Pentru mamicile aflate la prima sarcina si, implicit, la prima nastere, cele cateva luni de dupa venirea lui bebe pot fi destul de dificile. Cat doarme, unde si in ce pozitie doarme bebelusul sunt subiecte de interes si de discutie printre proaspetele mamici, iar parerile sunt impartite, si de fiecare data diferite. 

Fiecare copil este unic si se dezvolta in felul sau. Fiecare parinte alege ce-i mai bine pentru copilul lui. In timp ce unii parinti pregatesc camera bebelusului chiar de dinainte de nastere, altii fac loc patutului in dormitorul matrimonial. In timp ce unii bebelusi dorm bine si neintrerupt pe timpul noptii, altii se trezesc de mai multe ori pana rasare soarele. Daca in privinta locului si timpului optim pentru somn, alegerile parintilor sunt in majoritate subiective, in ceea ce priveste pozitia corecta de somn a nou-nascutului si bebelusului, recomandarea specialistilor este unica si justificata. 

Care este pozitia corecta si sigura pentru somnul nou-nascutilor si bebelusilor, ce pozitii de somn trebuie evitate, dar si ce poti face tu, ca parinte, sa ii oferi micutului un somn linistit si odihnitor sunt lucruri de care vei afla din randurile urmatoare. Articolul este pur informativ. Daca te ingrijoreaza anumite aspecte sau ai si alte intrebari legate de somnul bebelusului tau al caror raspuns nu l-ai gasit aici, cere ajutorul unui medic pediatru.

1. Pozitia corecta de somn la bebelusi - cum dorm bebelusii in siguranta?

pozitia corecta de somn la bebelusi cum dorm bebelusii in siguranta

Pentru siguranta lor, toti bebelusii ar trebui sa doarma pe spate in primul an de viata - este recomandarea Academiei Americane de Pediatrie (American Academy of Pediatrics/ AAP). Ar putea parea riscant, dar nu este, spun specialistii. Pozitia de somn a bebelusilor pe spate ii ajuta sa respire, mentinandu-le nasul si gura neobstructionate. 

Riscul de inec in somn

Ingrijorarea principala a mamelor, in general, cu atat mai mult a proaspetelor mamici, este ca nou-nascutul ar putea sa se inece cu saliva sau cu voma in timp ce doarme pe spate. Specialistii spun ca nu exista dovezi in acest sens. De fapt, motiveaza acestia, pozitia de somn pe spate la bebelusi ii ajuta sa elimine fluidele ajunse la nivelul gurii (datorita anatomiei cailor respiratorii, bebelusul inghite orice scuipa sau tuseste in timpul somnului), lucru care nu se intampla atunci cand copilul doarme pe burta sau pe o parte. Dormitul pe burta sau in lateral sunt pozitii de somn nerecomandate pentru nou-nascuti si bebelusi sub un an de viata. Daca este de la sine inteles motivul pentru care nu se recomanda ca bebelusii sa doarma pe burta, problema cu pozitia de somn pe o parte este ca micutul se poate intoarce foarte usor pe burta. De aici, riscurile cresc. Pana la varsta la care se poate intoarce singur si alege pozitia de somn preferata, este important sa-l pui pe bebe la somn de fiecare data pe spate. 

Aplatizarea capului bebelusului

O alta ingrijorare a mamelor este aplatizarea capului bebelusului, care poate aparea odata cu dormitul pe spate pentru un timp indelungat. Daca se intampla acest lucru, este de obicei temporara si poate fi prevenita prin incurajarea nou-nascutului de a sta pe burtica in timp ce este treaz. De retinut si foarte important este ca intotdeauna micutul sa fie supravegheat. AAP recomanda o perioada scurta de stat pe burta imediat ce copilul ajunge acasa de la maternitate, urmand ca perioada sa se extinda la 15 - 30 minute in fiecare zi pana la varsta de sapte saptamani. 

Somnul pe spate la copiii nascuti prematur 

Dormitul pe spate este recomandat si bebelusilor nascuti prematur. Sunt si cazuri, insa, in care micutii veniti pe lume mai devreme pot avea nevoie sa doarma pe burta. De regula, cand se confrunta cu boli respiratorii. Pozitia de somn pe burta a bebelusului nascut prematur va fi intotdeauna supravegheata, in spital. Odata ce sunt stabili din punct de vedere medical, bebelusii nascuti prematur pot dormi pe spate.

2. Pozitia de somn a nou-nascutului - crearea unui mediu sigur pentru somn

pozitia de somn a nou nascutului crearea unui mediu sigur pentru somn

Copiii care dorm pe spate prezinta, se pare, un risc mai scazut de sindrom de moarte subita a sugarului (SMSS sau SIDS). Desi nu exista garantie ca poate fi prevenit, un mediu sigur de somn poate reduce riscul aparitiei SMSS in randul bebelusilor, o dovedesc cercetarile efectuate pe aceasta tema.

Sa vii cu bebelusul acasa de la maternitate poate fi coplesitor. Anxietatea parintilor, dar si riscurile asociate somnului pot fi semnificativ reduse daca sunt urmate recomandarile venite de la specialisti. La fel de importanta cum este pozitia de somn a nou-nascutului in patut este si crearea unui mediu sigur pentru somn. Tu, ca parinte, esti responsabil sa-l asiguri. 

Ce poti face tu sa-ti stii bebelusul in siguranta in timpul somnului este sa:

  • il pui sa doarma de fiecare data pe spate; 
  • te asiguri ca suprafata pe care doarme este plata si ferma; salteaua trebuie sa se potriveasca perfect cadrului patutului; salteaua trebuie sa fie de duritate medie spre tare; sunt de evitat saltelele foarte moi, care pot lua forma corpului bebelusului;
  • te asiguri ca nu exista obiecte suspendate in jurul patutului - cabluri, jucarii;
  • acoperi salteaua cu un cearsaf de pat confectionat dintr-un material confortabil si sigur (bumbac de foarte buna calitate); cearsaful sa fie prevazut cu elastic de jur-imprejur, care sa impiedice alunecarea si formarea cutelor; nimic altceva nu ar trebui sa se afle in patut, langa copil, in timpul somnului;
  • alegi pentru el un patut aprobat pentru siguranta bebelusului;
  • te asiguri ca temperatura din camera este una constanta si potrivita (nu mai putin de 18°C, nici mai mult de 20°C pe timp de noapte); fereste patutul de curenti de aer si nu exagera cu caldura;
  • plasezi patutul copilului departe de aer conditionat si/sau calorifere;
  • il imbraci in haine confortabile pentru somn - un scutec, un body, pijamaua si sacul de dormit; 
  • stabilesti o rutina de somn cand bebelusul este inca mic, recomandat intre patru si sase luni de viata;
  • ii stabilesti locul de somn in camera ta;

infesi copilul, daca asta iti doresti, insa nu prea strans; bebelusul infasat va sta intotdeauna pe spate; infasatul ar trebui oprit in jurul varstei de trei-patru luni, cand cel mic da semne ca ar vrea sa se rostogoleasca 

Ce NU trebuie sa faci este sa:

  • pui in patut lenjerie, perne, cuverturi, jucarii de plus care ar putea provoca sufocare accidentala; nu trebuie sa existe in patutul copilului nimic ce i-ar putea ingreuna sau bloca total respiratia in timpul somnului;
  • lasi copilul sa doarma pe canapea, pe o saltea foarte moale sau pe una cu apa;
  • ii acoperi capul in timpul somnului;
  • ii pui capul pe perna in primele doua luni de viata;
  • sa-l acoperi cu o patura sau sa il imbraci in haine largi; un sac de dormit pentru bebelusi este suficient;
  • sa-l imbraci in prea multe haine; bebelusul are nevoie de doar un strat de haine in plus fata de ce porti tu in acelasi mediu pentru a fi confortabil;
  • expui copilul la fum de tigara;
  • dormi cu copilul in pat (exista risc de sufocare);

Locuri alternative de dormit 

Dar bebelusul nu va dormi doar in patutul lui. Vor fi dati in care sunteti pe drumuri, si atunci scoica auto ii va tine loc de patut. In caz de plimbari mai lungi sau vacante care se intind pe mai multe zile, vor fi landoul si patutul pliabil. Daca-i prea obosit, va adormi direct in salteaua de joaca. Cand se intampla asta, trebuie sa te asiguri ca acea suprafata pe care el doarme respecta normele de siguranta pentru somnul bebelusilor. Saltelele interactive, patuturile pliabile, landourile, scoicile auto, carucioarele pentru copii trebuie aprobate ca fiind sigure pentru somnul nou-nascutilor si bebelusilor. La fel si babynest-urile. 

Daca bebelusul adoarme, totusi, intr-un alt loc decat in patutul sau, cum ar fi un scaun auto, leagan de copii, carurior, ar trebui mutat cat de repede posibil pe o suprafata plata si ferma, de dormit pe spate.

Dormitul cu bebelusul in pat 

Dormitul in pat cu bebelusul, conform AAP, nu este recomandat. Sub nicio forma, cel mic nu poate dormi in patul parintilor. Riscul de sufocare accidentala, in acest caz, este cu mult mai mare decat in cazul in care bebe doarme in patutul lui. Asta nu inseamna ca nu poti hrani bebelusul in pat, dar de indata ce masa a fost luata, nou-nascutul trebuie asezat in patut, in pozitia corecta pentru somn, pe spate. 

Daca se intampla sa adormi frecvent in timp ce alaptezi in pat, asigura-te ca nu exista perne, paturi sau orice alte obiecte care pot acoperi gatul, fata sau capul bebelusului. Este important sa elimini orice obiect care ar putea sa blocheze respiratia bebelusului la o eventuala rostogolire sau care l-ar putea incalzi prea tare. De indata ce te-ai trezit, pune copilul la locul lui, in patut. De altfel, evita sa adormi cu copilul in alte locuri din casa, in afara dormitorului, cum ar fi pe canapea, in fotoliu, chiar in cada. Riscurile cresc semnificativ in aceste situatii. 

La fel de important este si sa nu dormi cu cel mic daca, din varii motive, trezirea iti este ingreunata. Spre exemplu, daca esti foarte obosita sau daca urmezi un tratament medicamentos care da somnolenta. La fel si daca bebe este foarte foarte mic sau nascut prematur. Si in aceste cazuri, riscurile de accidente asociate somnului la bebelusi sunt mai mari.

Dormitul cu bebelusul in aceeasi camera

pozitia de somn a nou nascutului dormitul cu bebelusul in aceeasi camera
Daca dormitul cu bebelusul in pat trebuie evitat, dormitul cu bebelusul in camera este chiar recomandat. Cel putin in primele sase luni din viata celui mic, AAP recomanda instalarea patutului in camera parintilor, aproape de patul lor. Impartirea camerei cu cel mic scade riscurile asociate cu SMSS cu pana la 50% si face mai usoare hranirea si supravegherea bebelusului. 

Rutina de somn
pozitia de somn a nou nascutului rutina de somn
Nou-nascutii dorm pana la 16 ore pe zi, chiar si mai mult. Din acest motiv, este important sa aiba create o rutina de somn si un mediu sigur, confortabil. 

La inceput, somnul bebelusului va fi intrerupt de nevoia lui de a fi hranit. In primele luni de viata, nou-nascutul se va trezi o data la doua-trei ore sa manance. Incearca sa ii creezi o rutina de somn in functie de nevoile lui (le vei observa in timp). Pune-l intotdeauna in pozitie de somn pe spate in patut, chiar dinainte sa adoarma. Alege orele de odihna cele mai potrivite pentru el si respecta-le. O lampa cu lumina calda ii poate veghea somnul. La fel si un sunet de fundal. Cu cat rutina se instaleaza mai rapid, cu atat bebelusul va avea mai putine probleme legate de somn cand va creste. Cum parintii fac echipa in ingrijirea lui inca din primele sale zile de viata, ambii trebuie sa cunoasca recomandarile si sa le aplice. La fel si bunicii, daca sunt implicati in proces. 

Pentru o dezvoltare armonioasa, somnul bebelusului este foarte important. Fiecare nou-nascut are nevoile sale, nevoi care il diferentiaza de ceilalti copii. Din acest motiv, pe langa o pozitie corecta in somn, este foarte important sa ii asiguri un mediu sigur si confortabil, creat dupa nevoile lui, si nu dupa reguli stricte sau dupa un program general prestabilit. Pentru asta, ai nevoie sa te informezi cat mai mult in legatura cu somnul bebelusului in primul an de viata, sa tii cont de recomandari si sa petreci cat mai mult timp cu copilul tau. Nu exagera cu protectia. Instinctul de parinte te va ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru cel mic! 


Sursa foto: unsplah.com