corect, sa fie stabil, iar bebelusul sa fie in siguranta. Atunci cand il amplasezi trebuie sa ai masuratorile reale ale incaperii. Inainte de a-l monta, ar fi indicat sa iti intrunesti o lista cu toate elementele de care ai nevoie pentru camera celui mic. Cel mai bine ar fi ca patul bebelusului sa fie lipit de unul dintre peretii camerei, insa in jurul lui sa nu existe alte obiecte pe care ar putea sa le traga cu mainile si sa cada peste el. De exemplu, daca pui patutul bebelusului pe partea in care se afla si usa camerei, atunci ar fi indicat ca deasupra lui sa nu existe alte obiecte (rafturi, oglinzi sau etajere). Acestea pot fi amplasate cat mai departe de patutul celui mic. Pe de alta parte, un scaun, masuta de schimbat sau un dulapior pot fi amplasate la o distanta sigura de cel mic.
In conditiile in care bebe va dormi cu tine in camera, atunci patutul poate fi amplasat intr-unul dintre colturile incaperii sau chiar in apropiere de patul matrimonial. Atunci cand bebe creste, este normal ca acesta sa inceapa sa exploreze totul din jurul sau, sa atinga si sa incerce sa le apuce cu manutele. Totodata, este indicat ca patutul bebelusului sa nu fie pozitionat nici in dreptul unor perdele sau draperii, acestea reprezentand alte obiecte de care ar putea sa se prinda cu mainile si sa le traga.
Dupa ce ai aflat unde se pune patutul bebelusului, trebuie sa te gandesti la ce tipuri de lenjerii vei folosi pentru cel mic. Este important ca acestea sa fie hipoalergenice si sa nu fie fabricate dintr-un material care ar putea sa ii provoace transpiratie bebelusului.
2.2. Amplasarea unui patut de bebelus in functie de luminozitate
O amplasare a unui patut de bebelus se poate face si in functie de luminozitate. Este important sa retii faptul ca patutul nu trebuie sa stea sub nicio forma in intuneric, ci trebuie sa ai mereu vizibilitate buna asupra sa. De asemenea, atunci cand amplasezi patutul bebelusului intr-o alta camera decat cea in care stai tu, ai putea opta si pentru un dispozitiv de monitorizare. Prin intermediul acestuia, poti sa il vezi si sa il auzi chiar si atunci cand esti intr-o alta incapere din casa.
De asemenea, daca vrei ca patutul celui mic sa fie luminat corespunzator, poti achizitiona o lampa de veghe pentru bebe, care se roteste si proiecteaza atat pe tavan, cat si pe pereti diferite figurine luminate. Daca nu doresti ca atentia celui mic sa fie distrasa inainte sa adoarma, ai putea sa investesti intr-o lampa de veghe simpla, cu o culoare calda, placuta ochiului. Mai exista si varianta unei veioze simple care poate fi amplasata fie langa patut, fie pe un raft din apropiere. Specialistii sustin, insa, faptul ca lumina de veghe ar putea fi un factor care ajuta la dezvoltarea creierului unui bebelus.
2.3. Amplasarea unui patut de bebelus in functie de sursa de caldura
Evident, amplasarea unui patut de bebelus poate fi efectuata si in functie de sursa de caldura. Atat bebe, cat si patutul lui nu trebuie sa se afle intr-o parte a camerei in care bate excesiv soarele.
Pe timpul verii, cand razele soarelui sunt puternice, copilul ar putea sa experimenteze nu doar un disconfort, ci si arsuri pe corp. Pielea bebelusului este extrem de sensibila, motiv pentru care cel mic trebuie sa fie ferit de factorii externi care i-ar putea face rau. Pe de alta parte, patutul unui bebe nu trebuie sa fie pozitionat la geam si pentru ca ar putea sa ii fie curent in momentul in care aerisesti incaperea. In plus, iarna, cand temperaturile sunt scazute, aerul rece care ar putea intra pe la incheieturile ferestrei poate periclita sanatatea celui mic.
Totodata, patutul unui bebelus nu ar trebui sa stea nici in apropierea unui calorifer, de oricare tip ar fi el. Este important ca bebe sa fie confortabil si din punct de vedere termic. Asigura-te ca lenjeria de pat este intotdeauna curata si intinsa si, de asemenea, e important sa fii atenta la materialul din care este fabricata. Diferite surse de caldura ar putea crea un disconfort general bebelusului, motiv pentru care patutul lui trebuie sa fie la o distanta sigura de orice factor care ar putea sa ii dauneze.
3. Ce alte obiecte mai pot fi adaugate in apropierea patutului, dupa amplasarea acestuia?
Dupa ce patutul bebelusului a fost montat si amplasat in camera, ai putea sa te gandesti si la alte obiecte care ar putea fi esentiale celui mic. Daca te gandesti ca in patut ai putea sa ii pui jucarii, atunci ar trebui sa eviti aceasta idee. Unii dintre specialisti sustin ca nu ar trebui ca in patutul celui mic sa existe jucarii, pentru a nu se lovi de ele si pentru a nu exista riscul de sufocare – unele parti din jucarii ar putea sa se desprinda imediat, iar cel mic sa le inghita. Pe de alta parte, exista o varianta care poate fi abordata, si anume patutul care are direct jucariile agatate deasupra. De asemenea, nici perna nu ar trebui sa existe in patut, cel putin cat timp este bebe foarte mic. Daca te gandesti care ar fi momentul oportun ca bebe sa renunte la patutul lui, atunci sa stii ca nu exista neaparat o varsta anume. Cu toate acestea, multi copii incep sa doarma fie cu parintii, fie singuri, direct intr-un pat normal. Este important sa fii atenta la momentul in care bebelusul tau incepe sa stea in picioare in patut si incepe sa escaladeze grilajul. Atunci ar trebui sa te reorientezi spre a-i schimba locul de dormit.
Bebelusul tau trebuie sa aiba parte de tot confortul pentru a avea o dezvoltare frumoasa, armonioasa. Este important sa il supraveghezi indeaproape pe cel mic, mai ales in primii ani de viata, sa ii oferi hrana corespunzatoare, pentru ca organismul sau sa asimileze vitaminele, mineralele si nutrientii esentiali. Pune accent pe educatie si ajuta-l sa descopere mediul inconjurator. Totodata, ofera-i suport si joaca-te alaturi de el, pentru a putea sa ii dezvolti imaginatia si inteligenta. Jocurile sunt benefice pentru dezvoltarea cognitiva si il ajuta pe cel mic sa isi faca legaturi neuronale. Evident, nu uita sa iti faci amintiri placute alaturi de cel mic si sa va bucurati impreuna de ele, atunci cand va creste si va putea sa inteleaga informatiile pe care i le transmiti.
Sursa foto: Pexels.com