Una dintre cele mai frumoase binecuvantari ale vietii reprezinta copiii. Odata ce o persoana doreste sa devina parinte, trebuie sa ia in considerare extrem de multe aspecte, de la cele care tin de partea financiara, pana la cele care tin atat de educatie, cat si de gradul de implicare al parintelui. Un copil poate fi asemanat cu o piatra nestemata care trebuie slefuita cu atentie, pentru a ajunge in cea mai frumoasa si buna forma a sa si, mai mult decat atat, sa straluceasca din toate unghiurile. Puiul tau de om trebuie sa cunoasca lumea intreaga, sa descopere, sa atinga, sa simta si sa perceapa, alaturi de parinte, tainele vietii. Inca de la varste fragede, micutul tau poate avea parte de calatorii extraordinare, oriunde in lume. Insa, daca te-ai decis ca este momentul ca acesta sa mearga si sa fie martor la frumusetile naturii, atunci trebuie sa iei in considerare faptul ca exista o lista cu lucrurile pe care ar trebui sa le ai in bagaj, indiferent de locul in care alegeti sa mergeti. Fie ca mergeti in vacanta cu copiii in Romania, fie ca alegeti o destinatie din Europa sau chiar pe alt continent, trebuie sa stii ca sunt anumite chestiuni la care trebuie sa fii atent, inainte de plecare si in timpul sederii voastre la destinatia aleasa.

In cele ce urmeaza, tu vei putea afla cum sa te pregatesti pentru plecarea in vacanta cu copiii, locurile pe care le-ati putea vizita impreuna, fie in tara, fie peste hotare, importanta acestui pas pentru cei mici, dar si ce trebuie sa contina bagajul lor. O vacanta cu micutii tai se poate transforma intr-una dintre cele mai frumoase amintiri!

1. Unde sa mergi in vacanta cu copiii in Romania si de ce este important acest pas pentru cei mici?

bebe la plaja

Plecatul in vacanta cu copiii poate fi, uneori, o adevarata provocare pentru parinti. Insa, chiar daca poate fi o aventura totala, atat pe drum, cat si la destinatie, un concediu alaturi de cei mici are si o multitudine de avantaje. Pentru copiii tai, plecatul in vacanta este un pas foarte important, deoarece, in acest mod, vor avea ocazia sa descopere lucruri si locuri noi. Evident, depinzand si de varstele pe care le au cei mici, exista mai multe locuri pe care le puteti vizita impreuna. Este important ca, inainte sa plecati intr-o vacanta, sa va ganditi ce v-ar placea sa vizitati, daca este in regula pentru copii, in ce perioada si in ce mod se va desfasura calatoria.

Insa, care sunt beneficiile de care vor avea parte copiii, daca vor merge in excursii inca de la varste mici? Specialistii recomanda ca, inca de la varste fragede, cei mici sa descopere mediul inconjurator. Insa, in momentul care tu, ca parinte, planifici o vacanta alaturi de copii, trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte. In acest sens, trebuie sa ai in vedere care este durata calatoriei, ce distanta aveti de parcurs, unde mergeti in vacanta si care sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le aveti cu voi. O vacanta are menirea nu doar de a oferi relaxare, ci si o incursiune in cultura, fauna, flora si traditiile locului. In acest mod, o vacanta cu copii mici sau mari va putea reprezenta si o lectie de istorie si geografie.

Cunoasterea si intreprinderea unor activitati noi vor ajuta atat bebelusii, cat si copiii mai mari sa isi creeze legaturi sinaptice noi in creier. In acest mod, i-ar putea ajuta la a avea o memorie mai buna, dar si la dezvoltarea atentiei distributive. Joaca in natura ii ofera o atlfel de libertate, fata de cea dintr-o incapere, deoarece prin acest mod are ocazia sa ii fie stimulate diferit simturile. De exemplu, atingerea firelor de iarba sau a nisipului poate reprezenta o noutate pentru cel mic, fiindu-i, apoi, starnita curiozitatea si setea de cunoastere.

Insa, unde ai putea merge in vacanta cu copiii in Romania? Care ar putea sa fie locurile potrivite pentru cei mici in asa fel incat sa se relaxeze, dar si sa invete sau sa vada lucruri noi? Sunt intrebari pe care multi dintre parinti si le adreseaza si pentru care exista solutii, chiar si in functie de varsta pe care o are copilul tau.

Daca te-ai gandit sa pleci in vacanta cu copiii la mare in Romania, atunci ai cateva optiuni dintre care ai putea alege. De exemplu, daca nu doresti sa ai parte de prea multa galagie, dar nici de aglomeratie, atunci ai putea merge cu bebe pe o plaja salbatica. Plajele de la Corbu, Vadu sau Tuzla sunt cateva dintre zonele unde va puteti desfasura un concediu cu cei mici. Daca sunteti mai aventurosi de fel si doriti sa va creati singuri propriul confort, ati putea opta chiar pentru inchirierea unei autorulote. Experienta va fi cu totul diferita, daca alegi sa campezi cu familia, iar cei mici vor avea ocazia sa descopere mai mult plaja. In plus, cei mici vor putea aduna scoici, se vor putea balaci in apa si vor descoperi ce frumuseti ascunde litoralul nostru.

Daca nu sunteti impatimiti ai marii, atunci Delta Dunarii ar putea fi o alegere optima pentru familie. De exemplu, poti opta pentru un sejur in Gura Portitei, zona in care Marea Neagra si Delta se intalnesc, in comuna Jurilovca. Micutii tai vor putea avea ocazia sa invete cate ceva despre zona geografica respectiva. In plus, puteti vizita impreuna si anumite obiective turistice, iar o plimbare in rezervatia Biosfera Delta Dunarii poate deveni o amintire foarte frumoasa pentru familie.

Iar, daca vrei sa mergi in vacanta cu copiii la munte, si in acest caz veti putea face impreuna activitati. De exemplu, cei mici se pot bucura de aerul curat de munte si puteti vizita imprejurimile. Daca alegeti un sejur in zona orasului Brasov, cei mici pot descoperi atat traditiile locale, cat si fapte istorice. In oras exista muzee, centre de arta si cetati care pot fi vizitate. In proximitatea Rasnovului, cei mici pot merge in parcul de dinozauri sau chiar in parcurile de aventura. Astfel de parcuri pot fi regasite atat in Azuga, cat si in Bihor, Sibiu, Harghita sau Hunedoara. In plus, pe timpul vacantei, copiii se pot bucura si de alte activitati, precum olaritul sau tirul cu arcul. O activitate noua este importanta pentru cel mic, pentru ca in acest mod va putea descoperi noi pasiuni.  Mersul intr-o vacanta in Romania cu copii poate fi antrenanta!

2. Ce trebuie sa treci pe lista cu bagajul de vacanta cu copiii in functie de varsta?

mama si copilul care fac bagajele

Inainte sa faci rezervare in locatia dorita, trebuie sa iei in considerare perioada in care veti merge, verificand si starea meteo. Planuirea in familie a unui itinerariu poate fi o solutie utila si functionala. Prima vacanta cu copii mici poate fi istovitoare pentru parinti, motiv pentru care trebuie sa te pregatesti dinainte de plecare. In acest sens, este recomandat sa faci o lista de vacanta pentru bebe, pentru a fi sigur, tu ca parinte, ca nu vei uita lucrurile de care ai cea mai mare nevoie. Lista pentru vacanta cu copii mici trebuie sa contina de la obiectele necesare pentru acestia, pentru drum, pana la cele simple, dar extrem de esentiale pentru un sejur placut. Ca sa fii sigura ca nu omiti sa treci ceva pe lista, este recomandat ca aceasta sa fie completata pe categorii care vor reprezenta, in primul rand, articole de voiaj pentru copii, precum genti sau organizatoare pentru cei mici, modul de deplasare si tipul de transport, atat la dus, cat si la intors, destinatia, anotimpul, dar si sanatatea.

Iata ce nu ar trebui sa omiti, in functie de tipul de transport si de varsta copiilor:

  • Transportul cu masina

Pentru o calatorie confortabila, dar si in siguranta cu autoturismul, poti avea in vedere scaune auto pentru copii, adaptate pe categoria de varsta si greutatea celor mici. Acestea dispun de sisteme de siguranta performante, cu prindere de bancheta. De asemenea, daca copiii tai se incadreaza in categoria de varsta 0 – 24 de luni, atunci poti opta pentru scoici auto. Acestea  ofera posibilitatea de a fi utilizate atat in regim auto, cat si pentru transportul pedestru. Precum si in cazul scaunelor auto, si scoicile pot fi atasate de cadrul caruciorului.

  • Transportul cu trenul

In conditia unui transport cu trenul si a unei varste foarte mici a copilului, dar si pentru a avea parte de o calatorie confortabila, alegerea unor marsupii pentru bebelusi ar putea fi o solutie optima. Marsupiul poate fi ajustat in functie de marimea si greutatea copilului tau si face ca transportul sa fie unul comod atat pentru parinte, cat si pentru cel mic. In acelasi timp, depinzand de tipologia destinatiei, e recomandabil sa alegi varianta cea mai utila care sa-ti ofere si o mobilitate facila. Lista de bagaj pentru vacanta cu copii trebuie atent parcursa astfel incat micutul tau sa fie atat protejat, cat si nerestrictionat de la activitatile uzuale care trebuie parcurse in timpul drumului. In calatoriile cu trenul pot fi adecvate carucioare pentru copii din categoria celor rabatabile, care ofera o manipulare usoara in spatii inguste.

  • Transportul cu avionul

Trebuie sa acorzi o atentie deosebita si in cazul transportului cu aeronava, motiv pentru care trebuie sa tii cont si de regulile impuse de compania aeriana. Daca copilul tau are sub varsta de 2 ani, poate fi transportat in timpul zborului in bratele tale, insa intr-un marsupiu, caz in care, la urcarea in aeronava, compania iti va oferi o centura de siguranta speciala. Pe de alta parte, daca copilul tau are peste 6 luni, ai posibilitatea de a plati un bilet pentru un loc normal, insa micutul tau trebuie sa foloseasca un scaun auto compatibil conditiilor de zbor impuse.  

Odata ajunsi la destinatie, pe lista de vacanta cu copii trebuie sa nu lipseasca obiectele care ii vor face confortabila sederea, dar si modalitati diferite de recreere in natura. In acest sens, poti alege o serie de articole de plimbare pentru copii adecvate varstei. De exemplu, daca mergi la mare cu familia, micutii tai se pot plimba cu trotineta sau bicicleta pe faleza.

Programul de masa al copilului este esential si trebuie respectat, pentru ca acesta sa se dezvolte corect si armonios. Atunci cand pleci in concediu cu micutul tau nu trebuie sa faci rabat de la orele de masa. In functie de varsta pe care o are cel mic, dar si de recomandarile medicului pediatru, acesta trebuie sa fie hranit, pentru ca organismul sau sa aiba atat nutrientii, cat si mineralele si vitaminele necesare unei dezvoltari optime. Lista de bagaj trebuie sa cuprinda si articole de masa pentru copii, printre care scaunul de masa care va face facila hranirea bebelusului, incalzitorul de lapte sau robotul pentru gatit, rapid si usor de folosit. In plus, nu uita de vesela pentru copii, de la lingurite si farfurii, pana la pahare si biberoane.

Pentru locatia de destinatie va fi necesar sa te asiguri ca nu ai uitat si alte accesorii care sa faca vacanta mai comoda atat pentru tine, cat si pentru bebe. De exemplu, daca pleci cu familia cu cortul, autorulota sau in alta locatie mai rustica, este preferabil sa ai paturi pliabile pentru copii, dar si monitoare de supraveghere pentru copii, pentru a sti mereu ca acestia sunt in siguranta. De asemenea, bagajul copiilor trebuie sa contina hainute si incaltaminte adecvate anotimpului si starii meteo. In cazul unui concediu cu bebe la mare, micutul tau trebuie sa fie protejat si din calea razelor soarelui, motiv pentru care utilizarea unei protectii solare cu nivel ridicat de SPF.

Nici sanatatea celui mic nu trebuie neglijata. Bagajul trebuie sa contina si o trusa de prim ajutor cu spirt, pansamente, antitermice, antidiareice, antialergice, antivomitive. Medicamentele se vor administra conform instructiunilor indicate de medic sau prospect, sub atenta observatie a parintilor.  

Nu in ultimul rand, pe langa toate articolele de imbracaminte si incaltaminte, obiectele de transport si cele specifice servirii mesei, copiii au nevoie si de jucarii. Pentru ca isi pot pierde concentrarea asupra unui lucru destul de repede si curiozitatea poate fi mare la o varsta frageda, ar fi indicat sa aiba in bagaj si cateva jucarioare care sa-i ocupe timpul. Animalutele de plus, jucariile din lemn, masinutele sau papusile ii vor insenina sejurul.

3. La ce trebuie sa ai grija, atunci cand mergi intr-o vacanta cu copiii in Europa?

mamica cu fetita in aeroport

Si vacanta cu copiii in Europa poate fi o adevarata aventura, mai ales pentru parinti. Insa, inainte de plecarea peste hotare, trebuie sa te interesezi atat de conditiile de deplasare in tara in care veti merge, dar si de actele pe care trebuie sa le aveti asupra voastra. Precum si in cazul unei vacante in Romania, si in orice tara europeana trebuie ca familia sa fie pregatita pentru orice situatie. Exista mai multe destinatii de vacanta cu copii mici dintre care poti alege, in functie de varstele lor. De exemplu, parcul de distractii Disneyland din Franta este una dintre atractiile de top pentru cei mici. Temele aplicate din desenele animate pot “fura” privirile celor mici, ramanand fascinati de culorile vibrante, muzica si activitatile la care pot lua parte.

Pe de alta parte, intreaga familie se poate distra de minune si in Bulgaria, in statiunea Sunny Beach, in cel mai mare parc de distractii de pe litoralul bulgaresc. Parcuri de distractii tematice se mai regasesc si in Belgia, Germania sau Spania. Daca te intrebi unde sa mergi cu bebe in vacanta, ei bine solutii exista si ramane doar sa planifici detaliile cu familia.

Mersul in vacanta cu bebelusul poate fi dificil, pentru perioade lungi, dar asta nu inseamna ca nu-ti poti planifica un astfel de concediu. Trebuie sa ai in vedere asigurarile de sanatate valabile pentru tara de destinatie, conditiile de drum, dar si cele de cazare. Un bebelus impune foarte multa atentie, are nevoi speciale, motiv pentru care plecarea intr-o astfel de vacanta este mai sigura in conditiile unui transport privat, precum autoturismul personal sau cu avionul care, implicit, ar micsora durata de tranzit. Cand vine vorba despre destinatii de vacanta cu copii mici in strainatate, poti aplica aceleasi reguli de planificare a bagajelor. Alegerea corecta a unor destinatii de vacanta cu bebelusi poate face diferenta intre un concediu reusit sau unul stresant. Ai putea tine cont de faptul ca pentru bebelusi sunt potrivite destinatiile mai putin aglomerate si galagioase care nu vor provoca stres suplimentar copilului tau. In acelasi timp, daca optezi pentru o zona de plaja, poti avea in vedere ca aceasta sa aiba un nisip fin, sa nu fie o zona costiera, pentru ca s-ar putea accidenta, iar apa marii sa nu fie atat de rece. De exemplu, un sejur la malul Marii Egee ar putea fi mai potrivit pentru copii, fata de unul la malul Marii Mediterane, deoarece apa are o temperatura diferita.

Orice destinatie poate fi reusita, daca ai o planificare prealabila si daca nu omiti niciunul dintre lucrurile pentru cei mici, esentiale intr-o astfel de deplasare. Nu uita sa imortalizezi cele mai frumoase momente din vacanta si sa le adaugi la albumul de familie, pentru ca, peste ani, sa iti aduci aminte de clipele traite alaturi de copii si partener.

Sursa foto: Pexels.com