Autodiversificarea este o metoda prin care parintii permit bebelusului sa se hraneasca singur, in timp ce introduc in dieta alimente solide in paralel cu laptele. Autodiversificarea il obisnuieste pe cel mic sa consume alimentele intr-o maniera normala si sigura, adica primul pas fiind mestecarea si apoi inghitirea acestora. 


Care sunt avantajele autodiversificarii? Ce produse sunt interzise si care sunt sursele de nutrienti pe care trebuie sa le incluzi in rutina bebelusului tau? Citeste in continuare si descopera tot ce trebuie sa stii despre aceasta etapa din viata copilului tau.

Cuprins:


Autodiversificarea si principalele avantaje – cum iti dai seama ca bebelusul este pregatit pentru aceasta etapa?

1.Autodiversificarea-bebelus, scaun, felii de capsuni

Imagine de Lisa Fotios de pe Pexels.com


Autodiversificarea dezvolta masticatia, dar implica si multe alte beneficii, motiv pentru care tot mai multi parinti opteaza pentru aceasta solutie in locul diversificarii clasice. 

  • Formarea obiceiurilor alimentare sanatoase 

Atunci cand copiii sunt lasati de mici sa experimenteze o gama diversificata de alimente bogate nutritiv, acestia isi formeaza gusturile si cresc sansele ca pe viitor sa consume mese hranitoare.  

  • Pastrarea unei greutati sanatoase 

Autodiversificarea ii permite bebelusului sa manance ceea ce ii place si astfel este redus riscul de supraalimentare. Asadar, nu vor exista probleme asociate obezitatii, atata timp cat cel mic este lasat sa manance cat si ce doreste din alimentele puse la dispozitie de catre adulti. 

  • Dezvoltarea abilitatilor esentiale 

Autodiversificarea include alimente solide, ceea ce ajuta la dezvoltarea masticatiei. Indiferent ca optezi pentru autodiversificarea sau diversificarea la bebelusi, varsta potrivita pentru aceasta schimbare variaza intre 6-8 luni de viata. De asemenea, faptul ca cel mic isi foloseste mainile sa apuce si sa manevreze tacamurile, pentru ca apoi sa se hraneasca este un obicei care favorizeaza coordonarea mana-ochi. 


Semnale frecvente care indica faptul ca bebelusul este pregatit pentru autodiversificare 

Trebuie retinut ca fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare, deci unii ar putea fi pregatiti pentru autodiversificare inainte sau mai tarziu de acest interval. De obicei, copiii emit cateva indicii clare pe baza carora adultii isi pot da seama daca cel mic este gata pentru aceasta noua etapa si anume: 

  • tine in mana obiecte mici; 

  • sta in scaun fara sa cada pe o parte; 

  • manifesta curiozitate fata de lucrurile din jur. Ii place sa apuce jucarii sau alte obiecte, sa le atinga, sa le duca la gura etc. 

Autodiversificare – accesorii necesare si reguli pentru pregatirea corecta a meselor

2.Autodiversificare-bebelus, scaun, tavita

Imagine de MART PRODUCTION de pe Pexels.com


Asadar, atunci cand consideri ca bebelusul tau este gata pentru autodiversificare poti trece pe lista urmatoarele articole si accesorii: 

  • Vesela si tacamuri practice 

Atunci cand treci pe lista de cumparaturi farfuriile, bolurile, tacamurile, canile, biberoanele si alte articole pentru masa copilului trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte. Opteaza pentru produse din bambus organic, otel inoxidabil sau silicon. Este important ca acestea sa fie prevazute cu suprafata anti-alunecare pentru a preveni eventuale incidente. 

  • Scaune de masa 

Al doilea produs pe care trebuie sa-l adaugi pe lista de cumparaturi dupa vesela vizeaza un model potrivit pentru scaune de masa, care sa sustina corpul bebelusului intr-o pozitie confortabila si sanatoasa. Scaunul ideal trebuie sa fie dotat cu centuri de prindere in 5 puncte, design ergonomic, cu husa detasabila pentru a fi curatata fara efort, precum si cu roti in partea din fata pentru a putea fi deplasat usor. 

Alimente recomandate si interzise in dieta bebelusului

Alimentele incluse in autodiversificarea la bebelusi trebuie sa reprezinte surse de vitamine, minerale si proteine necesare pentru o crestere armonioasa. Asadar, ofera-i copilului tau urmatoarele surse de hrana: banane, pepene rosu sau galben, broccoli, fasole verde, morcovi si avocado. Morcovii, fasolea verde si broccoli trebuie pregatite prin gatitul la aburi sau folosind un robot de gatit, care sa fie echipat cu aceasta functie. Apoi fiecare dintre acestea trebuie taiate in bucatele mici, de marimea unui bob de fasole pentru ca bebelusul sa le poata apuca intre degete. 

Merele sau morcovii de asemenea pot fi date prin razatoare. Daca ii oferi naut, afine, mazare si alte alimente de aceasta marime este indicat sa le strivesti inainte. In cazul in care adaugi si nuci in rutina lui alimentara, atunci este de preferat sa le oferi rasnite pentru a preveni riscul de sufocare. Pe masura ce inveti mai multe despre autodiversificare vei vedea ca retetele devin tot mai simplu de realizat. 

Nu este bine sa-i oferi copilului prea multe optiuni la aceeasi masa, dar diversifica meniul pentru un plus de creativitate. De exemplu, in anumite zile poti alege sa-i oferi cartofi dulci copti, fasii de mere coapte in coaja, feliute de mango si de avocado moale, betisoare de morcovi la cuptor si chiar fasii fierte de carne de pui. De asemenea, retetele pentru autodiversificare mai pot fi compuse din felii de para la abur sau la cuptor, fasii de ardei rosu, rondele de dovlecel, bastonase de pastarnac, dovleac la cuptor. 

Daca il hranesti cu alimente in stare cruda, atunci asigura-te ca acestea sunt suficient de coapte si de moi: bucatele de ananas, prune, caise, piersici, struguri si cirese fara samburi, banane taiate rondele. 

Pentru a completa lista de proteine si fibre necesare pentru cresterea normala a bebelusului, autodiversificarea la 6 luni poate cuprinde si iaurt bio nedegresat de capra sau vaca, oua, ulei de masline, lapte integral, nedegresat, branza de capra sau de vaca, unt cu 65%-85% grasime. Si cerealele precum quinoa si fulgi de ovaz sunt surse valoroase de fibre. De asemenea, pentru masa de pranz poti sa-i pregatesti mamaliga cu branza si smantana, hrisca, paste integrale sau din grau dur. 

Retine ca exista si o categorie opusa, adica acele alimente de evitat, pe care sa le excluzi din dieta copilului si anume: nucile intregi, untul de arahide, produse cu adaos de sare sau zahar, alimente procesate. 

Autodiversificare la bebelusi – ce este bine sa faci si ce greseli sa eviti?

3.Autodiversificare la bebelusi-copil, scaun, tavita, mancare

Imagine de MART PRODUCTION de pe Pexels.com


Odata ce ai stabilit ca a venit momentul oportun pentru a incepe procesul de autodiversificare la bebelusi noteaza si retine cateva reguli care sa va faca amandurora viata mai usoara. 

  • Mancati impreuna 

Transforma mesele in momente petrecute alaturi de intreaga familie. Atunci cand toata lumea mananca in jurul lui, copilul se va simti confortabil sa faca acelasi lucru, iar mesele vor fi asociate de catre acesta cu clipe placute traite alaturi de figuri familiare. Asigura-te ca bebelusul sta cu capul drept atunci cand il pui in sezut pentru a preveni riscul de inec. 

  • Protejeaza spatiul din jurul scaunului 

Inainte sa va asezati sa mancati pune-i copilului o bavetica, iar sub scaun un covoras pe care sa il poti spala ulterior.  

  • Nu-l grabi 

Procesul de autodiversificare la bebelusi trebuie sa se desfasoare in ritmul propriu al copilului. Asadar, ai rabdare si lasa-l sa guste diferite texturi si sa descopere aromele din farfurie. In acest fel ii permiti sa-si formeze gusturile culinare pe viitor. De asemenea, alege un termos simpatic sau o cana cu imprimeuri vesele in care sa-i oferi apa. Si acest lucru reprezinta o noutate pentru un copil care la varsta lui este obisnuit sa bea doar lapte. . 

  • Permite-i sa se manifeste cum simte 

Lasa copilul sa-si dezvolte propriul ritm de a se hrani, deci incearca sa te abtii sa-i introduci tu mancarea in gura. Nu il forta sa manance o portie suplimentara chiar daca alimentul respectiv este sanatos. De asemenea, daca are reflex de voma (gag), afla ca, acesta este normal la contactul cu alimentele solide. Asadar, te poti astepta la aceasta reactie in primele saptamani de cand ai inceput sa-i gatesti retete pentru autodiversificare. 

Aceasta reactie este considerata normala, deoarece copilul nu are control asupra miscarilor motorii ale gurii. Astfel, reflexul de a voma blocheaza practic alimentele sa ajunga pe o cale gresita si sa expuna bebelusul la riscul de inec. Gagul va disparea dupa prima luna de la inceperea autodiversificarii, cel tarziu pana la implinirea varstei de 12 luni.  

  • Fii un parinte creativ 

Transforma autodiversificarea bebelusului intr-o experienta placuta de care sa iti amintesti cu drag si peste ani. Daca vremea este calda, atunci profita si aranjeaza afara masuta cu scaunul si accesoriile pentru cel mic. Mancati impreuna, bucurati-va de soare si eventual fa si cateva fotografii pe care cel mic le va admira in cativa ani. 


Autodiversificarea: greseli pe care pe fac cei mai multi parinti

Fiecare parinte afla la un moment dat ce este autodiversificarea, dar din lipsa anumitor informatii pretioase, acesta risca sa comita greseli cu potential de risc pentru sanatatea bebelusului. Afla care sunt cele mai comune greseli pe care tind sa le faca cei mai multi dintre adulti pentru a le evita atunci cand incepe autodiversificarea: 

  • Oferi alimente cu potential de sufocare 

Boabele intregi de struguri, afinele, chipsurile, nucile, alunele, legumele crude cu textura tare, untul de arahide sunt cateva dintre exemple. De asemenea, elimina din dieta bebelusului care nu a implinit 1 an, produse ca laptele nepasteurizat, branza cu mucegai, hrana neprelucrata termic, pestele oceanic si mierea. 

  • Fortezi copilul sa manance mai mult 

S-a stabilit deja faptul ca autodiversificarea reprezinta un proces pe care fiecare copil il traieste dupa ritmul propriu. Chiar daca alimentele oferite sunt hranitoare, bebelusul nu trebuie fortat sa manance mai mult decat doreste. 

Asadar, nu este indicat sa apelezi la jocuri, promisiuni de recompense si spectacole amuzante doar pentru a-l determina pe micut sa mai ia o gura de mancare. Fara sa doresti asta poti sa ii provoci tulburari digestive, stari de greata, voma si disconfort manifestat prin plansete si stari de agitatie. 

  • Renunti la portia de lapte 

Este indicat ca prima data sa-i oferi bebelusului lapte, apoi alimente solide. Nu incerca sa il inlocuiesti cu o portie de paste sau legume de exemplu, deoarece laptele contine substante nutritive de care copilul are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa in primul an de viata. 

  • Neglijezi sfaturile medicului 

Daca ai in familie rude care au experimentat probleme digestive, alergii sau intolerante alimentare, atunci comunica acest aspect cu medicul. De asemenea, un pediatru iti poate oferi sfaturi utile in ceea ce priveste cantitatea de hrana solida cu care sa-ti hranesti bebelusul. De exemplu, in primele luni de la autodiversificare este suficient sa-i prepari mancare solida de cel mult 3 ori pe zi. 

Comunicarea cu specialistul este esentiala si in privinta abordarii subiectului referitor la alergii si intolerante alimentare, cele mai multe fiind provocate de alimente precum: oua, peste, lapte, alune, grau, soia sau nuci. De asemenea, trebuie sa fii atent si la cele mai frecvente simptome asociate alergiilor si intolerantelor alimentare, precum: crampe, balonare, diaree, constipatie, colici, dureri de cap, iritatii ale pielii, scaun cu sange sau mucus, pielea faciala umflata, infectii la urechi sau sinusuri, tulburari de somn, capacitate redusa de concentrare. 


Asadar, pastreaza un dialog deschis cu medicul despre autodiversificare si solicita opinia acestuia de fiecare data cand decizi sa adaugi un aliment nou in dieta. Supravegheaza reactiile copilului atunci cand faci schimbari in regimul alimentar si ajusteaza dieta in consecinta. Autodiversificarea la bebelusi este o etapa pe care trebuie sa o gestionezi cu rabdare si atentie la un aport nutritiv pentru a-i asigura celui mic suportul necesar unei dezvoltari fizice si mentale armonioase.